Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Deti šikanujú nešťastného Patricka prezývkou Nutela: Ponižovanie ho dohnalo k zúfalému činu

Namiesto kamarátstva ho častujú nadávkami. Patrick (10) z Viničného (okr. Pezinok) každý deň odchádza do školy so zlým pocitom, v napätí očakáva ďalší traumatický zážitok.

Na miestnej základnej škole ho šikanujú spolužiaci, ktorí sa podľa jeho mamy Evy (32) vyžívajú v jeho ponižovaní. V kolektíve mu dali hanlivú prezývku Nutela, čím chlapca dohnali k zúfalému činu: natrel sa nabielo, čo jedného dňa odhalila jeho zúfalá mama. So synčekom prišla pred rokmi na Slovensko kvôli starším rodičom. Ako problém rieši spomínaná škola?

Niektoré deti školu milujú, lenže Patrick má z nej už od tretej triedy traumu, aj keď v slovenskej škôlke problémy nemal. Tie nastali až na ZŠ vo Viničnom. Podľa matky spolužiaci začali chlapca šikanovať, pretože sa narodil s tmavšou farbou pleti. Dospelo to až tak ďaleko, že sa natrel nabielo, lebo už nechcel byť „černoch“.

Otvoriť galériu
Jeho zhrozená mama Eva sa s nepríjemným zážitkom podelila na sociálnej sieti. „Keď nastúpil do tretej triedy, začal nosiť zlé známky a bol agresívny. Nikto tomu nerozumel, pretože od troch rokov miništruje v kostole a každý ho pozná ako slušného chlapca,“ uviedla Eva, ktorú šokuje prístup detí a najmä učiteľov.

 

Poslali ho na testy

Pedagogický zbor po čase matke odporučil, aby synčeka poslala na psychologické a psychiatrické vyšetrenie. Psychológ mu diagnostikoval poruchu pozornosti (ADD) a súčasne znížený intelekt. Nasledovalo vyšetrenie u psychiatričky. „Pani doktorka videla syna pár sekúnd, ale keďže si kýchol, poslala ho na chodbu a navýšila diagnózu aj o poruchu pozornosti sprevádzanú hyperaktivitou (ADHD), čo stanovila z môjho rozprávania,“ povzdychla si Eva.

Mama obetovala prácu

Posudok priniesol len ďalšie problémy a útoky. Eva sa rozhodla odísť z práce, aby sa mohla Patrickovi venovať na plný úväzok, keďže mu nastavili individuálny študijný plán. „Teraz síce prežívame, no za syna neprestanem bojovať. V komentároch na sociálnej sieti som sa dočítala aj to, že chcem z toho vytĺcť peniaze. To je smiešne, mne ide o lepší školský systém,“ vraví Eva. Nový Čas oslovil riaditeľku školy Janu Chrappovú, ktorá bola vo vyjadrení stručná. „Je to dlhoročný problém a k tomu, čo je na internete, sa vyjadrovať momentálne nebudem,“ povedala.

Do prípadu sa vložil aj starosta Viničného Pavel Galamboš aj s celým zastupiteľstvom. „Patricka poznám odmalička, je to zlatý chlapec. Baví ho futbal, a tak ho motivujeme. O tomto probléme som nevedel a nebudeme ho tolerovať,“ vyjadril sa starosta. Prezradil, že prípad podrobne prešetria a o pomoc požiadali aj ďalšie inštitúcie.

 

Zúfalé volanie o pomoc

Otvoriť galériu
Toto je problém celej školy, ktorý treba akútne riešiť. Treba to okamžite podchytiť a zavolať školského psychológa a pracovať s triedou. To, že chlapec sa prefarbil nabielo, je zúfalé volanie o pomoc. Psychická šikana je niekedy horšia ako fyzická. Tá facka prebolí, ale detská dušička sa veľmi dlho hojí. Deti môžu mať strach chodiť do školy, môžu sa vyhýbať kamarátom aj sociálnemu prostrediu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, gal, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?