Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Bratislavu zamoril krvilačný hmyz: Zakročí mesto proti komárom?

So slnkom prišiel aj krvilačný hmyz.

V uliciach hlavného mesta sa v podvečerných hodinách objavujú doslova húfy komárov a iného lietavého hmyzu a znepríjemňuje tak život ľuďom. Miestni síce do boja vytiahli repelenty, lenže to sa ukázalo ako nedostačujúce, a preto sa pýtajú, ako plánuje problém riešiť mesto. Bratislavský župan Juraj Droba dokonca zvolal krízový štáb, lenže niektoré mestské časti situáciu nevnímajú tak problematicky.

Nepríjemný bzukot krídiel a pošteklenie pri dosadnutí krvilačného hmyzu je v posledných dňoch súčasťou života väčšiny obyvateľov Bratislavy, najmä v podvečerných hodinách.

„Na základe monitoringu potenciálnych liahnísk komárov prebiehajú intenzívne monitoringy v teréne,“ povedala hovorkyňa BSK Lucia Forman, ktorá dodala, že mesto začalo aplikovať biologickú látku, aby zabránilo ďalšej vlne liahnutia komárov. Magistrát odporúča, aby sa obyvatelia chránili.

Otvoriť galériu

 

„Ak by došlo ku kalamitnému premnoženiu komárov, o prípadnom chemickom postreku rozhodne Regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ dodal hovorca magistrátu Peter Bubla. Nie všetci kompetentní však zdieľajú rovnaký názor.

„Bolo by dobré prestať vyvolávať hystériu z niečoho, čo tu bolo odjakživa,“ uviedol prostredníctvom sociálnej siete splnomocnenec bratislavského primátora pre zeleň a životné prostredie Andrej Kovarik. Zároveň ľuďom odporučil, aby si zadovážili sieťky proti hmyzu do okien.

Otvoriť galériu

Mesto používa bezpečný postrek

Peter Bubla, hovorca Magistrátu

- Mesto má vysúťaženého dodávateľa na aplikáciu biologického dezinsekčného prípravku (BTi), ktorý je účinný proti larvám komárov. Ide o šetrný, nechemický spôsob, ktorý nie je rizikom pre zdravie ľudí a ostatných živočíchov.

 

Ako to vnímajú mestské časti

Postreky neplánujeme

Zoltán Pék, Pod. Biskupice

- S komármi nemáme akútny problém a postreky momentálne neplánujeme. V prípade zhoršenia situácie k nim pristúpime či už s pomocou magistrátu, alebo vykonáme postreky vo vlastnej réžii.

Situáciu riešime podľa podnetov

Martin Kuruc, Vrakuňa

- Situáciu s komármi riešime na základe podnetov občanov. Riešili sme to s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva, Bratislavským samosprávnym krajom a Magistrátom hlavného mesta. Chemický postrek zabezpečuje magistrát pre všetky mestské časti.

Začínajúca kalamitná situácia

Martin Zaťovič, Dúbravka

- O riešenie začínajúcej kalamitnej situácie s komármi sme žiadali 10. júna. Urobili sme tak na základe podnetov obyvateľov týkajúcich sa množiacich sa komárov. Žiadali sme, aby bol v prípade potreby vykonaný dezinsekčný zásah vo vzťahu k hygienicko-protiepidemiologických opatreniam.

Regulácia je na magistráte

Zuzana Aufrichtová, Staré Mesto

- Staré Mesto zatiaľ nepožiadalo o postrek komárov a ani sa nechystá postrek realizovať vo vlastnej réžii. Regulácia komárov je v kompetencií magistrátu, v prípade, že sú komáre premnožené.

Nezaznamenali sme kalamitu

Michal Vlček, Vajnory

- Zatiaľ sme nezaznamenali kalamitný výskyt komárov ani kliešťov, preto nechystáme žiadne chemické postreky.

Situácia nie je kritická

Ján Hrčka, Petržalka

- Momentálna situácia v časti Bratislava-Petržalka nie je kritická. Ide o bežný jav populačnej explózie komárov. Likvidácia komárov jedovatými a zdraviu škodlivými postrekmi nie je potrebná.

Ide o opakovanú tému

Gabriela Ferenčáková, Čunovo

- Zaznamenávame zvýšený výskyt komárov. Vzhľadom k nedostatku finančných prostriedkov v rozpočte nie je v možnostiach mestskej časti zabezpečiť postrek proti komárom a kliešťom z vlastných zdrojov.

Hmyz nespôsobuje problémy

Martin Chren, Ružinov

- V Ružinove zatiaľ ani komáre ani kliešte nespôsobujú väčšie problémy. V spolupráci so župou chceme riešiť postreky plôch okolo Štrkovca, Rohlíka a pri Dunaji. Preventívne budeme komunikovať aj so školami, aby sme zabránili prípadnému rozšíreniu kliešťov.

 

Ako bojovať proti komárom?

- Okrem repelentov z lekárne, ktoré sa dajú zohnať vo forme spreja alebo krému, existujú aj prírodné preparáty. Fungujú esenciálne oleje, ktoré môžete pridať do sviečky alebo vonnej lampy. Napríklad levanduľa, valeriána, eukalyptus, pelargónia, aníz, tymián, mäta alebo čajovník.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Nový Čas, gal

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS