Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2019 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Budú Slováci v Košiciach fandiť Fínom? Toto nás spája

Tisíce jazier, kvalitná vodka, sauny a srdeční ľudia. Tak väčšina Slovákov pozná Fínsko. Navyše si ešte všetci pamätáme, ako Fíni vyhrali majstrovstvá sveta v hokeji, ktoré sa konali na Slovensku.

Fínsko je však okrem všetkých týchto vecí známe aj kvalitnými technológiami. Napríklad aj v bezpečnostnom a obrannom priemysle. Toho dôkazom je obrnený transportér BOV 8x8 Vydra, vyvíjaný pre Slovensko fínskou spoločnosťou Patria. Slovenské ozbrojené sily získajú vďaka Fínsku najkvalitnejší obrnený transportér vo svojej histórii.

Tu je pár vecí, ktoré nás s Fínskom spájajú.

1. Podobná krajina

Slovensko a Fínsko sú krajiny, ktoré sú si podobné okrem iného napríklad počtom obyvateľov. Obe krajiny majú totiž 5,5 milióna obyvateľov. Pýšiť sa tiež môžu úchvatnou krajinou a nádhernou a čistou prírodou.

2. Srdeční ľudia

Fínsko je určite tou severskou krajinou, ktorá má najbližšie k Slovensku. Rovnako srdeční ľudia žijú na severe, ako aj v srdci Európy. O Fínoch sa hovorí, že ak sa s nimi spriatelíte, získate priateľov na celý život. Fíni sú známi svojou skromnosťou a tiež pohostinnosťou. Ak sa ako turista vo Fínsku potýkate s problémom, môžete si byť istý, že vám okamžite niekto ponúkne pomoc.

3. Úžasná príroda

Fíni majú tisíce jazier, my máme nádherné hory. Vo Fínsku je 187 888 jazier. Aj preto je Vydra navrhnutá ako plávajúce vozidlo. Prírodné krásy je ďalšia vec, ktorú majú obe krajiny spoločné. Slováci aj Fíni sú hrdí na svoju prírodu a tá je jedným z veľkých lákadiel pre turistov.

4. Láska k hokeju

Fíni milujú hokej. Rovnako ako Slováci. Navyše svoj druhý titul svetových šampiónov získali v Bratislave. Každý fanúšik hokeja si navyše určite pamätá ovácie s akými slovenské hokejové úspechy vo fínskej televízii oslavoval komentátor Antero Mertaranta. Vo fínskom prvoligovom tíme KalPa Kuopio navyše pôsobí slovenský hokejový talent Denis Godla. V tíme Hämeenlinny si zase zahrali Ján Brejčák a Filip Krivošík.

Otvoriť galériu
Zdroj: Miroslav Gyűrösi

5. Transportér Vydra

Bojové obrnené vozidlo 8x8 Vydra je produkt, ktorý fínska spoločnosť Patria vyvíjala v súčinnosti so slovensko-fínskym vývojovým programom spolupráce. Základ tohto vozidla tvorí obrnené vozidlo Patria AMV 8x8, ktoré je najmodernejším a najúspešnejším kolesovým bojovým vozidlom. Potvrdzuje to aj fakt, že z celého sveta už bolo objednaných 1600 vozidiel tohto typu. Transportér využívajú armády vo Fínsku, Poľsku, Slovinsku, JAR, SAE a Švédsku. Ďalšou spoluprácou medzi našimi dvoma krajinami je 30- milimetrový kanón vyrábaný na Slovensku, ktorý sa používa vo fínskych bojových vozidlách.

Vydra bola vyvíjaná pre účely obmeny postsovietskej techniky, ktorej vek v niektorých prípadoch v pozemných silách dosahuje už takmer 50 rokov. Vozidlo Vydra je ďalším špičkovým produktom slovenského obranného priemyslu. Je výsledkom medzinárodného vývoja na základe požiadaviek ozbrojených síl. Vydra je postavená na modernej modulárnej technológii, ktorá umožňuje najlepší výkon a budúci upgrade obrany a palebnej sily.

Slovenský minister obrany Peter Gajdoš potvrdil, že vozidlo je výsledkom medzinárodného slovensko-fínskeho vývoja a bude z väčšej časti vyrábané na Slovensku. Gajdoš upozornil na to, že je dôležité zabezpečiť prácu pre Slovákov doma.

Otvoriť galériu
Zdroj: Miroslav Gyűrösi

Parametre 8x8 BOV Vydra
Hlavný zbraňový systém Turra........30 mm
Maximálna bojová hmotnosť.......32 000 kg
Max. výkon motora........................450 kW
Max. krútiaci moment motora.....2 140 Nm
Max. rýchlosť vozidla.......viac ako 100 km/h

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!