Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2019 10:20 | Správy | Politika

Globsec si posvietil na kampaň pred eurovoľbami: Kotlebova strana získala prvenstvo

Migrácia ako existenciálna hrozba pre strednú Európu je najčastejší naratív, s ktorým na Slovensku, v Českej republike a Maďarsku pracujú pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) dezinformačné stránky na sociálnej sieti.

Na utorkovej tlačovej konferencii na to poukázali zástupcovia mimovládnej organizácie Globsec, vychádzali pritom z monitoringu kampaní, ktoré zverejňujú kanály považované za zdroje dezinformácií.

Globsec monitorovaciu štúdiu realizoval od 10. apríla do 10. mája v spolupráci s neziskovými organizáciami v Českej republike a v Maďarsku - Prague Security Studies Institute (PSSI) a Political Capital. "Výskum zahŕňal analýzu 2468 'postov' zo 45 relevantných stránok na Facebooku," informovala o tom analytička Globsecu Miroslava Sawirisová. "Cieľom tohto výskumu bolo zistiť, ktoré politické strany sú na týchto kanáloch propagované, aké naratívy dominujú v kontexte blížiacich sa volieb a či sa pozorované naratívy prekrývajú naprieč krajinami," dodala.

Najintenzívnejšie sa dezinformačná kampaň podľa zistení vedie v Maďarsku, kde štúdia mohla analyzovať 2189 relevantných príspevkov, na Slovensku ich bolo 175 a najmenej v Českej republike - 104.

 

Okrem migrácie ako existenciálnej hrozby patria k naratívom, ktoré sa vyskytujú v dezinformačných kampaniach vo všetkých troch krajinách, aj témy ako "diktát EÚ" a hrozba liberalizmu podkopávajúceho tradičné hodnoty. Zhodne formulovaným riešením vo všetkých troch krajinách je nacionalizmus, mobilizácia a orientácia voličov na pronárodne orientovaných politikov, ktorí pomocou zdravého sedliackeho rozumu pomôžu uchrániť krajiny pred rizikom, ktoré im hrozí.

"Z hľadiska sentimentu k politickým stranám je na Slovensku najvyzdvihovanejšia Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu, ktorá má najväčší počet pozitívne ladených 'postov', naopak, najmenej negatívnych reakcií, v tesnom závese je Sme rodina Borisa Kollára," uviedla Sawirisová. Na opačnom póle stojí koalícia Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia s najväčším počtom negatívnych a neutrálnych reakcií. "Práve tieto subjekty sú najčastejšie spájané s podporou migrácie," priblížila analytička.

V Česku je najpreferovanejším a najpozitívnejšie vykresleným subjektom strana SPD Tomia Okamuru, v Maďarsku vládna strana Fidesz Viktora Orbána.

Zber dát bude pokračovať aj v ďalších dňoch. "Budeme sledovať, ako na daných stránkach reflektujú aj posledné dni pred voľbami a interpretujú samotné výsledky eurovolieb," dodala Sawirisová.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!