Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Výstraha v Trnavej Hore: Pozor, divá zver! Na koho si treba dať pozor?

Platí výstraha! V obci Trnavá Hora neďaleko Žiaru nad Hronom starosta obce upozorňuje ľudí, že po dedine sa potulujú líšky, diviačia zver i medvedica s mladými.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„V ostatnej dobe sme zaznamenali viacero informácií, že v okrajových častiach a aj vo vnútri obce došlo k stretnutiam s diviakom, líškou, ale aj medvedicou s mláďatami," uviedol starosta obce Pavel Kravec, ktorý vyzval miestnych ľudí, aby pri možných stretoch zachovali pokoj.

Za normálnych okolností sú všetky divo žijúce zvieratá plaché a človeku sa vyhýbajú. „Stretnutie s nimi však v niektorých prípadoch môžu byť nebezpečné. Stretnutie s divou zverou ťažko zvládajú najmä deti a matky a ženy, ktoré reagujú emotívne a v strachu,“ povedal Jaroslav Slašťan, ochranár z Kremnických vrchov.

 

„Deti treba už odmalička viesť k rešpektovaniu voľne žijúcich zvierat v prírode treba rešpektovať, ale pri stretnutí s nimi netreba zabúdať na opatrnosť. V žiadnom prípade sa k divo žijúcim zvieratám nepribližujte, nepokúste sa ich chytať ani ich nekŕmte,“ dodal Slašťan.

Na koho si treba dať pozor a ako môže útočiť?

Líška hrzdzavá

Otvoriť galériu
Líška hrdzavá
Zdroj: ajš
Zdravá líška je plachá, človeka sa bojí a uteká pred ním. Ak zviera nemá plachosť, môže sa jednať o chorého či poraneného jedinca. Ochorenie, ktoré je pre človeka najväčšou hrozbou je besnota. Je to vírusové ochorenie prenosné zo zvierat na ľudí. Vírus besnoty sa nachádza v slinách chorých zvierat a prenáša sa priamym kontaktom so zvieraťom - pohryznutím, poškriabaním alebo iným zavlečením vírusu do rany. Ale človek sa môže nakaziť napríklad aj sťahovaním kože z chorého zvieraťa. U zvierat toto ochorenie spôsobuje stratu plachosti, nebojí sa ľudí, cez deň prichádza do blízkosti obydlí. V prvej fáze besnoty môže byť krotké, v ďalšej zase napádať psy, mačky, domácu hydinu i ľudí.

Diviak lesný

Otvoriť galériu
Diviak lesný
Zdroj: ajš
Diviak sa pohybuje prevažne za šera alebo v noci, počas dňa sa skrýva v hustých porastoch. Pre človeka môže byť nebezpečné ak ho v jeho úkryte vyruší, ak ide o chorého, vystresovaného, či poraneného diviaka, alebo ak vyplaší diviačicu s mláďatami, môže na človeka zaútočiť. Zranenie môže spôsobiť náraz diviaka do človeka, ale aj uhryznutie. Nebezpečenstvom sú zuby tohto všežravca, ktoré má od ostatnej raticovej zveri veľmi odlišné. Nemajú veľké a rovné žuvacie plochy, aké sú charakteristické pre chrup bylinožravcov a ani vyslovene ostré hrany, ktoré sú typické pre chrup mäsožravcov. Zuby diviakov majú širokú žuvaciu plochu s častými ostrými hrboľmi, čo je príznačný znak chrupu všežravcov. Dospelý diviak má 44 zubov a najnebezpečnejšie sú horné a dolné očné zuby, ktoré sa nazývajú kly. V chrupe majú protistojné postavenie, dotýkajú sa a obrusujú. Slúžia im na obranu proti predátorom, počas obdobia párenia pri vzájomných súbojoch a na získavanie potravy.

Medveď hnedý

Otvoriť galériu
Medveď hnedý
Zdroj: ajš
Nebezpečné môžu byť hlavne stretnutia s našou najväčšou šelmou – medveďom. Ten na človeka útočí hryzením, úderom labou, prípadne ich kombináciou. Nebezpečné bývajú stretnutia s vodiacou medvedicou, alebo zraneným či chorým jedincom. Ale aj prekvapené a vyplašené zviera môže na človeka zaútočiť, platí, že čím bližšie pri medveďovi sa ocitnete, tým je väčšia pravdepodobnosť, že na vás zaútočí. Preto sa pokúste pri strete s ním zhodnotiť situáciu, vrátiť sa odkiaľ ste prišli, alebo medveďa z dostatočnej vzdialenosti obísť. Pri stretnutí s medveďom sa ho nesnažte vyplašiť krikom, nerobte prudké pohyby, nehádžte do neho akékoľvek predmety a v žiadnom prípade sa k nemu nepribližujte. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu? SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu