Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.06.2019 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Nie je všetko EKO, čo tak vyzerá: 7 šokujúcich právd o zmene klímy

O zmenách klímy počúvame čím ďalej, tým viac. A má to svoje opodstatnenie, pretože už aj sami vidíme, že tieto zmeny naozaj prebiehajú a bude to horšie a horšie.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Tohtoročný upršaný máj je jedným z dôsledkov týchto zmien a rozhodne sme ho neprehliadli. Každý uvedomelý obyvateľ planéty sa snaží správať ekologicky a využíva možnosti, ktoré mu k tomu moderná doba ponúka. No pozor, nič nie je čierno - biele a nie všetko, čo sa tvári ekologicky, naozaj ekologické je. Denník Bild prezradil prekvapujúce fakty, ktoré by sme mali poznať.

Otvoriť galériu
(ilustračné foto).
Zdroj: profimedia.sk

Zmenšovaním morského ľadu v dôsledku otepľovania zemského povrchu sú dve tretiny populácie ľadových medveďov v ohrození. Na Arktíde žije okolo 30 000 medveďov. Je nespochybniteľné, že ľudia spôsobujú nadmernú produkciu skleníkových plynov do atmosféry, a tým sa urýchľuje otepľovanie severného pólu. Otázne ale je, či sú to jediné príčiny, alebo sa na topení ľadu podieľajú aj prírodné faktory ako teplé prúdy vody z Pacifiku.

 

 

2. Železnice nejazdia (len) ekologicky

100 % ekologickej energie - to sľubujú nemecké železnice od roku 2018. Každý diaľkový osobný vlak jazdí na ekologický pohon. Faktom ale je, že len 57 % pochádza z obnoviteľných energií. 18 % pochádza z uhlia, 9 % z jadrovej energie. A takto to zostane ešte veľmi dlho.

 

Otvoriť galériu
Kto pije kávu z pohárov ,,To go“, nerobí pre životné prostredia veľa. Až keď sa pohár použije 500 - 3 000x, neutralizujú sa dôsledky na životné prostredie. Podľa jednej štúdie TNO (holandská organizácia pre aplikovaný vedecký výskum) je výroba a dlhodobé oplachovanie zlé pre klimatickú rovnováhu.

 

4. Bio nie je vždy priateľské k životnému prostrediu

Jedine ak bioprodukty pochádzajú z regionálnych zdrojov. V supermarketoch sa ale často nachádzajú napríklad bio zemiaky zo stredomorských krajín. Na ich rast je potrebný vysoký obsah umelého zavlažovania a pri transporte sú premrhané mnohé zdroje.

 

Otvoriť galériu

Úsporné žiarovky spotrebujú až 80 % menej elektriny ako klasické halogénové. Ale pri výrobe jednej žiarovky je potrebné takmer 12-násobné množstvo energie (štúdia Európskej komisie 2008). Okrem toho takmer pri každom eko-produkte existuje takzvaný. ,,Rebound-Efekt“. Ten hovorí, že dlhotrvácne produkty budú používané oveľa častejšie. Energeticky úsporné žiarovky zostanú teda dlhšie zasvietené, pretože sa predpokladá, že sú ekologické. Energetická rovnováha sa tým rýchlo stráca.

 

6. E-autá nie sú úplne priateľské k životnému prostrediu

E-auto musí prejsť až 150 000 km, aby bol v bilancii CO2 ekologickejší v porovnaní s automobilmi so spaľovacím motorom. Tiež pri produkcii batérií, obzvlášť z Číny, dochádza k znečisťovaniu životného prostredia. Je potrebné veľké množstvo energie z uhlia, požiadavky na suroviny ničia životné prostredie. A dobíjanie energie v Nemecku je tiež ešte všetko iné, len nie ekologické.

 

Otvoriť galériu
(ilustračné foto).
Zdroj: profimedia.sk

Podľa jednej štúdie DLR (národné výskumné centrum pre letectvo a vesmír) nezomierajú kvôli rotorovým krídlam veterných turbín len vtáky a natopiere, ale denne aj obrovské množstvo hmyzu. Harvardskí vedci vyrátali, že veterná energia spôsobí v prichádzajúcich desaťročiach oteplenie klímy až o 0,24 °C.

 

Čo to je a ako škodí rýchla móda

Nakupovanie oblečenia bola kedysi výnimočná príležitosť, pretože sa zvykli nosiť kúsky po starších súrodencoch aj inej vzdialenej rodine či známych. Skrátka sa posúvalo. Dnes je oblečenie také lacné, že sa nám neoplatí „štopkať ponožky“ či zašívať diery na kolenách. Nakupovanie módy je formou zábavy či relaxu. Rýchla móda sa zameriava na rýchlosť a nízke náklady. Tento spôsob výroby oblečenia však nie je vôbec zodpovedný k životnému prostrediu a vo finále má veľmi negatívny dopad na prírodu. Po poľnohospodárskej výrobe je textilná výroba druhým najväčším znečisťovateľom vody a ovzdušia.

 

Zásady bezodpadového správania - zero-waste

  • Odmietni, čo nepotrebuješ.
  • Odmietni reklamné predmety, letáky do schránky, igelitku v obchode…
  • Zredukuj, čo skutočne potrebuješ.
  • Zamyslime sa, či naozaj potrebujete piate rifle či nový televízor. Alebo či si napríklad vŕtačku nemôžete niekde požičať. Nezabúdajte, že dnešný nákup je zajtrajší odpad.
  • Znovu použi a oprav.
  • Ak máte možnosť, nakupujte second hand. Úplne vyraďte jednorazové použiteľné produkty, všetky. Keď už kúpite igelitovú tašku, použite ju viackrát a na konci ako vrecko na odpadky a svedomie môžete mať čisté.

 

Recykluj

Naučte sa triediť odpad. Myslite na to, že recyklácia je finančne a energeticky náročný proces s dopadom na životné prostredie. Najdôležitejšie je predchádzať vzniku odpadu. Recyklácia by mala prísť na rad až ako posledná možnosť– až keď sme danú vec nemohli odmietnuť, zredukovať či znovu použiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Nový Čas, Bild

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum