Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

SHMÚ varuje pred povodňami z trvalého dažďa: Kde to bude najhoršie?

Na Slovensku hrozia povodne z trvalého dažďa. Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstrahu najvyššieho - 3. stupňa vyhlásil pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Čadca a Liptovský Mikuláš. O stupeň nižšia výstraha 2. stupňa platí na krajnom západe Záhoria, na Orave, Liptove, hornom a strednom Považí, na hornej i dolnej Nitre. Prvý stupeň výstrahy je vyhlásený v okresoch Trnava, Pezinok, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Banská Bystrica, Topoľčany, Poprad, Kežmarok a Sobrance.

Od pondelka (20. 5.) počasie na Slovensku ovplyvňuje tlaková níž so stredom nad Poľskom. V Žilinskom kraji ojedinele spadlo za 24 hodín viac ako 50 milimetrov zrážok. "Situácia bude pretrvávať aj v najbližších hodinách a dňoch, a preto predovšetkým na severe môže miestami, najmä na severných návetriach, spadnúť ešte ďalších 60 milimetrov zrážok, ojedinele aj viac," informuje SHMÚ na sociálnej sieti. Vzhľadom na nasýtenosť povodí v týchto oblastiach už v týchto chvíľach výrazne stúpajú vodné stavy tokov. Podľa ústavu budú stúpať vzhľadom na pretrvávajúce zrážky aj naďalej a budú dosiahnuté stupne povodňovej aktivity.

"Na západe výraznejšie zrážky ustanú už v priebehu nasledujúcej noci a štvrtka (23. 5.), na severe však bude s prestávkami pršať až do piatka (24. 5.). Vyskytnú sa aj búrky, v nasledujúcich dňoch s najväčšou pravdepodobnosťou na východe a v Banskobystrickom kraji, v stredu aj v Žilinskom kraji. Naopak, na západe je pravdepodobnosť veľmi nízka," podotkol SHMÚ.

 

Hovorca SHMÚ Ivan Garčár priblížil, že v stredu ráno zaznamenali na slovenskom úseku Dunaja výrazný vzostup. Vodný stav v stanici Devín bol 495 centimetrov, čo predstavuje zvýšenie od utorňajšieho rána o 174 centimetrov. V Bratislave mal hodnotu 593 centimetrov a rozdiel od utorka je 152 centimetrov. "Vzhľadom na predpovede zrážok, keď má v Dolnom Rakúsku a v Alpách napršať ešte miestami 15 až 30, ojedinele až do 40 milimetrov a štvrtok do troch milimetrov, predpokladáme v hornej časti slovenského úseku Dunaja ustálenosť pri vysokom vodnom stave (v Devíne 510 cm), s opätovným miernym vzostupom po polnoci," spresnil Garčár. Vo štvrtok v popoludňajších hodinách dosiahne hladina úroveň 550 centimetrov, ktorá bude pretrvávať až do piatka polnoci. V sobotu (25. 5.) už očakávajú mierny pokles.

V súčasnosti je podľa SHMÚ v povodí Kysuce a Oravy, na hornej Topli, hornej Ondave, hornom Laborci, Ladomírke a Uhu mierny vzostup až vzostup vodných hladín, na ostatných tokoch východného Slovenska prevláda ustálenosť vodných hladín. "Vzhľadom na predpovedané vysoké úhrny zrážok (60 - 100 milimetrov) na stredu a štvrtok i aktuálnu nasýtenosť v povodí Váhu (v horských oblastiach Tatier aj vodné zásoby v snehovej pokrývke) očakávame na miestach s výdatnými zrážkami vzostup až výrazný vzostup s možnosťou dosiahnutia stupňov povodňovej aktivity (SPA), predovšetkým v povodí horného Váhu, Myjavy a Žitavy. V severnej a východnej časti povodia Váhu očakávame dosiahnutie úrovne zodpovedajúce 2. SPA," spresnil Garčár. Najvyššie úhrny zrážok sú očakávané v prihraničnej oblasti s Poľskom.

Výstrahy pred povodňami platia aj v okrese Trenčín a Senica

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal hydrologickú výstrahu tretieho stupňa pred povodňou v okrese Trenčín. Platí od stredy od 16.30 h do štvrtka (23. 5.) do 9.00 h.

"Vzhľadom na nasýtenie povodí spadnutými zrážkami a predpokladanými ďalšími trvalými zrážkami v úhrne 60 - 100 mm predpokladáme vzostup až výrazný vzostup vodných hladín na tokoch s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádza na svojej webovej stránke SHMÚ.

Výstraha súvisí najmä so stúpajúcou hladinou rieky Vlára v Hornom Srní, ktorá sa dostala na úroveň druhého stupňa povodňovej aktivity v stredu o 16.00 h. Hladina momentálne dosiahla úroveň 281 centimetrov, v porovnaní so stavom pred 24 hodinami stúpla hladina viac ako dvojnásobne. Podľa prognózy SHMÚ bude hladina stúpať až nad úroveň 300 cm, čo už predstavuje tretí stupeň povodňovej aktivity.

Výstraha tretieho stupňa pred povodňou platí aj v okrese Senica. Platí od stredy od 15.45 h do štvrtka (23. 5.) do 8.00 h.

"Vzhľadom na súčasné, ako aj ďalšie predpokladané zrážky očakávame výrazný vzostup vodných hladín," uvádza na svojej webovej stránke SHMÚ. Výstraha súvisí so stúpajúcou hladinou rieky Chvojnica, v Lopašove stúpla hladina z 38 centimetrov o 12.00 h až na 186 centimetrov o 16.00 h. V Sobotišti povodie Teplice stúplo z 91 centimetrov o 9.00 h na 231 centimetrov o 17.00 h.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii