Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.06.2019 09:24 | Správy | Domáce správy

Bratislavský kraj plánuje rozvoj železničných tratí: Zvažuje sa aj obnovenie stanice Bratislava-Filialka

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude podporovať a presadzovať všetky infraštrukturálne opatrenia na železniciach, ktoré vychádzajú zo štúdie realizovateľnosti uzla Bratislava.

Tá má zásadným spôsobom ovplyvniť vývoj železničnej dopravy v hlavnom meste a jeho blízkom okolí.

BSK chce podporovať opatrenia s dôrazom na dodržanie časového harmonogramu stanoveného v záverečnej správe. "Čo sa týka variantov a prevádzkových konceptov, BSK sa prikláňa k alternatíve, ktorá obsahuje aj obnovenia Železničnej stanice Bratislava-Filiálka. V budúcnosti (zmena demografie, zvýšenie osobnej alebo nákladnej dopravy) bude potrebné znova preveriť niektoré opatrenia, ktoré v súčasnosti štúdia neodporúča, napríklad zvýšenie priepustnosti niektorých úsekov a výstavbu nových regionálnych tratí," uviedla pre TASR hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Okrem opatrení v uzle Bratislava považuje BSK za nevyhnutné modernizáciu trate Bratislava - Kúty, trate Bratislava - Nové Zámky - Štúrovo, zvýšenie priepustnej výkonnosti trate Bratislava - Dunajská Streda - Komárno a zvýšenie priepustnej výkonnosti na už zmodernizovanej trati Bratislava - Trnava. "Budúcnosť prímestskej dopravy v bratislavskom regióne je vo zvyšovaní dopravných výkonov železničnej osobnej dopravy na všetkých tratiach smerujúcich do Bratislavy," podotkla Forman. V nepracovné dni je podľa BSK potrebné zabezpečiť celodenný hodinový takt osobných vlakov. V pracovné dni je podľa kraja potrebné zabezpečiť celodenný 30-minútový interval osobných vlakov, v špičke doplnených zrýchlenými vlakmi. "Rokovania medzi BSK, mestom Bratislava, Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR) a ministerstvom dopravy na tému železničného uzla Bratislava očakávame v najbližších týždňoch," spresnila Forman.

 

Mesto Bratislava pre TASR uviedlo, že v prípade budúceho rozvoja železnice v hlavnom meste rokuje so ŽSR a debatu považuje za "veľmi konštruktívnu". "Preferovanie iných foriem dopravy ako automobilovej (teda aj železničnej) je súčasťou všetkých záväzných strategických materiálov štátu, BSK aj mesta. Z toho vychádzame aj pri internom posudzovaní variantov železničného uzla," uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla. Šéf bratislavskej mestskej dopravnej komisie Jozef Uhler pre TASR povedal, že v súčasnosti je ešte predčasné hovoriť, ktorý variant zo štúdie je najvhodnejší pre Bratislavu. "Doprava je komplexný systém a jednotlivé spoje musia na seba nadväzovať a zvládať potrebnú kapacitu. Preto budeme preferovať taký variant, ktorý bude v súlade s koncepciou rozvoja MHD, aby sme poskytli ľuďom dostatočnú kapacitu a harmonizované spoje na každodenné cestovanie," vysvetlil.

Štúdia realizovateľnosti uzla Bratislava priniesla päť alternatív rozvoja železničnej dopravy v Bratislave a jej okolí, z ktorých spracovatelia dokumentu odporúčajú dve riešenia. Z toho jedno počíta s novou bratislavskou stanicou Filiálka. ŽSR pre TASR uviedli, že nepreferujú jednu konkrétnu alternatívu, ale také riešenia, ktoré majú najväčší prínos v oblasti zvýšenia bezpečnosti a zrýchlenia dopravy, zlepšenia komfortu pre cestujúcich a obyvateľov hlavného mesta a jeho okolia. Medzi priority patrí revitalizácia bratislavskej Hlavnej stanice a budovanie nových prestupných zastávok vlak - MHD.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby