Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2019 08:20 | Správy | Politika

Voľby do Európskeho parlamentu: Výsledky hlasovania podľa jednotlivých krajov

V Košickom samosprávnom kraji zvíťazila koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia so ziskom viac ako 16 percent odovzdaných hlasov.

Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa na Slovensku konali uplynulú sobotu. Na druhom mieste je strana Smer-SD (15,54 percenta) a na treťom strana Mariana Kotlebu ĽSNS (11,46 percenta). Nasleduje Kresťanskodemokratické hnutie (9,68 percenta), strana Sloboda a Solidarita (8,63 percenta) a hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (7,30 percenta). Hranicu piatich percent prekročila ešte Strana maďarskej komunity (6,70 percenta), strana však svojich zástupcov v Európskom parlamente mať nebude. Volebná účasť v Košickom kraji dosiahla 19,26 percenta.

Prešovský kraj

V Prešovskom samosprávnom kraji zvíťazila strana Smer-SD so ziskom 17,68 percenta hlasov. Na druhom mieste je Kresťanskodemokratické hnutie (16,20 percenta) a na treťom koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia (13,11 percenta). Na štvrtej priečke je strana Mariana Kotlebu ĽSNS (11,61 percenta), na piatom hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (6,72 percenta). Šiesta je strana Sloboda a Solidarita (6,26 percenta). Viac ako päť percent voličov odovzdalo svoj hlas aj Kresťanskej únii, ktorá však svojich zástupcov v Európskom parlamente mať nebude.

 

Banskobystrický kraj

V Banskobystrickom kraji zvíťazila strana Smer-SD so ziskom viac ako 19 percent odovzdaných hlasov. Na druhom mieste je v kraji koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia (18,05 percenta) a na treťom strana Mariana Kotlebu ĽSNS (15,51 percenta). Nasleduje Sloboda a Solidarita (8,64 percenta), Strana maďarskej komunity (5,68 %), ktorá však svojich zástupcov v Európskom parlamente mať nebude. Šiesta priečka patrí Kresťanskodemokratickému hnutiu (5,60 percenta). Siedme miesto obsadilo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (4,82), hnutie však podľa celoslovenských výsledkov pošle do Európskeho parlamentu jedného poslanca. Viac ako štyri percentá voličov odovzdalo svoj hlas Slovenskej národnej strane.

Žilinský kraj

V Žilinskom samosprávnom kraji volilo najviac ľudí koalíciu strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia, ktorá získala viac ako 17 percent hlasov. Na druhom mieste je strana Smer-SD (16,71 percenta) a na treťom strana Mariana Kotlebu ĽSNS (14,67 percenta). Na štvrtej priečke je Kresťanskodemokratické hnutie (13,72 percenta) a na piatom Sloboda a Solidarita (9,07 percenta). Nasleduje Slovenská národná strana (5,29 percenta), ktorá však svojich zástupcov v Európskom parlamente mať nebude, rovnako ani Kresťanská únia (5,04 percenta). Viac ako štyri percentá voličov odovzdalo svoje hlasy hnutiu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Trnavský kraj

Aj v Trnavskom samosprávnom kraji zvíťazila koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia so ziskom 17,65 percenta platných hlasov. Na druhom mieste skončila Strana maďarskej koalície, ktorá získala takmer 13 percent hlasov. Jej kandidáti sa však do Európskeho parlamentu po sčítaní hlasov za celé Slovensko nedostanú. Na tretej priečke skončila strana Smer-SD so ziskom 12,76 percenta hlasov. Nasleduje strana Mariana Kotlebu ĽSNS, ktorú volilo v kraji 10,73 percenta voličov. Piata skončila strana Sloboda a Solidarita so ziskom viac ako deväť percent. Na šiestom mieste skončilo Kresťanskodemokratické hnutie (7,65 %), siedma koaličná strana Most-Híd (6,83 %), ktorej poslanci však do EP nezasadnú a ako ôsme hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (5,97 %).

Nitriansky kraj

V Nitrianskom samosprávnom kraji zvíťazila Strana maďarskej komunity, ktorá však aj napriek zisku viac ako 17 percent svojich zástupcov v Európskom parlamente nemá. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa konali na Slovensku uplynulú sobotu. Na druhom mieste skončila strana Smer-SD, ktorú volilo takmer 16 percent voličov. Na treťom mieste je koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia so ziskom takmer 15 percent hlasov. Na štvrtej priečke je strana Mariana Kotlebu ĽSNS, ktorá získala takmer 12 percent hlasov. Nasleduje Sloboda a Solidarita, ktorú volilo viac ako osem percent. Šieste skončilo Kresťanskodemokratické hnutie (6,13 percenta), siedma koaličná strana Most-Híd (5,38 percenta). Takmer štyri percentá voličov odovzdalo svoj hlas hnutiu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Trenčiansky kraj

V Trenčianskom samosprávnom kraji volilo najviac ľudí stranu Smer-SD, ktorá získala viac ako 20 percent. Na druhom mieste skončila koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia so ziskom viac ako 19 percent odovzdaných hlasov. Tretia je strana Mariana Kotlebu ĽSNS, volilo ju takmer 15 percent ľudí. Na štvrtom mieste sa umiestnila Sloboda a Solidarita, volilo ju takmer desať percent voličov. Piata priečka patrí Kresťanskodemokratickému hnutiu, ktoré získalo viac ako deväť percent. Nasleduje Slovenská národná strana (5,61 percenta), ktorá však svojich zástupcov do Európskeho parlamentu nepošle, rovnako ani siedma v poradí Kresťanská únia (4,74 percenta). Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti volilo len 4,71 percenta voličov v tomto kraji.

Bratislavský kraj

V Bratislave zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu koalícia Progresívne Slovensko(PS) - Spolu so ziskom 38,48 percenta hlasov. Volilo ju 49 580 voličov. Na druhom mieste skončila SaS s 15,01 percenta, čo je 19.346 hlasov. Tretie miesto obsadila strana Smer-SD, ktorej svoj hlas odovzdalo 12 319 voličov, čo je 9,56 percenta. Volebná účasť bola v hlavnom meste v rámci Bratislavského kraja najvyššia a dosiahla 33,76 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov eurovolieb zverejnených Štatistickým úradom SR. KDH získalo v Bratislave 8,71 percenta hlasov (11 230). Nasleduje ĽSNS so ziskom 7,84 percenta hlasov (10 108). Menej ako päť percent hlasov bolo v hlavnom meste odovzdaných hnutiu OĽaNO (4,04 percenta), SNS (3,30 percenta), Kresťanská únia (2,88 percenta), Sme rodina (2,34 percenta), Most-Híd (0,94 percenta) a Korektúra Andrej Hryc (0,92 percenta). Ďalšie kandidujúce strany získali v Bratislave menej ako 0,90 percenta hlasov.

Celkovým celoslovenským víťazom volieb je koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia, ktoré budú mať v Európskom parlamente štyroch poslancov. Tohtoročná volebná účasť na Slovensku bola 22,74 percenta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
Po náročnej liečbe robí veľké pokroky v hokeji.
Foto
Hokejista Martinko strieľa góly, hoci nemal žiť: Lekári mu dávali len 3 týždne! Dojemný príbeh malého bojovníka
Mesto Galanta má mladežnícky parlament.
Váš Tip
Galanta podporuje mladých ľudí: Títo mladí ľudia budú rozhodovať o dôležitých veciach!
(ilustračné foto)
Zahynul vojnový spravodajca ruských novín: Za útokom mali byť ukrajinské drony
Caution
Na jarné slniečko zabudnite! Počasie na budúci týždeň ako zo zlého sna
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať
(ilustr. foto)
Gruzínska mládež vyjadrila svoj názor: K týmto hodnotám majú blízko!
Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!
Izraelské vojenské vozidlá vidieť neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 3. januára 2024.
Spojené arabské emiráty začali rozsiahli humanitárnu operáciu v Pásme Gazy: Obnovia aj nemocnicu!
Andrej Babiš a Monika Babišová.
História vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
V mestskom parku vysadili nové stromy.
Váš Tip
Jar priniesla do parku vo Zvolene nový život: Vysadili stromy, no to nie je zďaleka všetko!