Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Juraj Hossu dostal za zabitie Henryho († 36) smiešnych 6 rokov basy: Dvojaký meter?!

Som vinný! Juraj Hossu (28), obžalovaný zo zabitia Filipínca Henryho Acordu († 36), sa po niekoľkých mesiacoch súdov a vypočúvania svedkov priznal k brutálnemu činu.

V utorok pred senátom Okresného súdu Bratislava I pristúpil k vyhláseniu o vine, preto už súd nevypočúval ďalších svedkov. Zakrátko si vypočul aj verdikt: za incident z mája minulého roku na Obchodnej ulici, po ktorom vyhasol život útleho Henryho, dostal 6 rokov basy.

V utorok sa na pojednávaní očakávala výpoveď ďalších svedkov, predvolaní boli aj znalci a lekári. Juraj Hossu (28) však na začiatku spravil prekvapivý krok. „Som vinný,“ povedal v preplnenej súdnej sieni. Senát po jeho vyhlásení už nemal dôvod vypočúvať svedkov.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Odzneli už len psychologické vyšetrenia obžalovaného, s čím súhlasila obhajoba aj prokurátorka. Pôvodný návrh na trest pre násilníka bol vo výške sedem až desať rokov, vzhľadom na priznanie však padol návrh na nižšiu sadzbu.

 

Skúsenosti s drogami

Podľa psychologických posudkov nebola u Hossua agresivita preukázaná za dominantnú, útočník mal však v minulosti skúsenosti s marihuanou, kokaínom a pervitínom, no v ostatných rokoch výlučne s alkoholom. Práve ten v kombinácii s liekmi dopomohol podľa znalcov k tomu, že Hossu mal iné vnímanie reality.

„Obžalovaný neušiel z miesta činu, nesprával sa po incidente agresívne, dokonca sa snažil privolať poškodenému pomoc. Bol rodinne založený, riadne sa staral o svoju rodinu,“ povedal v záverečnej reči jeho obhajca Jozef Dopirák. Ten požiadal o mimoriadne znížený trest vo výške do piatich rokov a tiež o uloženie ochranného protialkoholického liečenia. Čo sa týka návrhu náhrady škody, obhajca navrhol odkázať poškodených na civilné konanie.

Po väzení liečenie

„To, čo sa stalo, ma nesmierne mrzí, konal som v nevedomosti, ospravedlňujem sa Henryho rodine, najmä jeho mame, ktorej by som finančne pomáhal aj bez toho, že by mi to nariadil súd. Žiaľ, neviem vrátiť čas a som si vedomý toho, čo sa stalo. Svoj trest prijmem. Rovnako sa ospravedlňujem aj mojej rodine,“ povedal Hossu v záverečnej reči.

Otvoriť galériu

Napokon padol i verdikt: beštia Hossu pôjde do väzenia na šesť rokov s minimálnym stupňom stráženia a s ochranným alkoholickým liečením, na ktoré nastúpi po výkone trestu. Súd zobral do úvahy to, že skutok bol spáchaný v stave zníženej príčetnosti a aj to, že svoj čin oľutoval. Odsúdený bude musieť uhradiť škody poisťovni vo výške 12 512,42 € a mame Henryho vo výške 9 249,53 €.

Rodina však žiadala viac peňazí a na základe toho ich sudca odkázal na civilný proces, proti čomu sa právny zástupca rodiny odvolal. Rozsudok ešte nie je právoplatný, zúčastnené strany sa môžu do 15 dní odvolať.

 

Priebeh kauzy

26. 5. 2018 - V ranných hodinách Hossu sotil na zem Filipínca Henryho Acordu a kopol ho do hlavy. Na mieste činu ho zadržala polícia.

27. 5. 2018 - Vyšetrovateľ spracoval podnet pre prokurátora, aby navrhol sudcovi vzatie do väzby.

30. 5. 2018 - Prokurátor Ladislav Sloboda oznamuje, že obvineného Juraja prepustili zo zadržania.

31. 5. 2018 - Napadnutý Filipínec zomrel v nemocnici.

1. 6. 2018 - Do prípadu sa vložila Generálna prokuratúra SR, ktorá nariadila prevzatie celej veci do rúk krajskej prokuratúry.

4. 6. 2018 - Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I na neverejnom zasadnutí vzal obvineného Hossua do väzby.

30. 6. 2018 - Na Slovensko pricestovali Henryho matka, otec a sestra.

20. 11. 2018 - Polícia ukončila vyšetrovanie a postúpila spis prokuratúre

28. 11. 2018 - Bola prokurátorom podaná obžaloba na Okresný súd Bratislava I.

28. 1. 2019 - Uskutočnilo sa prvé hlavné pojednávanie s obžalovaným.

19. 3. 2019 - Začalo sa vypočúvanie svedkov.

21. 3. 2019 - Lekár sa na súde priznal, že manipuloval so zdravotnou dokumentáciou po smrti Henryho.

12. 4. 2019 - Prokurátor, ktorý prepustil na slobodu muža obvineného zo zabitia mladého Filipínca, nedostane žiaden trest.

14. 5. 2019 - Hossu sa priznal a súd mu vymeral 6-ročný trest.

 

Väzenie s minimálnym stupňom stráženia

Súd sem zväčša zaradí páchateľa, ktorý v posledných desiatich rokoch nebol odsúdený za úmyselný trestný čin. V rovnakom väzení v Opatovciach si svoj trest odsedel aj moderátor Rasťo Žitný či herec Dušan Cinkota.

 

Je vecou obhajoby, akú taktiku zvolí

Róbert Bános, advokát

Priznanie viny spolu s oľutovaním činu sa považuje za poľahčujúcu okolnosť, zároveň môže byť aj dôvodom spolu s ďalšími okolnosťami na mimoriadne zníženie trestu. To znamená, že súd môže uložiť trest aj pod spodnú hranicu trestnej sadzby. Je vecou obvineného a jeho obhajcu, akú taktiku obhajoby si zvolia, priznanie viny môžno považovať za jednu z takýchto taktík.

 

Dvojaký meter?

Pol roka za tri bobule hrozna

V marci 2014 dôchodcu Rudolfa Šima v obchode v centre Bratislavy pristihli, ako bez zaplatenia zjedol tri bobule hrozna v hodnote 10 centov. Sudca ho trestným rozkazom poslal do basy so stredným stupňom stráženia na 6 mesiacov. Keďže sa Rudolf už v minulosti dopustil drobných krádeží, musel byť potrestaný takto prísne.

Štyri a pol roka za zmrzačenie

Otvoriť galériu
Hasič Daniel
Zdroj: anc

Úplne zdravý hasič Daniel zostal pripútaný na vozíku po brutálnej bitke, ktorú dostal v Šali od odsúdeného Romana. Galantský sudca násilníkovi vymeral za ublíženie na zdraví trest štyri roky a šesť mesiacov. Danielova rodina si myslí, že takýto trest za doživotné zmrzačenie je výsmechom.

pokračovanie
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, sla, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!