Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2019 05:00 | Správy | Politika

Šokujúce výsledky volieb prepisujú politickú mapu Slovenska: Títo poslanci sa prekrúžkovali do europarlamentu

Vezú sa na víťaznej vlne. Koalícia Progresívne Slovensko a Spolu vyhrala s náskokom po prezidentských voľbách aj tie do Európskeho parlamentu s viac ako 20 % hlasov.

Prvýkrát od roku 2004 nie je na čele celoslovenských volieb strana Smer, ktorá získala len 15 % voličov a skončila druhá. Oslavné reakcie z prvého tábora tak počas dňa striedali zdržanlivé komentáre v Smere. Líderka jeho eurokandidátky Monika Beňová (50) naznačila, že výsledok opäť otvorí diskusie o zmene na predsedníckej stoličke.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Vyše roka pôsobili ako dve samostatné strany a mnohí ich obviňovali z ďalšieho trieštenia politických síl. Vo februári však oznámili, že do eurovolieb napokon postavia spoločnú koaličnú kandidátku zloženú zo zástupcov Progresívneho Slovenska aj strany Spolu. Podľa neoficiálnych výsledkov napokon získali viac ako 20 % hlasov a porazili Smer, ktorý neohrozene vládol volebným výsledkom od roku 2006.

„Mňa samotného pozitívne prekvapil tento výsledok. Po prezidentskej kampani sa opäť potvrdilo, že na Slovensku je možné uspieť s pozitívnou energiou a s jasným proeurópskym programom. Že je možné vyhrávať bez populizmu či vyvolávania strachu a nenávisti,“ skonštatoval líder kandidátky PS/Spolu Michal Šimečka. Spolu s ním do europarlamentu mieri aj Jozef Mihál, ktorý zastupoval stranu Spolu.

 

Politický analytik Ján Baránek úspech nového zoskupenia ľudí vysvetľuje túžbou Slovákov po zmene. „Podarilo sa im mobilizovať voličov. Pomohol im aj dobrý výsledok v prezidentských voľbách, ktorý povzbudil voličov, aby dosiahli niečo podobné aj teraz. V PS sú hlavne neopozeraní ľudia, ktorí nemajú korupčnú či politickú minulosť, a to je niečo, čo časť voličov momentálne chce,“ analyzuje Baránek. Šéf strany Spolu Miroslav Beblavý hovorí, že pôvodne si stanovili cieľ na 100 000 hlasov, no získali ich dvakrát viac.

Kto sa prekrúžkoval do parlamentu?

Do europarlamentu pošleme dvoch súčasných poslancov a 12 nováčikov. Kresiel europoslancov sa konkrétne ujmú za PS/Spolu Michal Šimečka, Michal Wiezik, Martin Hojsík a Vladimír Bilčík. Smer budú v EP zastupovať Monika Beňová, Miroslav Číž a Robert Hajšel. ĽS NS budú reprezentovať Milan Uhrík a Miroslav Radačovský. Za KDH do EP nastúpi Ivan Štefanec a po brexite aj Miriam Lexmann. Za SaS budú v europarlamente sedieť Lucia Ďuriš Nicholsonová a Eugen Jurzyca. Hnutie OĽaNO bude zastupovať Peter Pollák. Najviac preferenčných hlasov spomedzi všetkých zvolených europoslancov získala Monika Beňová, konkrétne 89 472.

Smer hľadá pozitíva

Samotný Smer skončil napokon až druhý s 15,7 % hlasov. Líderka ich kandidátky Monika Beňová považuje toto číslo za signál pre vedenie strany. Kroky svojich spolustraníkov označila v prvých vyjadreniach často za schizofrenické a v Smere sa podľa nej bude diskutovať aj o predsedovi či celkovom smerovaní strany. „Tieto výsledky sú predzvesťou toho, ako môžu dopadnúť budúcoročné parlamentné voľby,“ povedala Beňová.

Samotná strana Smer nízke číslo za veľký neúspech nepovažuje. „Podľa našich analýz získala strana Smer viac hlasov ako v predchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu,“ napísal Smer s tým, že za ich druhé miesto môže účasť v Bratislave. Celkovo získali približne 155-tisíc hlasov, čo je oproti posledným európskym voľbám viac o 20-tisíc hlasov. Zároveň sa však markantne zvýšila účasť.

Otvoriť galériu
Zdroj: Štatistický úrad

„Pre stranu Smer to znamená dôvod na zamyslenie, ako viac odkomunikovať program strany v mestách a zároveň mobilizovať voličov na vidieku, aby o osude krajiny nerozhodovalo iba hlavné mesto,“ dodali v stanovisku.

Poslanec Smeru Ľubomír Petrák v relácii O 5 minút 12 uviedol, že eurovoľby boli o emocionálnej vlne. „Napríklad pri koalícii PS/Spolu doznieva, že ich kandidátka sa stala prezidentkou,“ uviedol.

Premiér Peter Pellegrini len skonštatoval, že vyššiu účasť považuje za pozitívum, no k porážke Smeru sa nevyjadril. „Je otázne, či to bude pre voličov ďalší demotivačný prvok a budú hľadať novú stranu. Smer je pri moci dlho, a to zákonite znamená, že sa opotrebujú, skonštatoval Baránek.

 

Čo rozhodlo o úspechu PS/Spolu

  •  silná mobilizačná kampaň pred voľbami v teréne aj na sociálnych sieťach
  •  vlna úspechu aj z prezidentských volieb
  •  vyhraňovanie sa proti extrémizmu
  •  jasná proeurópska orientácia
  •  nové tváre v politike

 

Prečo sa prepadáva Smer

  •  opozerané tváre, ktoré dlhé roky pôsobia v politike
  •  strana je pri moci už od roku 2006, zákonite príde únava voličov
  •  nejednoznačnosť v zahraničnej politike - proeurópsky premiér Pellegrini, antieurópsky šéf výboru Blaha
  •  na triku majú množstvo škandálov, ktoré sa so stranou spájajú
  •  zmena spoločenského nastavenia po vražde novinára
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní