Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.06.2019 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Výlet do zámockej rozprávky: Doprajte si zážitok, na ktorý sa nezabúda

Máte radi históriu, zvieratá či nevšedné zážitky a rozmýšľate, kam pôjdete cez voľné dni? Navštívte Schloss Hof! Tento rakúsky zámok tesne pri slovenských hraniciach ponúka deťom i dospelým úžasné podujatia a z Devínskej Novej Vsi tam môžete zájsť aj na bicykli i dokonca pešo.

V týchto dňoch sa oplatí navštíviť hlavne barokovú zámockú záhradu, ktorú 15 rokov rekonštruovali podľa historického vzoru a dnes ju máte možnosť vidieť presne v takej unikátnej podobe, v akej ju v 18. storočí vybudoval princ Eugen Savojský. Je to jeden z najkrajších parkov v strednej Európe. Okrem vernej rekonštrukcie cestičiek a trávnatých plôch vás príjemne prekvapí aj barokové bludisko. Vzory, ktoré vytvárajú vysadené kvety, pripomínajú výšivku. Na zámockých lúkach si dnes pokojne môžete spraviť aj piknik, je to dovolené. Nechajte sa očariť výnimočnosťou poslednej – 7. terasy, ktorá vám vyrazí dych hlavne nádhernými výhľadmi na okolitú krajinu. S cieľom dosiahnuť vernú rekonštrukciu pôvodnej záhrady tu vysadili takmer 700 stromov a 1 000 pôvodných kríkov, ako aj 3 kilometre živého plota z javora poľného, čo je unikát. Viac info nájdete TU.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Máme to na skok

Počas víkendov a štátnych sviatkov býva otvorená aj východná brána zámku v smere od Devínskej Novej Vsi. Návštevníci zo Slovenska sa môžu vydať do zámku Schloss Hof aj pešo alebo na bicykli po Cyklomoste slobody. Zámok mal dvoch veľmi významných majiteľov, princa Eugena a neskôr Máriu Teréziu, ktorých život si v ich komnatách môžete živo predstaviť.

Na zámku, na statku

Zaujímavá je však nielen prehliadka zámku, ale aj miestneho statku, ktorý v 18. storočí zásoboval kniežaciu rodinu potravinami. Dnes areál statku ukrýva rôzne miesta, na ktorých znovu ožíva život z čias baroka. Žije tu viac ako 200 zvierat a zachovala sa aj pôvodná pekárska pec.

Prehliadku miestneho statku môžu vaše deti absolvovať v role slúžky alebo paholka a pritom plniť hravé úlohy. Každá zastávka predstavuje jednu konkrétnu činnosť, ktorá sa tu kedysi vykonávala. Zoznámite sa s povolaniami ako napríklad pekár, sokoliar, masti kár, záhradník alebo poľovník. V hrnčiarskej dielni môžu návštevníci vidieť hrnčiarske výrobky, aké sa používali v minulosti a počas špeciálnych podujatí majú príležitosť zhotoviť si aj svoje vlastné. Lákadlom tohto zážitkového okruhu je aj simulátor jazdy na koni.

Prehliadky aj v slovenčine

Okrem klasickej prehliadky zámku je každú nedeľu o tretej popoludní pre slovenské deti pripravená špeciálna prehliadka v slovenčine, na ktorej sa deti prezlečú do kostýmov, dostanú parochne a hravou formou zistia, čo sa smelo a čo muselo v baroku. Príplatok k vstupnému za takúto prehliadku so zážitkom je 3 eurá.

Biofestival

Táto nedeľa a pondelok, kedy je v Rakúsku predĺžený víkend, budú na zámku patriť biopotravinám. Na svoje si prídu milovníci mäsa, flexitariáni, vegetariáni i vegáni. Na Biofestivale môžete ochutnať tie najlepšie bio potraviny od rakúskych poľnohospodárov, nakúpiť si sadenice aj remeselnícke výrobky a nebude chýbať ani živá hudba a program pre deti. Viac info o podujatiach nájdete TU.

Na koňoch aj poníkoch

V sobotu 15. júna zámok poriada už 11. Letný ples s ohňostrojom, od 20. do 23. júna sa uskutoční turnaj mušketierov, kde sa môžete aj vy odviezť kočom alebo deti na poníkoch. Pre ne sú vždy od 13.00 do 17.00 hodiny pripravené aj tvorivé dielne. Počas vybraných sviatkov, najbližšie v termínoch 5. júla a 29. augusta, je pre slovenských návštevníkov pripravený špeciálny program. Prehliadky v slovenskom jazyku pre deti i dospelých, kreatívne aktivity v detskom a rodinnom svete či poníky a jazdy na koňoch sa postarajú o výnimočné zážitky.

Ak by vám to všetko bolo málo, môžete cestou navštíviť aj neďaleký lovecký zámok Niederweiden, ktorý kedysi Mária Terézia darovala svojmu manželovi a chodili sem na poľovačky. Od zámockého areálu Schloss Hof je vzdialený len 3 kilometre. Zámok je miestom mimoriadnych výstav, pričom tu môžete obdivovať aj zachovanú barokovú loveckú kuchyňu s pôvodným zariadením.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje