Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.06.2019 15:30 | Správy | Domáce správy
Video

Pellegrini sa pred inauguráciou prezidentky rozhovoril: Priateľský odkaz pre Čaputovú a náklad Kiskovi

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) dúfa, že vo vzťahoch medzi vládou a hlavou štátu sa začne od sobotňajšej inaugurácie písať iný príbeh ako doposiaľ.

Pellegrini to uviedol vo videu zverejnenom na jeho facebookom profile. Ako potvrdil, príde na inauguráciu prezidentky Zuzany Čaputovej a želá jej, aby bola vo svojom pôsobení úspešná. Zhodu medzi ním a prezidentkou očakáva najmä v zahraničnopolitických otázkach. "Želám jej, aby sa jej darilo zjednocovať, a nie rozdeľovať našu spoločnosť. Aby si získala rešpekt v zahraničí a aby vo vnútornej politike konala nadstranícky a s úctou ku každému, kto získal mandát od ľudí. Tak to bude dobré pre Slovensko a všetkých jeho občanov," povedal premiér vo videu. Ako vysvetlil, zúčastní sa na sobotňajšej schôdzi NR SR nielen z úcty voči hlave štátu, ale aj z úcty k rozhodnutiu ľudí.

"Pani prezidentka prichádza do najvyššej ústavnej funkcie s mandátom priamo od občanov. Na jej úspešné zvládnutie bude potrebovať odvahu, nasadenie i schopnosť rýchlo sa učiť a naberať potrebné skúsenosti. Ako predseda vlády som pripravený s novou prezidentkou korektne spolupracovať," povedal Pellegrini. Zhodu očakáva najmä v zahraničnopolitických otázkach. Pripomenul, že je dôležité hľadať partnerov pre obnovenie celospoločenského i celopolitického historického konsenzu, že miestom Slovenska je Európska únia a garanciou jeho bezpečnosti je členstvo v NATO.

Pellegrini vo videu zmienil aj predchádzajúce politické pôsobenie Čaputovej v Progresívnom Slovensku. "Stojí pred ňou kľúčová úloha odosobniť sa od týchto väzieb a byť skutočne nadstraníckou prezidentkou. Slovensko stále vidí pred sebou aktuálny príbeh prezidenta, ktorý vstúpil do svojho paláca ako nestraník, no celý záver jeho funkčného obdobia poznačili jeho osobné ambície v parlamentnej politike," povedal na margo končiaceho prezidenta Andreja Kisku. Ten chce budúci týždeň predstaviť konkrétnejšie obrysy svojej novej politickej strany.

Zuzana Čaputová vyhrala v prvom aj druhom kole marcových prezidentských volieb. Porazila podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, ktorého podporoval práve Smer-SD. V predchádzajúcich prezidentských voľbách sa o post hlavy štátu uchádzal predseda Smeru a vtedajší premiér Robert Fico. Porazil ho politický nováčik Andrej Kiska. Hoci ich vzťahy boli zo začiatku korektné, najmä po vražde novinára Jána Kuciaka a výmene vlády boli Fico s Kiskom v konflikte.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?