Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2019 11:55 | Správy | Politika

Nečakaný úspech aj prepad strán: Výsledky, aké čakal len málokto, 5 prekvapení eurovolieb

Výsledky eurovolieb ukazujú, že okrem prepadu Smeru a posilnenia PS/Spolu nastali na politickom piesočku viaceré presuny voličských hlasov.

Šokujúci prepadák zažila Sme Rodina Borisa Kollára či SNS Andreja Danka. Na druhej strane eurovoľby potvrdzujú rast extrémistickej strany Mariana Kotlebu. Nový Čas dal s odborníkmi dokopy päť najväčších prekvapení volieb.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

1. Tragický výsledon SNS a Sme Rodina

Národniari sa chystali na zisk minimálne jedného mandátu, no výsledky im prisúdili len niečo cez štyri percentá hlasov. SNS reagovala tým, že sa pomerne ostro ohradila voči ĽSNS. „Je nám ľúto, že voliči cítiaci národne a vlastenecky uverili ĽSNS a ich hlas tak prepadne. Čas ukáže, že pán Kotleba v gardistickej uniforme len ublíži slovenskej národnej politike doma aj v zahraničí,“ skonštatovali zo SNS.

Otvoriť galériu

 

Ešte horšie dopadla Sme rodina, ktorá si trúfala najmä po spojení s nacionalistickými politikmi z Talianska a Francúzska. Politický analytik Grigorij Mesežnikov si myslí, že rozhodla slabá mobilizačná aktivita oboch strán. „V prípade Sme rodina voliči nepovažujú za prioritnú európsku agendu. SNS zase nevyžarovala pred týmito voľbami žiadnu energiu. Svojich voličov nemobilizovali a je namieste špekulovať, či im neubrali aj posledné kauzy ich hlavného predsedu Danka,“ konštatuje Mesežnikov.

 

Otvoriť galériu

Podľa predbežných výsledkov zostane v europarlamente bez zástupcov maďarská menšina na Slovensku. Tesne pod piatimi percentami skončila SMK a iba niečo cez 2 % získal Most Bélu Bugára. Pre neho ide o ďalší veľký neúspech po prezidentských voľbách. „Ide hlavne o politiku, ktorú Bugár robil v poslednom období. Teraz zbiera negatívne dôsledky svojich činov. Či ide o spoluprácu so súčasnou koalíciou, ale aj napríklad kauza okolo zákazu spievania maďarskej hymny. Tento výsledok môže napokon kopírovať aj v parlamentných voľbách,“ hovorí analytik Koziak. V súboji maďarských strán Most porazilo SMK, no aj to zrejme zostane bez poslanca.

3. Návrat KDH do vysokej politiky

KDH v posledných eurovoľbách získalo približne 13 %, čiže akt u á l nyc h 10 % je určitý pokles. KDH v š a k v súčasnosti pôsobí ako mimoparlamentné hnutie, ktoré prešlo pomerne veľkou obmenou a na jeho čele posledné roky stojí Alojz Hlina. „Tieto voľby mohli dopadnúť lepšie. Osobné ambície niektorých ľudí prebili to, že niekto chce reálne niečo urobiť,“ komentoval výsledky Hlina.

Otvoriť galériu

Narážal na ďalšiu konzervatívnu stranu Kresťanskú úniu, ktorú založila ich bývalá poslankyňa Anna Záborská a v eurovoľbách jej dali hlas necelé štyri percentá Slovákov. „KDH dokázalo zvrátiť negatívny trend podpory, no získali menej percent ako minule. Teraz je to však úspech, lebo chytili konzervatívne orientovaných voličov, no zároveň tých proeurópskych. Nahráva to Hlinovmu krídlu v strane, ktoré ukázalo, že je alternatívou voči extrémistom aj iným kresťanským stranám,“ dodáva Mesežnikov.

 

Otvoriť galériu

ĽSNS viedla pomerne intenzívnu mobilizačnú kampaň po celom Slovensku. Napokon získali 120 000 voličov , čo tvorí 1 2 % tých, ktorí prišli voliť a ide o percentuálne najlepší výsledok strany v celoštátnych voľbách. „Z ich pohľadu je to úspech, že dokázali aj s malou účasťou dostať toľko voličov do volebných miestností. Aj sám Kotleba pritom získal v prezidentských voľbách percentuálne menej hlasov. Zrejme za ich úspechom stojí aj rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý ich na základe nepodareného návrhu Generálnej prokuratúry odmietol zrušiť,“ pripomína Mesežnikov. Kotlebovci oproti parlamentným voľbám narástli o 4 %, čo považuje analytik za alarmujúce. „Ich volič však v tomto prípade ukázal, že ho európska problematika oslovuje a to najmä veľká kritika EÚ,“ dodal Mesežnikov.

 

5. OĽaNO preliezlo len tesne, SAS stagnuje

Pár dní pred voľbami sa prvého miesta na kandidátke OĽaNO nečakane vzdal Igor Matovič, ktorý to obhajoval snahou zabrániť dobrému výsledku fašistov.

Otvoriť galériu
Richard Sulík
Zdroj: tasr

„Chlapsky priznávame, že sme ďaleko od toho povedať, že toto je úspech. Poctivá strana si výsledky dôsledne zanalyzuje najskôr vo vnútri a my tak urobíme,“ povedala SaS. Politológ Tomáš Koziak uviedol, že hlavným dôvodom nízkeho úspechu súčasnej opozície je spojenectvo PS/Spolu.

„To im najviac berie hlasy. Hovorilo sa aj to, že nespokojný volič pravice čaká na politickú stranu, ktorú by mohol voliť a ukazuje sa, že PS a Spolu túto úlohu dokážu splniť a najviac kvôli tomu budú trpieť OĽaNO a SaS. Musia sa zamyslieť na tým, akú politiku budú robiť ďalej,“ hovorí Koziak.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Marián Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii