Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.05.2019 06:00 | Správy | Politika

Začína sa súd v prípade objednávky vraždy Volzovej: Čo všetko majú na Ruska!

Mieri pred súd! Polícia niekoľko mesiacov vyšetrovala objednávku vraždy bývalej spoločníčky v Markíze Sylvie Volzovej.

V roku 2017 v tejto veci muži zákona na pár týždňov zatkli Pavla Ruska (55), ktorý je teraz obžalovaný a hrozia mu desaťročia za mrežami.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Celý prípad sa týka ešte roku 1997, keď Rusko prišiel do Banskej Bystrice za Mikulášom Černákom a Milošom Kaštanom. Podnikateľ ich mal požiadať o to, aby za 20 miliónov slovenských korún prinútili Volzovú previesť jej obchodný podiel v Markíze na Ruska a následne ju zabili. Prokurátor v obžalobe píše, že Černák a Kaštan sa vo svojich výpovediach zhodujú vo všetkých rozhodujúcich skutočnostiach, a to aj v detailoch.

„Zhodne uvádzajú miesto a čas stretnutia s obvineným Ruskom v Banskej Bystrici, ako aj dôvod tohto stretnutia. Taktiež uviedli zhodne osobu sprostredkovateľa (Ján Kováčik), počet osôb, ktoré sa na ňom zúčastnili, ako aj detail, že najskôr bol vnútri Branislav Pravda (ochrankár, pozn. red.), ktorého poslali na chodbu, a v miestnosti zostali už iba v trojici (Černák, Kaštan a Rusko),“ tvrdí prokurátor v obžalobe.

 

Proti Ruskovi svedčí aj jeho šofér Pravda, ktorý bol priamo na predmetnom stretnutí. „Predtým, ako ho poslali von, tak počul, ako obvinený Rusko hovorí o poškodenéj Volzovej, že s ňou má problémy ohľadne podielov v Markíze, ktoré mu nechce predať a chcel by to riešiť,“ dodávajú v obžalobe.

Pravda pri svojom vypočúvaní uviedol aj reakciu Černáka na Ruskove problémy s Volzovou: „Černák na to povedal, že všetko sa dá riešiť, že v betonárke má dosť miesta. Narážal na to, že skončí zaliata v betóne.“ Černák s Kaštanom opisujú, ako oslovili Róberta Lališa, ktorý patril ku skupine sýkorovcov, a následne prebehlo medzi dotknutými skupinami rozdelenie si úloh čo sa týka prípravy vraždy.

Volzová v súčasnosti žije v Nemecku. Podľa obžaloby mala v tom čase spory s Ruskom, ktorý na ňu tlačil, aby mu predala obchodný podiel v Markíze. Sama načas už vtedy odišla do Nemecka, lebo sa tu necítila bezpečne. „Taktiež jej rozprával, že na Slovensku je možné nechať zmiznúť človeka za pár tisíc mariek, opísala, že sa cítila v danom čase sledovaná a z uvedeného dôvodu si dala na byte a vchode do domu urobiť bezpečnostné opatrenia,“ píše sa v obžalobe. K jej vražde napokon nedošlo, keďže Černáka zadržala polícia v inej trestnej veci a Kaštan utiekol zo Slovenska.

Sám Rusko priznal návštevu Černáka v Banskej Bystrici a aj to, že mu ju sprostredkoval Kováčik, ktorý sa mu mal s tým vraj sám ponúknuť. „Avšak ako dôvod návštevy uviedol, že sa od Anny Nagyovej z Úradu vlády SR mal dozvedieť, že poškodená Volzová ho chce dať odstrániť, zdiskreditovať a u obvineného Černáka sa chcel na to iba informovať a opýtať, či mu s tým vie pomôcť. Tvrdenia obv. Ruska ohľadom dôvodov, ako aj okolností predmetného stretnutia s obvinenými Černákom a Kaštanom, boli vyvrátené vykonanými dôkazmi,“ uzatvára prokurátor. Rusko napriek tomu popiera svoju vinu.

Ako rozkladajú Ruskovu obhajobu

  • Rusko sa mal od Anny Nagyovej dozvedieť, že ho chcú zabiť - Rusko si tak šiel overiť k Černákovi, či to je pravda. V obžalobe však poukazujú na to, že Nagyová poprela, že by takými informáciami disponovala, ako aj to, že sa s Ruskom o tom rozprávala. Tiež bolo zistené, že Nagyová v tom čase ani nepracovala na Úrade vlády, o čo sa Rusko opieral.

 

  • Rusko sa snaží presvedčiť, že Volzová mu stále škodila a cítil sa ohrozený - to podľa obžaloby pôsobí doslova komicky. Svedkovia opísali napätú atmosféru v Markíze, ale práve Ruska označili ako toho, kto mal vo vzťahu s Volzovou prevahu. „Čo je v obsahovej zhode s jeho psychologickým profilom, ktorý bol vypracovaný. Poškodená bola svedkami opísaná ako nevýrazná a utiahnutá osoba a práve obv. Rusko bol ten, čo chcel všetko riadiť,“ dodáva.

 

  • Smrť Volzovej by podľa Ruska nič neriešila - prokurátor vysvetľuje, že z obsahu zmluvy o Markíze vyplýva, že aj v prípade smrti poškodenej by bola možnosť, ako nadobudnúť jej obchodný podiel druhým spoločníkom.

 

  • Rusko sa bráni, že v kauze GAMATEX sa sýkorovci postavili na stranu Volzovej proti Ruskovi: „Tu opäť ide iba o účelovo použité a z kontextu vybraté súvislosti podľa toho, ako sa to obvinenému hodí,“ píše prokurátor. Kauza nastala až v roku 1998, keď už, Černákovci boli obmedzení. „Bolo teda jednoduchšie pre skupinu sýkorovcov upustiť od ďalšej realizácie pôvodnej požiadavky a pohodlnejšie pridať sa v danom čase na stranu poškodenej,“ uzavrel prokurátor.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!