Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Cyrila († 37) našli mŕtveho v kúpeľni, Lívia prišla o partnera a deti o otca: Skončia teraz na ulici?

Bojujú o prežitie! To, čo musela okúsiť Lívia s jej dvoma malými deťmi trhá srdce. Krutý osud zasiahol do rodinného šťastia nečakaným úderom.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Po tom, čo sa mamička vrátila so synčekmi z prechádzky, našla svojho druha Cyrila († 37)nehybne ležať v kúpeľni. Najmä chlapci sa z otrasného zážitku nevedia spamätať, Dávidko od tohto dňa dokonca prestal hovoriť. Ďalšia rana prišla potom, keď Lívia zistila, že nemá z čoho splácať hypotéku. Skončí mladá mamička po nečakanej smrti druha s detičkami na ulici?

V osudnú júlovú nedeľu nenasvečovalo nič tomu, že by rodinné šťastie Lívie a Cyrila malo dostať osudovú ranu. Na spoločnú prechádzku však otec so synčekmi nešiel, pretože sa necítil dobre. „Cyro mi povedal, že je akýsi unavený, trochu ho bolelo brucho a na hrudi, zostal doma. Išla som teda deti vyvetrať sama. Ani vo sne mi nenapadlo, že sa naňho dívam poslednýkrát,“ hovorí Lívia, pre ktorú bude 8. júl navždy bolestivý.

Otvoriť galériu

Keď prišli domov, všade bolo desivé ticho. Zrazu zbadala medzi dverami kúpeľne nehybné telo svojho partnera, a tak okamžite zavolala záchranku. „Strašne som kričala, deti plakali. Dávidko sa tak zľakol, že od osudného dňa stratil slová a nechce hovoriť, menší Tomáško do ocka kopal, pretože si myslel, že ocko sa chce hrať,“ spomína na osudný deň.

 

Zradná hypotéka

Zo správy lekárov zostala rodina v nemom úžase. Verdikt znel, že zomrel na aneuryzmu, praskla mu srdcová tepna. Cyril bol silný chlap, pracoval ako kamionista a na problémy so srdcom sa nikdy nesťažoval. Po jeho smrti musí Lívia bojovať spolu so synčekmi o prežitie.

Na krku má totiž 32-tisícovú hypotéku. „Cyril si zobral hypotéku na trojizbový byt v roku 2011, pretože chcel pre svoju rodinu pripraviť zázemie a domov a veľmi sme sa tešili na vytúženého syna Dávidka,“ vysvetľuje Lívia s tým, že hypotéku bohužiaľ nemal poistenú. „Nikto nežije s tým, že teraz som tu a za pár hodín umriem. Len tak, rýchlo, z plného zdravia,“ vzlyká mladá mamička.

Zostanú na ulici?

Postaviť sa na vlastné nohy s dvoma malými deťmi je pre mladú vdovu neskutočne ťažké. „Jej príjem tvorí rodičovský príspevok, sirotské dôchodky a rodinné prídavky. „Po zaplatení všetkých mesačných platieb nám zostáva približne 150 eur. Vdovský dôchodok nemám. Neboli sme manželia. Do smrti budem ľutovať, že som nebola jeho nevestou,“ dodáva s tým, že ak hypotéku nezaplatí, budú musieť byt opustiť.

Otvoriť galériu

Jej smutný príbeh už chytil za srdcia niektorých ľudí, ktorí jej poskytli aspoň čiastočnú finančnú pomoc. „Do dnešného dňa je na účte 3 200 eur. Za čo ešte raz ďakujeme. A ako sme avizovali, financie budú použité na hypotéku,“ uzatvára Lívia.

Peniaze z poistky

Najväčšia poisťovňa na našom trhu vyplatí každoročne z dôvodu smrti klienta v priemere 5 500 životných poistiek. „Dohodnutá poistná suma je v prípade smrti klienta štandardne vyplatená pozostalým, resp. osobe/osobám, ktoré si klient určil v poistnej zmluve,“ vysvetlila Helena Kanderková z Allianz-SP.

Peniaze môže rodina použiť na akýkoľvek účel, teda aj splátku hypotéky. „Prípadov, kedy je životná poistka, resp. časť životnej poistky vyplatená priamo banke, tzn. je vinkulovaná v prospech banky, je len približne 5 prípadov ročne,“ dodala Kanderková. Závisí to od zmluvných podmienok dohodnutých pri uzatvorení životnej poistky a hypotekárnej zmluvy.

S bankou sa dá dohodnúť

Otvoriť galériu
Anna Jamborová
Zdroj: anc

- Ak manželia nemali úver pre tento prípad poistený a pozostalém u, v tomto konkrétnom prípade manželke, sa vplyvom okolností zhoršila finančná situácia, mala by o tom čo najskôr informovať banku a dohodnúť sa na ďalšom postupe pre vyriešenie vzniknutej situácie, napríklad na znížení mesačných splátok a predĺžení doby splácania.

Sú dva typy aneuryzmy

Otvoriť galériu
Dávid Liška
Zdroj: anc

- Môže ísť o aneuryzmu srdcovej steny - najčastejšie v oblasti hrotu, ktorá vzniká typicky po rozsiahlych infarktoch, kedy je stena srdca oslabená, lebo svalovina bola nahradená väzivovou jazvou. Oslabená stena sa poddá vnútrokomorovému tlaku, stena sa rozširuje a vzniká aneuryzma. Jej nebezpečenstvo je dvojaké: môže zhoršiť srdcové zlyhávanie - krv stagnujúca v aneuryzme sa nezúčastňuje krvného obehu, naviac sa môže zraziť, vznikne zrazenina - trombus, ktorý môže embolizovať a upchať cievy v periférnych tkanivách. Hlavným rizikom takejto aneuryzmy je jej ruptúra, kedy sa krv následne vyleje z dutiny cez prasknutú stenu do osrdcovníka. Druhým typom aneuryziem sú aneuryzmy koronárnych tepien - ciev, čo zásobujú srdcový sval. Typicky bývajú pri Kawasakiho chorobe, čo je pomerne raritná diagnóza.

Proti čomu sa možno poistiť

● Smrť

● Plná a trvalá invalidita

● Pracovná neschopnosť

● Strata zamestnania

● Riziká bývajú kombinované v balíkoch (ovplyvňuje sumu)

Koľko sa platí poistné na hypotéku

Maroš Ovčarik, Finančný kompas

- Ak je poistený hlavný dlžník a on zomrie, z poistky sa uhradí celý zostatok úveru. Ak je ale poistený len hlavný dlžník a zomrie spoludlžník, hypotéku treba splácať ďalej.

10 % zo splátky
Veľmi všeobecne, poistenie splácania úveru v banke môže stáť približne 10 % z výšky splátky hypotéky. A životné poistenie pre prípad smrti u tridsaťročného človeka s poistnou sumou vo výške priemernej hypotéky, tj. 50 000 € by mohlo stáť približne 25 € mesačne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Rojková, ivš, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia