Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2019 14:30 | Správy | Domáce správy

Slováci hlasovali v eurovoľbách: Polícia musela zasahovať kvôli Američanke aj skupinke v žltých vestách

Volebné miestnosti po celej krajiny otvorili svoje brány! Slováci si vyberali svojich zástupcov do Európskeho parlamentu.

Fotogaléria
18
fotiek v galérii

Zo Slovenska bude zvolených 14 europoslancov na funkčné obdobie piatich rokov. Volebné miestnosti v 5951 okrskoch boli otvorené od 7.00 do 22.00 h. Voliči si vyberali z 31 politických subjektov.

Všetko dôležité a zaujímavé sa dozviete v našom ONLINE prenose.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Eurovoľby 2019
20:52
22:03

Milí čitatelia, voľby do Európskeho parlamentu sa na Slovensku končia, volebné miestnosti sa zatvárajú. Definitívne výsledky eurovolieb budú zverejnené v nedeľu po 23.00 h po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách EÚ. Priebežné výsledky nebudú k dispozícii. Ďakujeme za pozornosť a prajeme ešte príjemný večer.

22:03
22:01

Rovnako ako historické jadro Banskej Štiavnice zažívalo počas soboty nápor turistov, rušno bolo aj vo volebnej miestnosti prvého banskoštiavnického okrsku, ktorá bola zriadená v budove historickej radnice na Námestí sv. Trojice. Svoje volebné právo si sem prišla uplatniť aj budúca nevesta Natália Saganová zo Žiliny, ktorá do mesta prišla s partiou kamarátok.

,,Síce som sa dnes prišla rozlúčiť so slobodou, ale to neznamená, že nemám občiansku povinnosť, tak som sa rozhodla, že si vybavím voličský preukaz. Prišla som voliť, nie je mi to jedno. Myslím si, že je dôležité svoj hlas použiť, aby sa do EP nedostali tí, ktorých tam nechcem, a aby tie hlasy neprepadli," skonštatovala po voľbe budúca nevesta.

21:28

Starosta obce Dolný Harmanec Matúš Vajs (nezávislý) sa v sobotu v noci po zatvorení volebných miestností dozvie, či bude hlavou tejto obce blízko Banskej Bystrice nasledujúce štyri roky. Voľby do Európskeho parlamentu (EP) tam totiž spojili s referendom o jeho zotrvaní vo funkcii. Rozhodli o tom občania v petícii.

V Dolnom Harmanci asi s 250 obyvateľmi, z toho 215 oprávnenými voličmi, je len jediný volebný okrsok a v jednej miestnosti sedia do 22.00 h dve "oddelené" komisie. Jedna k voľbám do EP a druhá referendová. Tá obyvateľom obce dáva lístok s otázkou: "Ste za odvolanie starostu?" Na to, aby bolo obecné referendum právoplatné s akýmkoľvek výsledkom, musí zahlasovať nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov, čo znamená minimálne 108 ľudí. Predchádzala mu petícia, ktorá spĺňala všetky zákonné predpisy, a obecné zastupiteľstvo ju zobralo na vedomie a vyhlásilo referendum.

"Niektorí chodia voliť iba do EP alebo sa zúčastnia iba na referende. Niektorí hlasujú aj vo voľbách, aj v referende. Netrúfam si povedať, ako to dopadne," uviedla pre TASR Ľubica Hríbiková, predsedníčka referendovej komisie. Vlaňajšie komunálne voľby v Dolnom Harmanci dopadli medzi dvoma súpermi nerozhodne. Získali po 79 hlasov. Dva hlasovacie lístky boli údajne neplatné, aspoň tak to vyhodnotila miestna volebná komisia. Podľa súčasného starostu to nebola pravda, jeden z nich bol platný. Obrátil sa na Ústavný súd SR a ten na neverejnom zasadnutí 16. januára tohto roku rozhodol tak, že zrušil rozhodnutie miestnej volebnej komisie a vyhlásil ho za zvoleného starostu. Vyhral teda s rozdielom jedného hlasu. Voči takejto "voľbe" má časť občanov výhrady.

20:50

Na Holíčskom zámku sa koná v sobotu historický festival Rotenstein, preto K urnám prišli prestrojení za rytierov, šašov či princezné. ,,Záleží mi na budúcnosti Európskej únie. Každému Slovákovi odkazujem, aby využil túto možnosť. Takisto volím aj z morálnej povinnosti a záleží mi na tom, koho si púšťame mimo Slovenska, do Európskeho parlamentu," uviedla jedna z účinkujúcich na festivale.

Zámok Holíč, na ktorom sa koná festival, získal nemalé nenávratné finančné príspevky z Európskej únie. ,,Na tomto zámku je pekne vidieť, ako je naša účasť v Únii prínosom. V podstate je to vizitka nášho členstva v európskom zoskupení, ktoré nám pomáha zachovávať našu kultúru a naše dedičstvo," doplnil ďalší z účinkujúcich na festivale Rotenstein.

20:21

Príjemné s užitočným spojila skupinka športových nadšencov z východného Slovenska, ktorá sa v deň volieb do Európskeho parlamentu (EP) vydala na vyše 60-kilometrový cyklovýlet naprieč Liptovom. Na cestu si so sebou nezabudli pribaliť voličské preukazy. Tie plánovali použiť v jednej z volebných miestností na trase.

Zo stanice v Liptovskom Mikuláši sa do historického centra mesta odviezli po novom úseku cyklotrasy, ktorú vybudovali z prostriedkov Európskej únie (EÚ). „Podpora z EÚ je stále, sú projekty, na Slovensko prichádzajú peniaze. Je dôležité využiť právo a ísť voliť. Keď už nie kvôli tomu, tak aspoň ísť voliť, aby sa tam nedostali ľudia, ktorých nechceme, aby tam boli. Myslím, že voľby sú aj trošku spestrením nášho výletu. V rámci pauzy urobíme niečo dobré,“ povedal pre TASR volič a cyklista v jednom Peter.

Ďalším členom skupinky bol Karol, ktorý tiež chce rozhodnúť o tom, kto pôjde do EP. „Som však trošku skeptický, lebo spektrum je široké. Som zvedavý, aká bude účasť a kto uspeje,“ dodal.

20:00

Voľby do Európskeho parlamentu sú v obciach Nitrianskeho okresu pokojné a bez problémov. Predsedovia oslovených okrskových komisií však hovoria o nízkej volebnej účasti. K urnám podľa ich slov chodia skôr starší voliči. Pred piatimi rokmi prišlo najmenej ľudí voliť v Čakajovciach, kde z 935 zapísaných voličov odovzdalo svoj hlas 60 ľudí a účasť mierne prekročila šesť percent.

Podľa slov predsedníčky okrskovej volebnej komisie Daniely Belovičovej by tentoraz mohla byť o niečo vyššia. „Voľby sú pokojné, ľudia priebežne chodia, takže sa nenudíme. Ale je fakt, že tá účasť sa napríklad s nedávnymi prezidentskými voľbami nedá porovnať, je oveľa nižšia,“ skonštatovala.

19:26

Volebný okrsok v bratislavskom Ružinove, kde sa v sobotu počas volieb do Európskeho parlamentu (EP) emotívne domáhala voliť Američanka, nebol jediným miestom, kde musela zasahovať polícia. Riešiť situáciu musela aj v Novom Meste, kde sa päť občanov dožadovalo zrušenia volieb.

,,Do volebného okrsku na Mikovíniho prišlo päť pomätencov v žltých vestách a domáhali sa zrušenia volieb. Našťastie, ich veľmi rýchlo vyriešila polícia," píše novomestský starosta Rudolf Kusý na sociálnej sieti. Ten v súčasnosti navštevuje jednotlivé volebné miestnosti v mestskej časti.

,,Voľby idú hladko. Vo viacerých komisiách mi potvrdili, že účasť by nemusela byť taká nízka, ako sa predpokladalo," dodáva Kusý.

18:41

Voľby v meste Senec sú v pokojnej atmosfére. Slnečné počasie však nenahráva vysokej účasti voličov. Na sociálnej sieti o tom informuje senecká samospráva.

18:15

Členom volebnej komisie v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa chcel byť pôvodne v sobotňajších eurovoľbách aj 92-ročný Jozef Vaškeba. Dôchodca sa mediálne zviditeľnil, keď v minulom roku neúspešne kandidoval v novembrových komunálnych voľbách za poslanca Vrakune.

Svoje 92. narodeniny oslávil vo štvrtok. ,,Bola zmena počasia a akosi ma rozboleli nohy," povedal pre TASR Vaškeba. Dôchodca si nenecháva ujsť účasť na voľbách. V minulosti, od roku 1947 pracoval v Komisii pre dislokáciu pre umiestnenie kancelárií Rady vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP), bol aj učiteľom.

V 70. rokoch pracoval na ministerstve pôdohospodárstva bývalej ČSSR ako riaditeľ hospodárskej správy. Štyri roky pôsobil v Komisii pre pôdohospodárstvo RVHP v Moskve. Cez druhú svetovú vojnu počas Slovenského národného povstania zachránil skupinu 40 slovenských vojakov v okrese Levoča. Pred istou smrťou ich zachránil tak, že vojakov pred nemeckým guľometným hniezdom na križovatke v Spišskom Štvrtku bezpečne previedol cez lesnú cestičku, ktorú poznal.

17:42

Tradične veľmi slabá účasť charakterizuje sobotné voľby do Európskeho parlamentu (EP) na košickom prevažne rómskom sídlisku Luník IX. V dvoch okrskoch v tejto mestskej časti je zapísaných zhruba 4400 voličov. Pred piatimi rokmi tam v eurovoľbách bola rekordne nízka účasť na úrovni 0,74 percenta. Starosta Luníka IX Marcel Šaňa vysvetlil, prečo je to tak. Čítajte TU.

17:04

V obci Čáry v okrese Senica bola v predchádzajúcich troch voľbách do Európskeho parlamentu (EP) nízka volebná účasť pod celoslovenským priemerom. A to napriek tomu, že obec je úspešná v získavaní finančných prostriedkov zo zdrojov Európskej únie (EÚ). V obci bola v roku 2014 volebná účasť do EP 5,88 percenta. Ani v predchádzajúcich voľbách do EP nebola o moc vyššia, keď v roku 2009 a 2004 bola len tesne nad 10 percent.

,,Obec Čáry je v poslednom období úspešná v čerpaní fondov z Európskej únie, ale nedokážem odhadnúť, či to bude mať vplyv na zvýšenú účasť v týchto voľbách. Väčší vplyv prisudzujem tomu, že sú voľby podstatne viac komunikované a viac sledované, keďže diskusie pred nimi boli výrazne častejšie," uviedol pre TASR starosta obce Čáry Martin Královič.
Obec za rok 2017 čerpala finančné prostriedky z Európskej únie v sume približne 370.000 eur.

Z prostriedkov Európskej únie sa v obci podarilo kompletne zrekonštruovať kultúrny dom a verejné osvetlenie. ,,Teraz nás čaká stavba komunitného centra.

16:37
16:35

Väčšina volebných miestností na Slovensku sa nachádza v školách, tá vo Vyšných Hágoch má však svoje špecifiká. Ide o najvyššie položenú základnú školu na Slovensku, ktorá je v nadmorskej výške 1130 metrov, okrem toho volebná miestnosť v nej je najvyššie položená v meste Vysoké Tatry. Po Štrbskom Plese je tiež druhá najvyššie položená na Slovensku.

,,V našom volebnom obvode máme zapísaných 359 oprávnených voličov, okrem tých, ktorí bývajú vo Vyšných Hágoch sem chodia voliť aj ľudia žijúci na Štrbskom Plese či na Podbanskom. Skúsenosti sú však také, že k nám chodí aj veľa turistov s voličskými preukazmi. Okrem toho sa tu nachádza národný ústav pľúcnych chorôb, takže prídu odvoliť aj pacienti," priblížila predsedníčka volebného okrsku číslo 1 vo Vyšných Hágoch Jana Blahová.

S prenosnou volebnou urnou zároveň chodia priamo do ústavu za voličmi, ktorí by nezvládli strmú cestu späť od volebnej miestnosti, prípadne sú pripútaní na lôžko. Väčšinou ich navštevujú okolo obeda. Počas posledných prezidentských volieb strávili v ústave dve hodiny, keďže ide o veľký komplex a voliči boli takmer na každom oddelení.

Blahová predpokladá, že účasť v tejto volebnej miestnosti bude vyššia ako celoslovenský priemer, práve kvôli voličom s preukazmi. Kým v iných okrskoch po Slovensku je za slnečného počasia skôr nižšia účasť, vo Vyšných Hágoch je to presne naopak. ,,Sledujem to už dlhšie a väčšinou sme vo voľbách nad slovenským priemerom. Tým, že je pekne, tak je v Tatrách viac ľudí a časť z nich využije možnosť ísť voliť mimo svojho trvalého bydliska," zdôvodnila Blahová.

15:40

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sú v najväčších bratislavských mestských častiach zatiaľ pokojné a plynulé. TASR to potvrdili hovorcovia miestnych samospráv. ,,Voľby majú zatiaľ hladký a pokojný priebeh, bez incidentov či komplikácií. Akurát ráno bol problém s počtom členov okrskových volebných komisií, ale boli doplnené piatimi náhradníkmi z radov pracovníkov miestneho úradu," uviedla pre TASR Mária Halašková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Pokojný priebeh majú eurovoľby aj v Novom Meste. ,,Voľby prebiehajú hladko, bez incidentu. Ľudia chodia, ale účasť je zatiaľ nižšia ako pri prezidentských voľbách," poznamenal novomestský starosta Marek Tettinger. Pokojná situácia je aj v Starom Meste. ,,Otvorené boli načas všetky volebné miestnosti s plným počtom členov okrskových komisií," povedal Matej Števove, hovorca staromestskej starostky.

16:00

Premiér Peter Pellegrini odvolil. v Banskej Bystrici na Základnej škole Jána Bakossa. „Želal by som si, keby sme tentokrát neboli prekvapení v tom zlom zmysle slova a dúfam, že nebudeme mať na Slovensku najnižšiu volebnú účasť. Zdá sa, podľa toho, čo mi povedali členovia volebnej komisie, že sú milo prekvapení z toho, že ľudia chodia voliť,“ uviedol po vhodení hlasu do volebnej urny premiér. Celý článok čítajte TU.

15:24
15:22

Veľmi malý záujem voličov zaznamenali dopoludnia v sobotných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v rómskej osade v Trebišove. ,,Zatiaľ to vyzerá veľmi pokojne, voličov je, dá sa povedať, poskromne. Veríme ale, že v ďalšom priebehu dňa prídu vo väčšom počte," uviedol pre TASR predseda okrskovej komisie č. 3 v Trebišove Tibor Lokša.

V tejto súvislosti povedal, že eurovoľby mohli byť viac medializované aj s vysvetľovaním ich dôležitosti. Pre obyvateľov osady môže byť náročné zorientovať sa pri výbere 31 politických subjektov, pričom krúžkovať môžu len dvoch kandidátov na hlasovacom lístku.

15:15

Hlasovací lístok je platný aj v prípade, ak sa volič pomýli a zakrúžkuje viac ako dvoch kandidátov. Na pridelené prednostné hlasy sa však nebude prihliadať. V súvislosti so sobotnými eurovoľbami to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová. Lístok je podľa nej neplatný, ak sa v obálke nachádza viac ako jeden hlasovací lístok.

14:55

Svoj hlas v eurovoľbách odovzdajú aj známe osobnosti. Prečo si eurovoľby nenechajú ujsť Adela Vinczeová a Viktor Vincze, Zlatica Puškárová, Martin Nikodým a ďalší, si prečítajte TU.

14:52
14:51

Sobotňajších volieb do Európskeho parlamentu sa v obci Ľutina v Sabinovskom okrese zúčastnili aj snúbenci Petra Čorňáková a Matúš Bačinský, ktorí majú v tento deň svadbu. ,,Stále hovorím, že každý jeden článok je veľmi dôležitý a aj my sme článkom nejakého tela, ktoré keď chce fungovať, potrebuje zapojiť každý jeden sval. Pokladám sa tiež za nejaké tkanivo, ktoré môže prispieť k tomu, aby sa niečo dokázalo zmeniť k lepšiemu," povedala pre TASR Čorňáková na margo Európskej únie (EÚ). Doplnila, že v minulosti žila rok v Rakúsku a osem rokov vo Veľkej Británii.

