Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.06.2019 13:21 | Správy | Peniaze

Slováci by mohli byť v produkcii zemiakov sebestační, chýba ale lepšia podpora od štátu

Slovenskí pestovatelia zemiakov potrebujú finančné zdroje na budovanie závlah a skladových kapacít.

V prípade lepšej a flexibilnejšej podpory zo strany štátu by podľa ich vyjadrení dokázali zabezpečiť úplnú sebestačnosť Slovenska v spotrebe zemiakov. Stopercentné pokrytie domáceho dopytu by podľa pestovateľov mohlo zároveň eliminovať riziko prudkého rastu cien zemiakov, k akému došlo v posledných dňoch, keď ich cena stúpla o takmer 60 percent.

Podľa slov predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emila Macha klesli zberové plochy zemiakov na Slovensku na 7500 hektárov, na ktorých sa vyprodukuje necelých 150.000 ton zemiakov ročne. Pre zabezpečenie domácej spotreby zemiakov je potrebné rozšíriť ich pestovanie na 11.000 až 12.000 hektárov ročne. "Aby bol takýto nárast možný, potrebujeme väčšiu podporu. V nej dlhodobo zaostávame za krajinami V4 aj za európskym priemerom. Do budúcna sa na európskom otvorenom liberalizovanom trhu potrebujeme prispôsobiť trendu podpôr a dotácií. Ak nám budú vytvorené podmienky, tak na Slovensku vieme mať bez problémov 12.000 hektárov zemiakov a budeme mať stopercentnú sebestačnosť," skonštatoval Macho.

Producenti zemiakov vítajú najnovšie kroky ministerstva pôdohospodárstva, ktoré už vyhlásilo výzvu, v rámci ktorej pestovatelia môžu získať financie na budovanie závlah. Čoskoro by mala byť zverejnená aj výzva na rozširovanie skladovacích kapacít. Zároveň však dodávajú, že tieto kroky prichádzajú príliš neskoro. "Zemiakarstvo sa musí podchytiť systémovo. Začíname závlahami, no výzva na ich budovanie prišla po troch, štyroch rokoch, pretože sa stále odkladala. Chvalabohu ju už máme, ale je to všetko neskoro. Farmári o to strácajú záujem a mnohí, ktorí ťahali rezort, sú skeptickí. Potrebujeme začať so závlahami, potrebujem vybudovať sklady a investovať do techniky," zdôraznil pestovateľ zemiakov a predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Bratislava Juraj Mačaj.

 

V prípade, že by sa podpora slovenských pestovateľov vyrovnala s podporou ich kolegov v zahraničí, dokázali by podľa jeho slov plne pokryť spotrebu zemiakov na Slovensku. To by podľa Mačaja mohlo eliminovať aj skokový rast cien, k akému u nás došlo v týchto dňoch. "Hlavný dôvod, prečo ceny zemiakov boli vysoké, bolo vlaňajšie sucho v západnej Európe, odkiaľ v tomto období dovážame staré zemiaky z predchádzajúcej úrody. Klimatická zmena spôsobila nedostatok zemiakov a nárast ich cien. A takýto jav bude klíma spôsobovať čoraz častejšie. Preto je nutné vybudovať vlastné skladovacie kapacity. Pokiaľ ide o súčasné ceny zemiakov, tak sa naša produkcia rozbieha pekne, máme dostatok vlastných zemiakov a ich cena postupne klesá. Za poslední dva týždne klesla o desať až 15 centov a očakávame, že to tak bude pokračovať ďalej. V priebehu júla by sa mali ceny zemiakov zastabilizovať," povedal Mačaj.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona