Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.06.2019 16:15 | Správy | Servis | Lifestyle

Čakajú nás trópy, teploty vyletia až nad 30 °C: Ako sa zdravo schladiť

Teploty na Slovensku stúpajú. Pomaly sa začínajú prehrievať naše byty aj pracoviská a pociťovať to budeme stále intenzívnejšie.

Klimatizácia síce pomôže, ale nie každému vyhovuje. Niekto ju nepovažuje za zdravú, pre niekoho je jej kúpa finančne náročná. Poradíme vám jednoduché tipy, ako sa ochladiť počas horúčav.

Na boj proti vysokým teplotám je najúčinejšia klimatizácia. „Pri výbere klimatizácie je potrebné zvážiť nielen najnižšiu cenu, ale aj dĺžku záruky a servis,“ radí Miroslav Bištuť, produktový manažér Západoslovenskej energetiky. Ich základné delenie je na mobilnú a takú, ktorá vyžaduje montáž v byte či dome.

Nesprávným používaním sa však stáva, že takéto zariadenia spôsobia u ľudí určité zdravotné komplikácie. Okrem toho ich kúpa zaťaží domáci rozpočet. K pohode a chladu pomôžu aj menej náročné riešenia, ktoré sú finančne nenáročné. Proti horúčave môžete bojovať ventilátorom, ľadom a vodou. Pomôže aj obyčajné zatienenie okien.

 

10 tipov na prežitie horúčav

1. Vychlaďte si textílie

Umiestnite vlhké handričky či uteráky do chladničky. Alebo aj plachtu, ktorou sa v posteli prikrývate. Sami si skúste, či ju predtým navlhčíte. Tkanina by nemala byť mokrá, po vytiahnutí bude iba vlhká a studená, čo vám spríjemní zaspávanie a v prípade uterákov napríklad sprchu.

2. Ventilátor

Hoci v podstate iba víri teplý vzduch bez toho, aby menil jeho teplotu, jemné fúkanie, ktoré vytvára, vnímame ako ochladenie. Ale ak vám to nestačí, skúste si cez mriežku, ktorá kryje lopatky ventilátora, prehodiť utierku navlhčenú studenou vodou, prípadne aj predtým zamrazenú.

3. Miska s ľadom

Pomôže, aj keď si ju položíte len tak na stôl, ale skvelý efekt dosiahnete, ak ju umiestnite rovno pred ventilátor. Studený a vlhký vzduch vás osvieži okamžite a chvíľu aj vydrží.

4. Termofor

Gumená fľaša, ktorá slúži na udržanie teploty vody. Aj tej studenej. Naplňte ho a vložte do chladničky. Mrazáku sa radšej vyhnite, vznikajúci ľad by termofor mohol roztrhnúť. Stačí chladnička, napríklad na čas, kedy ste v práci. A potom si ho vložte pod vankúš či vedľa seba k  televízoru.

5. Okná

Pred okno môžete zavesiť mokrý uterák alebo plachtu, ktoré schladia horúci vzduch, prichádzajúci zvonku. Podobný efekt dosiahnu mokré závesy a záclony, alebo aspoň tie, ktoré už máte zavesené, zdola namočte do vedra s vodou.

6. Nevetrajte

Asi to bude znieť zvláštne, ale v miestnosti, kam vám práve svieti slnko, a teda je najhorúcejšie, nechajte zatvorené okná a zatiahnite žalúzie či rolety. Vetrajte na tej strane bytu, kde slnko nesvieti a až sa poobede prehupne na druhú stranu, tiež okná vymeňte. Zatvorte a zatieňte tie, kde teraz svieti. Začnite však už od rána, aby sa vzduch v izbe nestihol nahriať.

7. Vypnite sporák

Ak to nie je potrebné, radšej nevarte. Ľahšie zeleninové šaláty alebo mixované smoothie sú zdravé, v horúčavách vhodné na zasýtenie a ich príprava nezvýši teplotu v byte.

8. Ochladzovanie

Ak schladíte zápästia, nohy či krk, znížite aj celkovú teplotu tela. Pred spaním si dajte zápästia na niekoľko minút pod tečúcu studenú vodu. Na nohy si spravte studený kúpeľ a držte ich v ňom aspoň 10 minút.

9. Sprcha

Ak si myslíte, že ľadová sprcha vás osvieži, opak je pravdou. Kvôli teplotnému šoku začne telo samo produkovať teplo, aby sa zahrialo. Tesne pred tým, než sa uložíte do postele, si doprajte vlažnú sprchu, ktorá schladí.

10. Pyžamo

Zvoľte ľahký a voľný prírodný materiál. Ak si chcete dopriať pred spánkom osvieženie, vložte ho na chvíľu do chladničky. Chladivý odev pomôže navodiť príjemný spánok.

V práci treba nájsť kompromis

● V zamestnaní je klimatizácia častou príčinou hádok medzi kolegami (najmä v open space), každý chce inú teplotu.

● Je potrebné sa dohodnúť na optimálnej teplote.

● Najviac bývajú postihnutí zamestnanci, ktorí sedia priamo pod klimatizáciou.

● Pri zdravotných problémoch upozornite zamestnávateľa, keď to nepomôže príslušný úrad.

● Pri administratívnej práci je optimálna teplota 23 až 27 °C.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Ivan Šuplata, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície