Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2019 20:18 | Správy | Domáce správy

České médiá komentujú inauguráciu Čaputovej: Tá poznámka sa smerákom páčiť nebude

Inaugurácii prezidentky SR Zuzany Čaputovej sa podrobne venujú české médiá.

Drvivá väčšina českých spravodajských webov prevzala správu agentúry ČTK, ktorá podrobne opisuje program inagurácie a venuje sa jej inauguračnému prejavu. Všetky vyzdvihujú skutočnosť, že Čaputová sa ujala funkcie ako prvná žena v dejinách Slovenska. Zaznamenali tiež to, že počas príchodu prezidentky k budove bratislavskej Reduty sa okrem potlesku ozvali aj výkriky "hanba", že nemá skúsenosti s politikou a že jej prvá zahraničná cesta povedie tradične do Prahy.

Portál iDNES.cz napísal, že Čaputová sa od neznámej advokátky prepracovala v kampani "k úplnej favoritke, ktorá pobláznila Slovensko". Funkciu prevzala od Andreja Kisku, ktorý ju v prezidentských voľbách niekoľkokrát podporil a ona chce viac-menej pokračovať v jeho stopách.
iDNES.cz tiež konštatuje, že otázka, koho pozvať na oficiálne akcie spojené s prevzatím úradu, ukázala, "ako veľmi sa vládnucej strane Smer-SD nepáči, že Čaputová porazila jej favorita". Pozvánku na slávnostnú schôdzu parlamentu, počas ktorej sa inaugurácia odohrala, totiž dostali tiež niekdajší Čaputovej súperi napriek tomu, že "v minulosti zostávali neúspešní kandidáti doma".

Podľa iDNES.cz musí Čaputová počítať s tým, že to vo funkcii nebude mať jednoduché. "V parlamente stále dominuje strana expremiéra Roberta Fica a v blízkej budúcnosti sa to zrejme nezmení. Voličov má Smer-SD stále dosť, akokoľvek jeho preferencie vytrvalo klesajú," napísal portál.
Server Lidovky.cz v článku "Deň D Zuzany Čaputovej, na čele Slovenska vystriedala Kisku" uviedol, že prvý oficiálny deň v úrade je pre každého prezidenta príležitosťou urobiť množstvo symbolických gest. Čaputová hostila 40 dôchodcov z domovov sociálnej starostlivosti z celého Slovenska, čo odráža jedno z hlavných tém jej volebnej kampane, teda upriamenie pozornosti na situáciu staršej generácie. Symbolom proeurópskych postojov sú podľa Lidoviek je návšteva pamätníka obetiam železnej opony v Devíne.

 

Web Eurozpravy.cz si všimol "protokolárne zakopnutie" počas vlastnej inaugurácie. Hoci slovenská ústava predpisuje zloženie sľubu na pravé poludnie, Čaputová tak na slávnostnej schôdzi parlamentu urobila až o niekoľko minút neskôr. Dôvodom bol dlhší prejav predsedu parlamentu Andreje Danka. Server Info.cz v komentári napísal, že necelé tri mesiace po prezidentských voľbách "už v pozadí inaugurácie zúri ďalšia, omnoho dôležitejšie bitka", a síce kampaň pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia v marci 2020. Tie môžu znamenať dôležitú zmenu v doterajšom smerovaní Slovenska. Prvýkrát od roku 2010 je možné, že novú vládu nezostaví niekdajší premiér a predseda strany Smer Robert Fico, uvádza Info.cz.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Aktualizované
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?