Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.06.2019 12:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
FotoVideo

Zarážajúci krok Martina (35) pred besnením v Bratislave: Zo slov strojcu krvavej drámy naskakuje husia koža!

Z jeho slov mrazí! Novému Času sa podarilo odhaliť identitu útočníka, ktorý v piatok ohrozil stovky ľudí v centre hlavného mesta, kým sa ho policajtom podarilo spacifikovať.

Podľa našich informácií ide o neúspešného súkromného učiteľa, ktorý sa topil v dlhoch, čo vysvetľuje aj jeho útok na budovu ministerstva financií. Na internete zverejnil dlhý manifest, v ktorom vyzýva na zabíjanie policajtov, sudcov a politikov.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Podľa informácií Nového Času pracoval Martin H. na živnosť ako súkromný učiteľ angličtiny. Na internete ponúkal tiež doučovanie nemčiny a chémie. Uvádzal o sebe, že vyrastal v zahraničí, preto ovláda cudzie jazyky ako svoje rodné. Finančná správa pri jeho mene eviduje ku dňu 30. 4. 2019 dlh na daniach vo výške 4 807,96 €. Táto suma mohla byť dôvodom celého konfliktu, ktorý sa začal práve útokom na budovu ministerstva financií. Martin H. bol zvláštny introvert a samotár, v mieste jeho bydliska ho ľudia veľmi nepoznali.

O stave jeho mysle veľa vypovedá siahodlhý manifest, ktorý zverejnil na svojej internetovej stránke. Je napísaný veľmi chaoticky a lámanou slovenčinou mieša politiku s biológiou. Chce odstrániť „mafiánskych parazitov z politiky" a nahradiť ich „antibiotickými mozgovými bunkami". V texte sa nachádza aj táto mrazivá veta: „Máte právo zabiť každého policajta, sudcu, politika, mafia obchodníka a mafiána, pretože oni vás budú chronicky zabíjať do konca života.“

 

Nakrúcal si ho na mobil

Denník N zverejnil výpoveď svedka, ktorý mal od začiatku sledovať pohyb ozbrojeného páchateľa na jeho krvavej ceste, až kým ho policajti spacifikovali. Martin (30) z Nitry bol v piatok v hlavnom meste a náhodne parkoval pri ministerstve financií. Odrazu začul rinčanie skla a zbadal utekajúceho muža so zamestancom Finančnej správy v pätách. Vystúpil z auta a vybral sa za nimi. To, čo nasledovalo, bolo ako zo zlého filmu.

„Páchateľ zrazu spravil výpad proti zamestnancovi Finančnej správy a nejako ho zasiahol. Vtedy som vybral mobil a začal natáčať,“ rozprával Martin, ktorý hneď požiadal okoloidúci pár, aby zavolali políciu. Útočník potom podľa jeho slov začal utekať, pričom sa oháňal nožom a vykrikoval. Martin si všimol, že zamestnanec Finančnej správy krváca, napriek tomu však pokračoval v prenasledovaní útočníka.

Otvoriť galériu

„Priblížil som sa k nemu, ale bál som sa a upozorňoval som ho, že má nôž a že je to nebezpečné, tak sme sa cez Námestie slobody posúvali ďalej,“ opísal svedok drámu. Ozbrojeného útočníka sa cestou na Obchodnú ulicu snažilo zastaviť niekoľko ľudí, Martin ich však odhovoril. „Vravel som, že policajti sú na ceste. Bál som sa o nich,“ povedal. Útočník sa ich snažil trafiť kusom betóna, našťastie neúspešne. Chlapíkovi z Finančnej správy nedovolili zranenia pokračovať v prenasledovaní.

Zásah policajtov

Na začiatku Obchodnej ulice už počul Martin majáky policajtov, ktorí povyskakovali z auta. „Hneď zistili, kto je podozrivý, jeden policajt skočil pred neho, druhý zaňho a vyzývali ho, aby okamžite odhodil zbrane a ľahol si na zem. Kričali to naozaj na plné ústa, ale páchateľ to ignoroval,“ opísal ďalší priebeh udalosti. Útočník postupoval až na križovatku Obchodnej a Poštovej ulice, kde spravil výpad na policajtov a tí ho postrelili.

„Už počas streľby pribehli ďalšie hliadky a naraz tam bolo veľa policajtov. Nohou mu odkopli nože a začali mu podávať prvú pomoc.“ Podľa Denníka N vnímal Martin zasahujúcich policajtov tak, že sa snažili vyhnúť streľbe. „Celý čas ho dostatočne vyzývali, aby od toho konania upustil. Prešli s ním celú Obchodnú ulicu, kričali, aby zahodil zbrane, čo neurobil. Myslím si, že mu dali dosť veľký priestor, ale neprejavil najmenšiu vôľu. Podľa mňa to bolo asi tak, ako to malo byť, ale nie som expert,“ uzavrel.

Rušná sobota v centre Bratislavy

1. Kopol do hlavy nepočujúceho

Okolo siedmej ráno na Hurbanovom námestí napadol Ladislav F. (28) nepočujucého muža (22). Ten utrpel krvácanie do mozgu v spojení s opuchom a bol vo vážnom stave. „Po poskytnutí zdravotnej starostlivosti je pacient aktuálne stabilizovaný, zostáva však i naďalej pod dozorom našich lekárov,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Útočníka už policajti obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v súbehu s prečinom výtržníctva a hrozí mu väzobné stíhanie. „Obvinený Bratislavčan mal v čase okolo 7.00 hod. dňa 1. 6. 2019 na Hurbanovom námestí fyzicky napadnúť 22-ročného poškodeného, ktorého mal kopnúť do hornej časti tela, následkom čoho spadol na zem a utrpel vážne zranenia hlavy,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Veronika Slamková a doplnila, že v prípade preukázania viny hrozí Ladislavovi trest odňatia slobody na 4 až 10 rokov.

2. Nadával trom Afričanom

„Polícia nadránom obmedzila na slobode muža (39), ktorý verbálne urážal troch mužov z africkej Kene, pľul na nich a vyzýval ich k bitke. Keďže vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia rasy a národa, prípad prevzala NAKA,“ uviedla polícia na svojej stránke. „Ešte pred incidentmi sme prijali zvýšené bezpečnostné opatrenia, vďaka ktorým boli obaja muži promptne zadržaní. Bohužiaľ, nie je fyzicky možné byť všade a konfliktom ihneď zabrániť,“ doplnila polícia.

Dôvody mohli byť rôzne

Danica Caisová, psychiatrička

- Sú tri možnosti. Jedna, že je človek duševne chorý. Ďalšia, že je pod dlhodobým stresom a tretia, že bol pod vplyvom alkoholu alebo drog. Alebo je možná aj kombinácia týchto možností. Príčina je pre nás ľudsky nezrozumiteľná, bežne človek nechápe, ako mohol niekto takto konať a niečo také urobiť.

Opatrenia na Obchodnej

Peter Bubla, hovorca magistrátu

- Už onedlho bude na Obchodnej ulici zriadený „open space“ mestskej polície (MsP), ktorý bude znamenať výraznejšiu prítomnosť polície na tejto ulici a spolu s ďalšími opatreniami, ktoré bude MsP na tejto ulici zabezpečovať (aj v spolupráci s obyvateľmi, prevádzkarmi podnikov a štátnou políciou) príde k zlepšeniu neudržateľnej situácie na Obchodnej ulici. Konkrétne kroky a opatrenia predstavíme už čoskoro.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivš, bar, sla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?