Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2019 06:30 | Správy | Politika
Video

Kandidáti na europoslancov Štefanec vs. Nicholsonová v pomyselnom ringu: Čo spravíme v Bruseli

Už o týždeň si Slováci vyberú nových europoslancov, ktorí ich budú zastupovať v Bruseli.

Lucia Nicholsonová (SaS)

Otvoriť galériu
Lucia Nicholsonová (SaS)
Zdroj: Michal Hanko

Chodíte do regiónov. Ako presviedčate ľudí, aby prišli k eurovoľbám vo väčšom počte?

Snažíme sa im vysvetliť, že sú dôležité a tento rok to nie je len floskula. Z rôznych prieskumov vyplýva, že na vzostupe sú strany, ktoré sú extrémne pravicové – euroskeptické. Mnohé z nich volajú napríklad po tom, aby sa v jednotlivých krajinách uskutočnilo referendum o vystúpení z EÚ. To by prakticky aj po Brexite mohlo znamenať výrazné oslabenie projektu EÚ, čo my odmietame. Je dôležité, aby prišli voliť ľudia so zdravým rozumom, ktorí si zodpovedne vyberajú svojich kandidátov a nedajú tak priestor extrémistom.

Nie je to podobný hazard s voličskými hlasmi ako predvádza Igor Matovič, ktorý je jednotkou na kandidátke OľaNO a nechce ísť do europarlamentu? 

Nie. Toto je vec, ktorú som vôbec nečakala, že reakcie ľudí budú také, že nechoďte do Bruselu, zostaňte tu. Musela som si to sama pre seba počas kampane vymyslieť, že ako by som sa zachovala. U mňa to nie je kalkul, ale východisko z tej situácie, v ktorej sa nachádzam.

Môžete stručne priblížiť ciele, ktoré chcete presadzovať v europarlamente? 

- Chcem na úrovni Bruselu pokračovať v tom, čo som robila tu doma. Byť opozičným poslancom a snažiť sa zmeniť systém je nemožné. V mnohých prípadoch to tak bola márnosť nad márnosť. Ja sa venujem sociálnej oblasti a prichádzam do kontaktu s matkami, ktoré majú veľmi vážne choré deti. My im niečo sľubujeme v zákone, no keď prídu po nejaké kompenzácie ťažkého zdravotného postihnutia ich dieťaťa, tak sa dostanú po prvého úradníka a ich šance sú zmarené. Mňa táto nespravodlivosť veľmi hnevá. Verím, že z pozície europoslankyne viem ovplyvniť niektoré veci viac. Budem vplývať na orgány štátnej správy, ministerstvá, aby plnili medzinárodné dohovory ako napríklad ten o ľuďoch so zdravotným postihnutím.

 Na bilbordoch máte heslo, že budete presadzovať zdravý rozum. Čo pre vás znamená? 

- Ja s týmto termínom narábam prakticky odkedy som v politike. Mne bolo vyčítané, že nemám vysokú školu, k čomu sa hlásila a nemala som ambície si kúpiť nejaký titul alebo obísť štúdium a podvodom sa dopracovať k titulu. Chcela som vždy ľuďom povedať, že to nie je zlé, keď človek nemá titul pred menom a používa zdravý rozum. Som rada, že sa to stalo hlavným motom SaS. Je to dôležité najmä pre budúcnosť EÚ. My sme eurorealisti. Na jednej strane sú euroskeptici, čo je pre nás neprípustné, aby ktokoľvek zvnútra nahlodával projekt EÚ. Na druhej strane je prílišný európsky optimizmus a tvárime sa, že EÚ je nedotknuteľná a nič tam nie je, čo by sme jej mohli vytknúť. My máme konkrétne kroky, akými by sme chceli docieliť, aby EÚ bola fungujúcim zmluvným spoločenstvom.

Ktoré kroky to sú?

