Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.05.2019 05:00 | Správy | Politika
Video

Europoslankyňa Beňová pred voľbami: Mrzí ma, k čomu sa Sme rodina znížili

Už v sobotu si aj na Slovensku zvolíme nových europoslancov. Voľby, ktoré pred piatimi rokmi veľká väčšina Slovákov ignorovala, však tentoraz ukazujú, že budú rozhodujúce pre budúce smerovanie Európskej únie.

Peter Pellegrini ostro vystúpil voči predsedovi eurovýboru, ktorý sa nelichotivo vyjadruje o Európskej únii, že je to banda lúzrov a antiľudská. Na koho ste strane?

- Mala som možnosť vidieť vystúpenie predsedu vlády na zasadnutí eurovýboru. EÚ nie je neľudská, nie je to ani model spolužitia národov, ktoré by vytvárali negatívne podmienky pre život ľudí. Práve naopak veľkou témou je ochrana ľudských práv v EÚ. Každý má právo na vlastný názor, ale my ústavní činitelia by sme mali citlivo voliť slovník a ľuďom by sme mali poskytovať informácie, aby neboli dehonestujúce. Správanie politikov sa preklápa do spoločnosti a jednou z výziev je, aby sa začali k sebe politici správať slušne.

Myslíte si, že návštevy Moskvy zo strany Andreja Danka sú prospešné pre Slovensko?

- Ak by som to chcela zľahčiť, tak minulý týždeň vyšla správa ruského ministerstva zahraničných vecí, ktorá hovorí o tom, že ĽS NS je strana s nacistickými a fašistickými prvkami a veľmi xenofóbna a extrémistická. Ak k tomuto mali prispieť návštevy pána Danka, tak to je pozitívna vizitka. Na druhej strane zahraničná politika SR by mala byť jednotná a medzi najväčšími hráčmi v štáte veľmi jednoznačná.

Mali by sa zrušiť sankcie voči Rusku?

- Sankcie proti Rusku splnili svoj zmysel v čase, keď Rusko neplnilo minské dohody, ktoré boli uzavreté na základe anexie Krymu. V tejto chvíli je už viac hlasov v EÚ najmä po posledných aktivitách Nemecka, keď si otvorili fabriku v Rusku, kedy ďalej postupuje výstavba Nordstream, tak sa ozývajú tí, ktorí hovoria, že treba hľadať priestor na diskusiu, ktorý nebude o sankciách, ale o možnostiach, ktoré naša spolupráca vytvára.

Je podľa vás možné prijať viac utečencov na Slovensku alebo nie?

- Oddeľujme utečeneckú krízu od migračnej politiky. Ak hovoríme o utečencoch, tak to sú ľudia, ktorí k nám utekajú z krajiny, kde je ohrozený ich život. Venujme sa aj tomu predchádzaniu situácii, ktoré v týchto krajinách vzniknú a donútia ľudí utekať do bezpečia. Zachovajme si aj istú mieru humanizmu k ženám a deťom, ktoré sú v ohrození života. Iná téma je migračná kríza, ktorá je o ľuďoch, ktorí prichádzajú do EÚ kvôli lepšej ekonomickej situácii. Tu máme rozdielne názory v rámci EÚ, čo je správne. Je to téma, kde sú niektoré krajiny otvorené viac, iné menej. Treba to nechať na rozhodnutie jednotlivých štátov o tom, aká je schopnosť absorbcie takýchto migrantov v ich podmienkach.

Ktoré záujmy prenechať v rukách národných parlamentov a ktoré odovzdať Európskej únii?

- Na rozdiel od ostatných, ktorí kandidujú do Európskej únie vychádzam zo skúseností. Z nich viem, že žiadna federalizácia pre Európsku úniu v tejto chvíli nie je možná. Neberiem legitímnu ambíciu strane ako je Progresívne Slovensko, že o federalizácii hovoria, ale skutočne viem ako EÚ funguje. Myslím si, že v tejto chvíli to nie je téma. Tam, kde majú členské štáty svoje právomoci, tak by si ich mali zanechať a v tých témach, kde sa vieme posunúť ďalej - sociálnej politiky alebo ekonomickej stability, tak tam by sme sa mali posunúť ďalej.

Pravidelne sa skloňuje možnosť zavedenia spoločnej európskej armády. Vy ste za to?

- V tejto chvíli máme spoločnú európsku pobrežnú a pohraničnú stráž, ku čomu sme pristúpili po problémoch s migračnou krízou. Spoločná armáda nebude jednoduchý proces, lebo už teraz sa ozývajú otázky, akým spôsobom by sa tieto sily pohybovali na území SR. Prirodzene tak na našom území budú môcť pôsobiť iné sily, ktoré nebudú zo Slovenska, takže nechala by som to na širšiu diskusiu.

Viacerí kandidáti na poslancov hovoria, že je pre nich dôležité reformovať EÚ. Je to tak aj pri vás?

- Reformovať EÚ je dôležité počas celej jej existencie. Stále sa stretáva s nejakými témami, ktoré prináša napríklad aj globalizácia. Reformy sú nevyhnutné. Napríklad reforma európskych politík, aby sa ich súčasťou stala sociálna politika, ktorá bola doteraz akoby na okraji. Viem, ako ľudia stále cítia nižšiu životnú úroveň a musí to byť aj o tom, čo majú ľudia v peňaženkách. Oveľa rýchlejšie približovanie sa životných štandardov. Prichádzame s návrhom, aby bola zavedená  európska minimálna mzda - 60 % národného hospodárstva. Ale tiež s témami, ktoré sú individuálne - vymáhanie výživného. Niektoré mamičky, ktorým je zverené dieťa do opatery po rozvode nevedia vymôcť výživné.

V čom sa zmenili postoje Slovákov v porovnaní s minulými eurovoľbami?

- Navštívila som všetky kraje a jednak ľudia veľmi pozitívne hodnotia, že zdroje, ktoré prišli z EÚ skutočne pozdvihli úroveň. Podarilo sa vybudovať mnoho námestí, podarilo sa vybudovať infraštruktúru a podarilo sa dať veľa peňazí do rekonštrukcie škôl. Prekvapilo ma, že sa do popredia dostáva téma ochrany životného prostredia. Aj my na Slovensku sme pochopili, že planétu máme len jednu a musíme ju chrániť.

Pozrite si aj:

Rozhovor s Petrom Pollákom, kandidátom za OĽaNO

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Juraj nevynechal ani jeden zápas Montrealu v sezóne.
Foto
Hokejoví fanúšikovia sú vo vytržení: Slafkovský zarobil balík a potvrdil štart na MS! Kto ešte príde?
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich