Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Škandál v Trnave rieši už aj NAKA! Prehovorili ostatní rodičia: Povieme vám, čo nás nahnevalo

Najkrajší deň sa pre rómske dievčatko zmenil na nočnú moru. Trnavskí cirkevní hodnostári pred svätým prijímaním oznámili rodičom Lucky (11), že v kostole nebude sedieť spolu so svojimi rovesníkmi.

Chceli ju odstrčiť do zadnej lavice, čo v jej rodine vyvolalo búrku nevôle. Až potom, čo sa do veci vložil Nový Čas a trnavský župan Jozef Viskupič, mohla školáčka absolvovať svoj veľký deň spolu s ostatnými deťmi. 

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Sobota mala byť pre Luckinu rodinu najkraším dňom v ich živote. V piatok večer však matke zavolala katechétka so slovami, že vzhľadom na to, že rodičia sa búria, musí Lucka sedieť v zadnej lavici. Svoje tvrdé slová zopakovala aj na druhý deň.

„Prišla za mnou katechétka a Lucku ťahala, aby išla s ňou, že budú spolu sedieť v lavici. Ja som jasne povedala, že v žiadnom prípade. Nato prišiel dekan, ktorý vyhlásil, že nebude bojovať proti rodičom a pre pokoj bude Lucka sedieť vzadu," hovorí mama, ktorá prosila aj samotného kaplána, aby celý problém vyriešil, no márne. Napätú situáciu sa podarilo upokojiť až potom, keď do Baziliky svätého Mikuláša prišiel trnavský župan, ktorého syn mal tiež absolvať sväté prijímanie.

Nový Čas ho informoval o vzniknutom probléme. „To nemyslíte vážne. Ak to urobia, ja sám si to dievčatko zoberiem na kolená a budem s ním sedieť,“ pohrozil Jozef Viskupič, ktorý nakoniec prelomil odpor katechétky a dekana.

Prípadom sa začala zaoberať aj NAKA, informovala polícia na svojom profile. 

 

Čo na to ostatní rodičia?

Rodičia, ktorých deti tiež boli na prvom svätom prijímaní, vidia celú situáciu inak ako Luckina rodina. „My sme nikdy nehovorili, že dieťa má sedieť vzadu. Pravdou je však fakt, že my sme si v piatok zobrali dovolenky s tým, že budeme upratovať kostol. Zaplatili sme, čo bolo treba a táto mamička sa na ničom nepodieľala. Prečo by mali mať takíto rodičia všetko zadarmo?“ hnevá sa jeden z rodičov Marián Praženka.

Otvoriť galériu

O chybe v komunikácii medzi dekanátom a rodičmi hovorí aj ďalší otecko František Zuščík. „Vôbec nejde o nejaký rasistický problém, ako sa to vykresľuje, veď napokon bolo tam aj iné rómske dieťa. Prekážalo nám, že dievčatko neabsolvovalo prípravu ako naše deti.“

Pomáhajú právnici

Luckina mama Marta tvrdí, že vôbec netušila, že sa majú skladať. Správanie cirkevných hodnostárov však považuje za neospravedlniteľné. Aj preto podala priamo na dekana trnavskej farnosti, kaplána a katechétku trestné oznámenie za diskrimináciu. „Oslovili ma niekoľkí právnici. Dohodli sme sa, že dáme trestné oznámenie dokonca aj na rodičov.“ hovorí mama, ktorá dostáva podporné listy až z New Yorku.

Pobúrený je aj bývalý kňaz Miloš Krchňavý. „Aký rodič toto mohol vyjadriť, veď je to proti základom cirkvi, sme bratia a sestry,“ uviedol Krchňavý. Konferencia biskupov Slovenska sa k celej záležitosti nevyjadrila, hovorca Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík nám odkázal, že sa tomuto problému nemali čas venovať. „Trnavský arcibiskup v týchto dňoch vedie 700-člennú skupinu chorých a hendikepovaných slovenských pútnikov v Lurdoch s vopred dohodnutým programom.“

Je mi z toho smutno

Otvoriť galériu
Ábel Ravasz
Zdroj: anc

Priznám sa, že mi zostalo veľmi smutno zo situácie, ktorá sa odohrala v trnavskom kostole. Niektorí rodičia si však neželali, aby rómske dievčatko počas obradu sedelo spolu s ostatnými deťmi v jednej lavici.

Dokonca padol aj návrh, aby dievčatko absolvovalo prijímanie osobitne, bez účasti ostatných detí. Takéto prejavy segregácie nemajú v modernej a slušnej spoločnosti čo robiť. Oceňujem, že kaplán túto nepríjemnú situáciu nakoniec vyriešil s rozumom a rómske dievčatko absolvovalo prvé sväté prijímanie spoločne s ostatnými deťmi z prvej lavice.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: šiš, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!