,,Vrátila som sa domov, pretože to tu milujem, milujem túto krajinu, ľudí a vždy som sa chcela vrátiť. Získala som veľa, čo sa týka skúseností, ale tu je môj domov a moje srdce," povedala Čorňáková.

14:47

V sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) môže odovzdať svoj hlas viac ako 10.000 väzňov. Do 17 ústavov a väzenskej nemocnici v Trenčíne začali členovia okrskových volebných komisií prinášať postupne prenosné volebné urny.

Doteraz bola volebná účasť väzňov na voľbách do Európskeho parlamentu veľmi nízka. Odsúdení a obvinení, ktorí majú právo voliť v takomto type volieb, len vo veľmi malom počte využívali svoje právo. Napríklad v predchádzajúcich voľbách do EP, ktoré sa v SR uskutočnili koncom mája 2014, zaznamenali volebnú účasť 2,06 percenta. Vyplýva to zo štatistík ZVJS.

,,Nízka účasť väznených osôb na eurovoľbách je pravdepodobne neuvedomenie si poslania a pôsobnosti EP, resp. jeho volených zástupcov vo vzťahu k úprave podmienok výkonu väzby a výkonu trestu odňatia slobody. Vo voľbách prezidenta SR, ktorý má v právomoci udelenie milosti, prípadne amnestie, je evidovaný vyšší záujem o účasť," uviedla Nováková.

14:33

V jednej z okrskových volebných komisií v bratislavskom Ružinove museli v sobotu počas volieb do Európskeho parlamentu (EP) riešiť kuriózny prípad. Možnosti odovzdať hlas v eurovoľbách sa dožadovala aj Američanka.

,,Do jednej z volebných miestností prišiel pán s družkou, ktorá je Američanka. Nemá dvojité občianstvo, len americké. Ale napriek tomu sa s veľkou vervou dožadovala možnosti voliť. Bolo to veľmi emotívne, tak sme museli kontaktovať aj políciu," uviedla pre TASR Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

Odhliadnuc od tohto prípadu sú však podľa nej eurovoľby v mestskej časti zatiaľ pokojné a bezproblémové. Obyvatelia do volebných miestností chodia, ale v nižšom počte ako v predchádzajúcich voľbách.

14:29

Nedovoľme, aby malo Slovensko opäť najnižšiu účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu. Vyhlásil to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý v sobotu využil voličský preukaz a odvolil mimo svojho bydliska. Pre TASR to potvrdil jeho hovorca Tomáš Kostelník.

,,Voľme srdcom ľudí, ktorí nebudú leniví v Bruseli pracovať pre Slovensko. Sme malý národ vzhľadom na počet obyvateľov, ale veľký srdcom a pracovitosťou. Máme čo Európskej únii ponúknuť," skonštatoval Danko.

14:27

Občiansku povinnosť si splnila aj Kiskova nástupkyňa Zuzana Čaputová. Verí, že účasť v eurovoľbách bude na Slovensku oproti minulosti tentoraz vyššia. ,,Kampaň pred voľbami bola pomerne intenzívna, či už vo verejných médiách alebo na sociálnych sieťach. Verím, že nebudeme teraz poslední," povedala. Celý článok čítajte TU.

14:25

Svoj hlas odovzdal aj stále úradujúci prezident Andrej Kiska. Väčšina ľudí na Slovensku podľa neho chce byť v EÚ a vidí pozitíva tohto projektu. Práve títo ľudia by v sobotu podľa Kisku nemali ostať doma. ,,Pretože vidíme, že extrémisti sa mobilizujú, je množstvo bilbordov a aktivít po celom Slovensku a nesmieme si nechať našu Európu ukradnúť," upozornil prezident. Celý článok čítajte TU.

14:24

Vítame vás pri ONLINE prenose z eurovolieb na Slovensku. Ako správne hlasovať, si prečítajte v našom voličskom manuáli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva