Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2019 22:30 | Šport | Hokej | MS v hokeji 2019
FotoVideo

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou: Fíni senzačne zdolali Kanadu a zo Slovenska si odnášajú zlato!

Hokejisti Fínska sa stali majstrami sveta pre rok 2019. Rovnako ako pred ôsmimi rokmi triumfovali v metropole Slovenska, tentokrát po finálovom víťazstve nad Kanadou 3:1.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii
Hrdinom zápasu bol kapitán krajiny "tisícich jazier" Marko Anttila. Krátko po začiatku druhej tretiny dokázal odpovedať na vedúci gól Sheu Theodora a v 43. min strelil víťazný gól súboja o zlaté medaily. Následne stanovil konečný rezultát Harri Pesonen. Kanada síce získala jubilejný 50. cenný kov zo svetových šampionátov, ale z titulu majstrov sveta sa teší tím pod vedením Jukku Jalonena. Fínsko si pripísalo na konto tretí titul majstra sveta, keďže triumfovalo aj v rokoch 1995 a 2011. Zaujímavosťou je, že Fíni zdolali výber "javorových listov" aj v otváracom zápase košickej A-skupiny, rovnakým pomerom 3:1.

Majstrovstvá sveta 2019 v ľadovom hokeji - nedeľa:

FINÁLE (Bratislava)

 

Kanada - Fínsko 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Góly: 11. Theodore (Mantha, McCann) - 23. Anttila (Manninen, Ojamäki), 43. Anttila (Savinainen), 56. Pesonen (Tyrväinen, Hakanpää)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Björk (Švéd.), Tufts (USA) - Lazarev (Rus.), Lhotský (ČR), 9085 divákov

Kanada: M. Murray - Severson, Nurse, Stecher, Chabot, Fabbro, Theodore, P. Myers - Mark Stone, Dubois, Marchessault - S. Reinhart, Couturier, Cirelli - Mantha, Turris, McCann - Joseph, Strome, Henrique - Jost

Fínsko: Lankinen - Ohtamaa, Lehtonen, Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto - Ojamäki, Tyrväinen, Rajala - Kakko, Manninen, Pesonen - Kuusela, Sallinen, Savinainen - Lammikko, Anttila, Kiviranta

Úvodnú šancu stretnutia mal kanadský útočník Sam Reinhart, ale z priestoru medzi kruhov minul bránku. "Kolíska hokeja" mala pred finálovým duelom takmer 50-percentné využívanie presilových hier, ale pri vylúčení Marka Anttilu takmer inkasovala. Po faule Thomasa Chabota na prenikajúceho Jereho Sallinena nariadili hlavní rozhodcovia trestné strieľanie, ale 23-ročný Oliwer Kaski nebol úspešný. Kanaďania boli v prvej tretine aktívnejší a v 11. min sa dočkali vedúceho gólu. Obranca Shea Theodore sa predral cez troch fínskych hráčov a nekompromisne "zavesil". Zverenci Alaina Vigneaulta mohli 95 sekúnd pred koncom prvej časti zvýšiť svoj náskok, ale Philippe Myers prudkou strelou trafil len spojnicu bránky Kevina Lankinena.

V druhej časti sa obraz hry zmenil. Fínov povzbudil vyrovnávajúci gól kapitána Anttilu, ktorý v 23. min strelou medzi betóny využil presilovú hru. Dvestotri centimetrov vysoký hráč bol pri streleckej chuti a o päť minút neskôr takmer poslal severanov do vedenia. Dobre reagoval na odrazený puk kanadským brankárom a bekhendom trafil ľavú žrď bránky Matta Murrayho. Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára sa musel mať na pozore aj pri šanci Harriho Pesonena, ktorý v 29. min zakončil prečíslenie dvoch proti jednému prudkou strelou do chráničov rodáka z Thunder Bay. Po fínskom tlaku sa dostali k slovu aj Kanaďania a podobne ako v prvej tretine ich delilo od gólu niekoľko centimetrov - strelou z otočky mieril do ľavej žŕdky Pierre-Luc Dubois.

Na začiatku tretej tretiny sa podarilo otočiť Fínom vývoj stretnutia a opäť bol hrdinom momentu Marko Anttila. Ten si počkal na prihrávku Veli-Mattiho Savinainena spoza bránky a puk poslal pod hornú žŕdku. V záverečných desiatich minútach riadneho hracieho času vyvinuli Kanaďania tlak, vytvárali si strelecké pozície, ale brankár Lankinen odolával. Dôležitý zákrok si pripísal v 55. min, keď z priestoru medzi kruhmi osamotený zakončoval najlepší strelec turnaja Mark Stone. O pár sekúnd neskôr sa vydali Fíni do protiútoku a Harri Pesonen presnou strelou zvýšil náskok "Suomi" na 3:1. Po inkasovanom góle sa tréner Vigneault odhodlal k takmer štvorminútovej hre bez brankára, ale Kanada už vyrovnať nedokázala.

Hlasy (zdroj: RTVS):

Darnell Nurse (obranca Kanady): "Prišli sme si sem po zlato, ale dnes boli Fíni lepší. Hrali úžasne tímovo, nemali veľké mená, ale perfektne to zvládli nielen v tomto zápase, ale aj na celom šampionáte. My sme sklamaní, lebo sme nepremenili naše šance."

Kevin Lankinen (brankár Fínska): "Neuveriteľné, čo sa stalo. Splnil sa mi sen. Od momentu, keď som sa pred šampionátom pridal k tomuto tímu, som cítil , že z neho vyžaruje veľká energia a spolupatričnosť. Bolo to v osobe nášho kapitána Marka Anttilu, ale aj ostatných hráčov. Dosiahli sme veľké víťazstvá a tento záver je absolútne nádherný."

Juhanni Tyrväinen (útočník Fínska): "Som nadšený. Toto bol iba sen pred šampionátom, teraz je to skutočnosť. Zdolali sme Švédov, Rusov a teraz aj Kanaďanov. Nesmierne si vážim, čo sme dosiahli na Slovensku. Našou najsilnejšou stránkou bola tímová práca. Všetko sme robili ako jeden muž, ťahali sa navzájom dopredu."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
Po náročnej liečbe robí veľké pokroky v hokeji.
Foto
Hokejista Martinko strieľa góly, hoci nemal žiť: Lekári mu dávali len 3 týždne! Dojemný príbeh malého bojovníka
Mesto Galanta má mladežnícky parlament.
Váš Tip
Galanta podporuje mladých ľudí: Títo mladí ľudia budú rozhodovať o dôležitých veciach!
(ilustračné foto)
Zahynul vojnový spravodajca ruských novín: Za útokom mali byť ukrajinské drony
Caution
Na jarné slniečko zabudnite! Počasie na budúci týždeň ako zo zlého sna
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať
(ilustr. foto)
Gruzínska mládež vyjadrila svoj názor: K týmto hodnotám majú blízko!
Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!
Izraelské vojenské vozidlá vidieť neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 3. januára 2024.
Spojené arabské emiráty začali rozsiahli humanitárnu operáciu v Pásme Gazy: Obnovia aj nemocnicu!
Andrej Babiš a Monika Babišová.
História vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
V mestskom parku vysadili nové stromy.
Váš Tip
Jar priniesla do parku vo Zvolene nový život: Vysadili stromy, no to nie je zďaleka všetko!