Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.05.2019 10:00 | Správy | Domáce správy

Pollák lídrom kandidátky OĽaNO pred eurovoľbami: Prečo Matovič odstúpil práve v môj prospech

Už v sobotu si aj na Slovensku zvolíme nových europoslancov. Voľby, ktoré pred piatimi rokmi veľká väčšina Slovákov ignorovala, však tentoraz ukazujú, že budú rozhodujúce pre budúce smerovanie Európskej únie.

Nový Čas sa rozprával s ôsmimi zástupcami politických strán, ktoré majú najväčšie šance poslať svojich kandidátov do Bruselu. Svoje plány opisuje aj zástupca OĽaNO Peter Pollák (46). Ako vidí možnosti, ktoré únia ponúka Slovákom a kde treba pridať?

Aké nálady cítite pred eurovoľbami medzi ľuďmi?

- Bohužiaľ, mnohí ľudia neprídu voliť, aj keď verím, že tá účasť bude vyššia ako pred piatimi rokmi. Celá kampaň sa akoby vedie v prospech fašistov alebo v neprospech fašistov. Hlavnou témou celej kampane je práve fašizmus a je mi to trochu ľúto.

Ako presviedčate ľudí, aby prišli k voľbám?

- Osobnými stretnutiami. Navštívili sme obrovské množstvo lokalít, kde diskutujeme priamo s ľuďmi. Máme veľmi kvalitne prepracovaný program, k čomu nám ľudia dávajú aj pozitívnu väzbu.

O čo ide vo vašom programe?

- OĽaNO je proeurópskou stranou, ktorá však zároveň jedným dychom hovorí, že nie je dokonalá a dá sa na nej čo opravovať. EÚ nemá alternatívu v Európe, ale európsky dom treba opraviť.

Známy ste v domácej politike, prečo teda chcete odísť do Bruselu?

- Po marci 2016 som sa rozhodol bojovať diskusiami s mladými ľuďmi proti extrémizmu a absolvoval som ich za posledné roky asi 300. Na nich som zistil, že extrémizmus má u mladých ľudí narastajúcu popularitu. Chcel som aj osobne, aj svojim príbehom ukázať, že extrémizmus môžeme poraziť tým, že nebudeme ticho a slušní ľudia sa budú ozývať a pôjdu do politiky.

 

Vyzerá to tak, že v europarlamente budú aj kotlebovci. Ako si s nimi viete predstaviť spoluprácu?

- Nijako. Populizmus a extrémizmus je problém mnohých krajín a Európa sa tak ocitá v krízovej situácii, v ktorej sa možno v histórii ešte neocitla. Takýto politici sa snažia dostať do europarlamentu, vytvoriť tam silnú frakciu a následne rozložiť EÚ. Pevne verím, že tých, ktorí budú na strane Európy bude oveľa viac. Ľudia, ktorí na Slovensku robili veľkú kampaň o vystúpení z EÚ a dnes do nej kandidujú, tak pre mňa je to veľmi zvláštne.

Akým štýlom chcete zreformovať EÚ?

- Mala by viac pomáhať ľuďom, ktorí žijú v chudobných regiónoch. Na Slovensku sú diametrálne odlišné pomery v Bratislave a na južnom Slovensku. Som presvedčený o tom, že európski politici majú urobiť všetko preto, aby sa regionálne rozdiely medzi chudobnými a bohatými regiónmi dostali na rovnakú úroveň, lebo dôsledkom neriešenia tohto problému je extrémizmus.

Ste za väčšiu federalizáciu EÚ? V ktorých oblastiach?

- Nemôžeme vyvolať strach medzi Európanmi. Mnohí politici zneužívali strach na to, aby si získali priazeň voličov. Nie sme zástancami posilňovania právomocí EÚ, ale dobrovoľne sme do tejto skupiny vstúpili. EÚ je zárukou stability, prosperity, ale aj mieru. Nestrašme ľudí vyššími kompetenciami, ktoré by EÚ mohla mať v budúcnosti, pretože mnohí zodpovední politici sa budú snažiť uchrániť dostatok kompetencii pre svoje krajiny. V každej jednej krajine politikom záleží na tom, aby sa tí ľudia cítili byť Európanmi, ale aj národovcami.

Malo by Slovensko prijímať viac utečencov?

- Je dôležité, aby sa nezvyšoval strach ľudí a zbytočne vyvolával strach proti migrantom. Európa musí mať silné hranice, aby sme mali prehľad o tom, kto sa v našej krajine pohybuje. Nemôžu sa nám po Európe pohybovať ľudia, ktorí nemajú doklady. Európa však musí byť solidárdna. Môže to byť v tomto prípade tak, že musíme nájsť formy pomoci krajinám v Afrike, aby ľudia nemali dôvod pre ekonomickú migráciu.

Považujete myšlienku spoločnej európskej armády za dobrý nápad?

- Európa ako celok nie je schopná v prípade útoku brániť sa bez USA. Európa je závislá na tom, ako sa americký prezident vyspí. Európa musí byť dostatočne obranyschopná. Dnes je najväčšou hrozbou kybernetický útok. Pri tejto hrozbe musia krajiny NATO vyčleňovať dostatok financii na to, aby bola obrana dostatočná.

Akým spôsobom sa budete angažovať v domácej politike po vašom zvolení?

- Sme protikorupčným hnutím, no zároveň sme postavili tím ľudí, ktorí nie sú síce profesionálni politici, ale odborníci. Posilním protikorupčný tím ako europoslanec a budem zapájať aj európske inštitúcie do riešenia rôznych korupčných káuz aj v prípade eurofondov, ktoré majú slúžiť ľuďom. Naďalej sa budem vyjadrovať aj k témam OĽaNO, ktoré sú mne blízke.

Malo by sa Slovensko orientovať na Západ alebo Východ?

- S Ruskom máme dobré aj zlé skúsenosti. USA, samozrejme, sú nám v súčasnosti partnerom, keďže sú súčasťou NATO. Čisto pragmaticky budem hovoriť, že keď sme súčasťou NATO, tak by sme mali byť viac v kontakte s USA ako s Ruskom, ktoré nie je súčasťou tohto paktu. Zároveň je potrebné povedať, že Rusko je veľmi významný obchodný partner a každá druhá krajina EÚ je závislá na dodávkach energie z Ruska. Musíme nájsť vhodnú spoluprácu aj s Ruskom, aby sme neboli ohrození na dodávkach ropy.

Budete presadzovať zrušenie sankcii?

- Od sankcii celá Európa čakala viac. Dnes sme v stave, keď každá druhá krajina Európy si hľadá cestičku k Rusku a potajomky s ním rokuje a vyrokuváva si dobré podmienky pre biznis. Som presvedčený o tom, že Krym sa už nikdy nevráti späť Ukrajine a pravdepodobme v nejakom strednodobom horizonte jedna z krajín EÚ príde s návrhom na zrušenie sankcii. Je potrebné nájsť spoluprácu s Ruskom, ale musíme mu dať najavo, že agresia, ktorú vykonali na Kryme je neakceptovateľná.

Pôvodne ste mali na čele kandidátky do europarlamentu Igora Matoviča. Ten sa pár dní pred voľbami vzdal vo váš prospech. Ako to vnímate?

- Po tom, čo sme sa všetci prebudili po prezidentských voľbách do rána, keď Kotleba a Harabin získali 25 % a mali sme na stole ďalšie prieskumy, kde fašizmus narastal a potom, čo máme nezverejnené výsledky ďalších prieskumov, tak si myslím, že tento krok bol štátnický a správny. OĽaNO v minulosti urobilo takýchto zodpovedných krokov už veľa a ja ich oceňujem. Slovensko musí vyslať signál, že nie sme fašistickou krajinou.

Nepodkopal tento krok Igora Matoviča dôveru vašich voličov?

- Som presvedčený o tom, že chápu Igora Matoviča, lebo im dopredu vysvetlil, že on sa mandátu ani neujme a kandiduje kvôli tomu, aby zvýšil účasť v týchto voľbách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?