Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2019 12:50 | Správy | Domáce správy

Ministerstvo obrany chce zastaviť pokles záujmu o povolanie profesionálneho vojaka: Zvýšia im platy

Ministerstvo obrany (MO) SR chce postupne eliminovať a zastaviť pokles záujmu o štátnu službu profesionálneho vojaka.

V koncepcii manažmentu vojenského personálu Ozbrojených síl (OS) SR, ktorú v stredu schválila vláda, počíta napríklad so zvýšením platov profesionálnych vojakov už v roku 2019. Dosah na rozpočet rezortu obrany by mal predstavovať sumu 60.237.941 eur ročne.

"Rok 2019 je rokom vojaka a som rád, že sa nám podarilo splniť ďalší z cieľov, a to schválenie koncepcie manažmentu vojenského personálu OS SR," povedal minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Uviedol, že ak chceme na Slovensku mladé ozbrojené sily, musí sa investovať aj do personálu a zabezpečiť určitý stupeň starostlivosti. "Koncepcia manažmentu vojenského personálu sa zameriava na viaceré strategické oblasti, akými sú štátna služba profesionálnych vojakov, doplňovanie ozbrojených síl vojenským personálom, tvorba záloh, vzdelávanie, ale najmä motivácia a stimulácia súčasného, ale aj možného budúceho personálu," povedal Gajdoš. Ako ďalej vysvetlil, koncepcia konkretizuje kroky v súvislosti s nastavením kvalitného systému odmeňovania, ktorý bude aj konkurencieschopný na trhu práce.

"Koncepcia nastavuje smerovanie implementácie bezpečnostnej, obrannej a vojenskej stratégie, Bielej knihy o obrane Slovenskej republiky a Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2030 v oblasti vojenského personálu," vysvetľuje rezort v predložených materiáloch. Podľa Gajdoša ide o komplexný dokument, ktorý má byť rámcom na následné konkrétne kroky pre budúcu implementáciu všetkých potrebných zmien aj s časovým predpokladom realizácie.

 

Ministerstvo v nich hovorí o dvoch etapách nevyhnutnej transformácie systému odmeňovania profesionálnych vojakov. "V prvej etape, týkajúcej sa bezodkladnej zmeny systému odmeňovania už v roku 2019, má ministerstvo obrany záujem vyčleniť potrebné finančné prostriedky. Dopad na rozpočet rozpočtovej kapitoly ministerstva obrany by ročne predstavoval sumu 60.237.941 eur," tvrdí rezort v predložených materiáloch. Podľa Gajdoša by sa v prvej etape mal novelizovať zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov. "Zmeny bude následne v druhej etape reflektovať nový zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov," povedal.

V druhej etape chce rezort v rámci zdynamizovania investícií do rozvoja vojenského personálu v nasledujúcich rokoch finančné prostriedky v rámci zdrojových možností ďalej prehodnocovať a upravovať v prospech vojenského personálu. Potrebu investícií do personálu zdôvodňuje rezort plnením úloh, ktoré pre profesionálnych vojakov vyplývajú zo všeobecne záväzných právnych predpisov. Tie podľa jeho slov kladú vysoké nároky na ich psychickú odolnosť, fyzickú zdatnosť, profesionálnu odbornosť či bezúhonnosť a pripravenosť plniť povinnosti pri obrane štátu.

Koncepcia poukazuje nielen na bezodkladnú potrebu investovať do vojenského personálu, jeho prípravy, vzdelávania a rozvoja, ale aj na to, aby sa vložené investície zhodnotili a v budúcnosti Slovensku vrátili v podobe zlepšenej kondície, vyššej kvantite, kvalite a motivácii vojenského personálu. Ambíciou a cieľom koncepcie je podľa ministerstva postupne eliminovať a zastaviť pokles záujmu o štátnu službu profesionálneho vojaka, zvýšiť atraktivitu a konkurencieschopnosť vojenského povolania, udržať, stabilizovať, motivovať a stimulovať skúsených, vzdelaných, vycvičených a jazykovo pripravených profesionálnych vojakov.

Rezort tiež ozrejmil, že koncepcia kladie dôraz najmä na výrazné zvýšenie peňažných náležitostí profesionálnych vojakov už v roku 2019, ktoré bude pokryté z prideleného rozpočtu rezortu obrany, a to návrhom novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov. Ďalej sa zameriava na spracovanie nového zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ale aj na zvýšenie kvality vzdelávania a prípravy profesionálnych vojakov, zvýšenie úrovne sociálneho, zdravotného, materiálneho zabezpečenia a kvality života vojakov a ich rodiny.

Gajdoš uviedol, že hodnostný plat vojakov bude pozostávať z hodnostnej a funkčnej tarify. "Zároveň sa počíta so zvyšovaním hodnostného platu o jedno percento každý rok výkonu štátnej služby. Funkčná tarifa, vo vzťahu k vykonávanej funkcii v jednotlivých vojenských hodnostiach môže byť zvýšená až do výšky 20 percent, pričom rozhodujúcim bude aj charakter vykonávanej funkcie," uviedol rezort obrany. V druhej etape pôjde o komplexnú transformáciu systému odmeňovania, a to v rámci spracovania nového zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich