Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2019 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Osadenie pamätníka pobúrilo Štúrovčanov: Drsné reakcie obyvateľov aj vedenia mesta!

Matica slovenská osadila na nábreží Dunaja v Štúrove pamätník Ľudovíta Štúra. Bustu s dvojtonovým kamenným podstavcom odhalili v nedeľu 12. mája. Na slávnostné odhalenie prišlo podľa odhadov Matice okolo 500 ľudí vrátane Slovákov zo zahraničia.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Nechýbali však ani odporcovia a na moste v Štúrove vial nápis „Ponížili ste Štúra, keď ste po ňom pomenovali maďarské mesto, ktoré nikdy nevidel, namiesto slovenského, kde pôsobil a ktoré by bolo na neho hrdé“. S osadením sochy na nábreží nesúhlasila časť obyvateľov ani samotné mesto.

„Je potrebné si uvedomiť, na akom území tu žijeme – väčšinu obyvateľstva tvorí maďarská národnostná menšina. Je legitímne, keď si chce slovenská časť postaviť nejaký pamätník, ale na druhej strane treba hľadať kompromisné riešenie a vypočuť si aj názory druhej strany, čo si myslím, že v tomto prípade absentovalo,“ povedal pre agentúru SITA primátor Štúrova Eugen Szabó.

Otvoriť galériu

Mestské zastupiteľstvo v Štúrove uznesením protestovalo proti osadeniu pamätníka na dunajskej promenáde. Poslanci vyjadrili názor, že umiestnenie takejto sochy na nábreží je nevhodným a necitlivým zásahom do pokojného a mierového spolunažívania Maďarov a Slovákov v meste. Odporúčali ju umiestniť napríklad pred slovenskou základnou školou. „Vyzval som Maticu, aby zvážila aj nejaké alternatívne umiestnenie, vytypovali sme aj konkrétne miesta, no bohužiaľ, bez úspechu,“ povedal Szabó.

 

Prvý podpredseda Matice slovenskej Marek Hanuska zdôraznil, že Štúrova busta v Štúrove je najväčším pamätníkom, aký Matica postavila slovenskej osobnosti. Na jeho vybudovanie prispel aj Úrad vlády SR. Socha má pripomínať 71-ročnú tradíciu pomenovania mesta. „Ľudovít Štúr nemal doteraz v Štúrove žiadny svoj pamätník, hoci toto mesto nesie jeho meno už 71 rokov. Matica slovenská tento paradox odhalením jeho busty odstránila,“ uviedol Hanuska. Busta Ľudovíta Štúra v Štúrove je v poradí pätnástou bustou, sochou alebo súsoším tohto dejateľa na Slovensku.

V Štúrove ide o prvý vlastenecký pamätník, pre osadenie ktorého Matica slovenská vybrala „dôstojné miesto“. „Vážime si a ďakujeme aj štúrovskej samospráve, napriek niektorým výhradám, že nakoniec povoľovacie konania prebehli úspešne a pamätník je tu, kde aj má byť – na dôstojnom mieste,“ uviedol správca Matice slovenskej Maroš Smolec.

Otvoriť galériu

Stavebné povolenie sa matičiarom podarilo získať v januári 2019 po troch rokoch. Miestny odbor Matice slovenskej radnicu obviňoval, že výstavbu pamätníka schválne sabotuje prieťahmi. „Myslím si, že dosť neférovo zneužili našu legitímnu snahu, aby všetky veci v rámci stavebného konania boli dodržané. Keď im chýbali nejaké povolenia, tak tvrdili, že to samospráva blokuje, čo nie je pravda,“ tvrdí primátor Szabó.

Ešte pred odhalením busty niekto popísal budovu Matice slovenskej v Štúrove nápisom This is Párkány (Toto je Parkan), čo je historický názov Štúrova. „Skutočnými nepriateľmi Ľudovíta Štúra neboli a nie sú Maďari. Jeho nepriateľmi a nepriateľmi celých národov sú len hlúpi ľudia,“ reagoval na dielo vandalov Hanuska. Štúrovo podľa primátora nemá žiadne historické väzby na osobu Ľudovíta Štúra a spája ho s ním len názov, ktorý bol mestu pridelený v roku 1948. V roku 1991 bolo v Štúrove referendum o prinavrátení historického názvu mesta, obyvatelia sa jednoznačne vyjadrili za pôvodný názov Párkány. Vláda však premenovanie stopla. Štúrovo má 10 463 obyvateľov, z toho je 68,7 percenta Maďarov a 28,8 percenta Slovákov.

Hnutie za dvojjazyčné južné Slovensko zaslalo médiám tlačovú správu, v ktorej akt odhalenia busty označilo za „úmyselnú provokáciu miestneho obyvateľstva a opakované poníženie Štúra“. Násilné premenovanie mesta z minulosti podľa hnutia nemôže byť legitimizované násilným postavením sochy. Ako uvádza vo svojom stanovisku, Matica slovenská týmto vedome a zámerne vyvoláva napätie medzi Maďarmi a Slovákmi a zároveň svojimi krokmi ničí zlepšujúce sa slovensko-maďarské vzťahy.

„Miestni obyvatelia v rámci demokratických možností viackrát vyjadrili svoju nespokojnosť. Napriek tomu Matica ignorovala vôľu ľudí a postavila sochu na pozemku, ktorý patrí pod správu ministerstva dopravy,“ uviedlo hnutie. Ako dodalo, je smutné, že meno tejto najvýznamnejšej slovenskej osobnosti nenesie hrdé slovenské mesto, ktoré je spájané s jeho životom. „Namiesto toho meno Štúra nanútili mestu pri Dunaji, kde v čase premenovania žili skoro výlučne obyvatelia maďarskej národnosti,“ píše sa v stanovisku.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!