- V niektorých veciach by sa nemala prehlbovať harmonizácia, čiže niektoré kompetencie by mali zostať výlučne v rukách členských štátov. Ja poviem za všetky najmä harmonizáciu daní. To je vec, ktorá musí zostať na rozhodovaní členského štátu. V prípade ako je Slovensko, tak je dôležité, aby sme si ponechali, akú výšku daní máme, pretože je to pre nás konkurenčná výhoda. Na druhej strane v niektorých veciach presadzujeme opak a to väčśiu harmonizáciu – napríklad inštitút európskeho prokurátora, ktorý by mal mať veľké kompetencie. Bude strážiť európske financie, kde je veľká miera korupcie. 

Za akých okolností by ste boli ochotná prijať určitý počet utečencov na Slovensku?

- Za reálnych okolností. Tam treba prihliadať na reálne možnosti jednotlivých členských štátov. Migranti ako takí v týchto voľbách nie sú témou. V celej EÚ výrazným spôsobom klesla miera závažnosti migrantskej krízy. Klesá počet migrantov, nehovoriach o tých nelegálnych. Na Slovensku máme dve čakateľky na azyl, pritom z peňazí Bruselu sme dobudovali naše záchytné tábory. Máme kapacity na stovky miest, ale nemáme tu reálne žiadnych utečencov. Slovensko dlhodobo je tranzitnou krajinou, ktorá má prísnu azylovú politiku.

Vo voľbách posilňuje euroskepticizmus. Čo si myslíte o spajání Borisa Kollára s krajnou pravicou? Richard Sulík tvrdí, že mu je bližší Kollár ako napríklad progresívci.

- Ja budem tlmočiť svoj názor a nie názor strany. Pre mňa to je výrazne za čiarou. Spojenectvo s Marine Le Penovou, Okamurom, Strachem... K tomu mám jednoznačný postoj, ktorý som tlmočila aj Richardovi Sulíkovi.

Nedávno sa otvorila otázka toho, či má Slovensko patriť na Východ alebo Západ.

- Môj postoj je opačný vo vzťahu k postoju predsedu NR SR ako druhého najvyššieho ústavného činiteľa, ktorý nám robí hanbu, že sa chodí klaňať na Červené námestie. Robí výraznú nadprácu a je to proti môjmu presvedčeniu. Napriek jeho neutíchajúcim snahám zosmiešňovať sa na Červenom námestí Slovensko ide správnou cestou – jednoznačne Európska únia a hlásime sa k oficiálnemu zahraničnopolitickému smerovaniu. 

Ste za zrušenie sankcii proti Rusku?

- Nie. Podporujeme ich, no výrazne by pomohlo, keby ten sankčný mechanizmus uplatňovali všetky štáty EÚ, vrátane Nemecka. Čo do domácej pôdy, tak by výrazne pomohlo, keby sa s ľuďmi, ktoré sú na sankčných zoznamoch nestretával druhý najvyšší ústavný činiteľ.

S ktorými ľuďmi budete mať v EP najbližšie? 

- To sa ešte len ukáže, pretože ja sama by som sa neodhodlala robiť prognózy ako dopadnú eurovoľby.

Za spoločníkov budete mať s veľkou pravdepodobnosťou aj ĽS NS. Ako sa budete stavať k týmto poslancom? 

- Ako na pôde NR SR. S tými ľuďmi si nemám čo povedať, no zároveň keď vediem schôdzu ako podpredsedníčka, tak sa k nim správam korektne, ako ku všetkým ostatným poslancom. V EP nebudem zastávať takúto funkciu, tak si myslím, že naša komunikácia sa výrazne zníži. 

Ako naložíte s platom europoslanca? Skúmali ste platové podmienky? 

- Vôbec som ich neskúmala. Ani neviem aký je reálny plat europoslanca. Neviem ani ako sa zariadim čo do rodiny, keby som sa do EP dostala. Keď som išla do kampane, tak som sa rozprávala s manželom, ktorý s tým súhlasil. To, čo bude, budem riešiť deň po voľbách. Čo s ním budem robiť? Budem s ním narábať tak, ako doteraz s mojimi platmi. Pred politikou som zarábala viac ako teraz. Budem sa snažiť si ten plat zaslúžiť.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať