Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2019 12:50 | Správy | Zahraničné správy

Verdikt súdu zdrvil rodičov: Lekári začali odpájať od prístrojov muža, ktorý je 5 rokov vo vegetavívnom stave

Francúzski lekári začali v pondelok odpájať od prístrojov ochrnutého 42-ročného Vincenta Lamberta, ktorý je už vyše desať rokov hospitalizovaný vo vegetatívnom stave.

O najnovšom vývoji v kontroverznom prípade, ktorý rozdelil Francúzsko, informovala agentúra AFP. Spor okolo Lambertovho osudu vyvolal nezhody v jeho rodine a stal sa dokonca témou v krajine pred nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu.

Rodičia Lamberta, zbožní katolíci, sa opakovane obracali na súdy v snahe udržať ho nažive - v rozpore so stanoviskom jeho manželky a piatich z jeho súrodencov, ktorí podporili odpojenie muža od prístrojov s tým, že by išlo o humánne riešenie vzhľadom na stav, v akom sa nachádza.

Lekári v správe pre príbuzných, do ktorej mala možnosť nahliadnuť AFP, uviedli, že s ukončovaním udržiavania Lamberta pri živote v nemocnici v meste Reims sa začalo v pondelok po definitívnom súdnom rozhodnutí.

 

Právnik rodičov Jean Paillot označil takéto rozhodnutie za "hanebné" a dodal: "(Rodičia) nemohli svojho syna ani objať." Právny tím rodičov pritom ešte v nedeľu avizoval ďalšie právne kroky, ktorými chce na poslednú chvíľu zabrániť odpojeniu prístrojov.

Lambert je v kóme od roku 2008, keď sa vážne zranil pri autonehode, pričom od roku 2014 sa už nachádza vo vegetatívnom stave. Tím lekárov sa ešte v roku 2014 zhodol, že mu prestane prístrojmi podávať tekutiny i výživu, ktorými ho udržujú pri živote, čo podporili manželka a viacero ďalších príbuzných.

Rodičia spolu s jeho nevlastným bratom a sestrou však dosiahli súdne nariadenie brániace takémuto kroku s odôvodnením, že stav pacienta by sa pri lepšej liečbe mohol zlepšiť.

Ukončenie liečby povolil Francúzsku aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), pričom v prospech lekárov tento rok rozhodol aj francúzsky súd a následne v apríli Štátna rada, ktorá je najvyšším správnym súdom v krajine.

Výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím tento mesiac požiadal Francúzsko, aby rozhodnutie o odpojení Lamberta od prístrojov pozastavilo, kým vo veci uskutoční vlastné vyšetrovanie, čo by mohlo trvať roky.

Lambertov prípad podnietil vo Francúzsku diskusiu o eutanázii. Francúzska legislatíva povoľuje tzv. pasívnu eutanáziu pre vážne chorých alebo zranených pacientov, u ktorých nie je nádej na vyliečenie, pri čom im zastavia liečbu udržujúcu ich pri živote. Aktívna eutanázia, pri ktorej niekto zámerne spôsobí smrť pacienta, je v krajine nelegálna i napriek snahám zákony zmierniť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet