Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.05.2019 20:25 | Správy | Domáce správy
Foto

Pellegrini si v príhovore uctil obete vojny a potom udrel: Uštipačná poznámka adresovaná Kiskovi

Hodnotové budovanie spoločnosti nie je počítačovou hrou, na konci ktorej, ak sa nám niečo nepáči, stlačíme tlačidlo vymazať. Každé naše zlyhanie, omyl či pochybenie alebo rezignácia na zápas o pravdu môže mať smerom do budúcnosti tragické následky podobné tým spred 74 rokov.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Konštatoval to v stredu pri príležitosti 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny vo Zvolene vo svojom príhovore predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že verejné spochybňovanie inštitúcií, štátu a SR nahráva predovšetkým nárastu extrémizmu.

Deň víťazstva nad fašizmom a pamiatku obetí vojny si uctil spoločne s prezidentom SR Andrejom Kiskom a ministrom obrany Petrom Gajdošom (SNS) na zvolenskom cintoríne padlých vojakov sovietskej armády a cintoríne padlých vojakov rumunskej armády. Na pietnom akte kladenia vencov sa zúčastnili zástupcovia diplomatických zborov, predstavitelia štátnej správy a samosprávy, zväzov i združení.

"V súčasnosti sme svedkami toho, že lži, ktoré popierajú holokaust, poľudšťujú režim, ktorý vypaľoval slovenské dediny, a ospravedlňujú vraždenie vlastných občanov. Tieto sa stali každodennou súčasťou virtuálneho sveta. Priam on-line atakujú vedomie najmladšej generácie a ak nič neurobíme, stanú sa v jej svete skutočnou pravdou. Pred každým z nás stojí výzva pomenovať a obhajovať pravdu, aby ju nikdy nemohla nahradiť tisíckrát opakovaná lož z úst manipulátorov našej histórie," zdôraznil premiér.

 

Hlave štátu adresoval tieto slová. "A ak hovorím o pravde, tak si vždy otvorene a pravdivo musíme povedať, že Slovenskú republiku oslobodili hrdinské vojská Červenej armády, rumunskej a príslušníci Prvého československého armádneho zboru, a preto, ak sú toto oficiálne oslavy ukončenia druhej svetovej vojny, prepáčte, pán prezident, na úvod sme mali počuť aj ruskú hymnu."

Podľa Pellegriniho napriek tomu, že naša krajina a celá Európa žije taký dlhý čas v mieri, sme svedkami tichej renesancie extrémizmu a návratu k ideám, o ktorých sme si mysleli, že sú dávno pochované v minulosti. Preto nikdy nesmieme zabudnúť na 60 miliónov ľudských životov, ktoré si vyžiadalo vojnové besnenie rozpútané v mene fašistickej ideológie postavenej na nenávisti voči iným národom a národnostiam.

Minister obrany takisto poukázal na silnejúce myšlienky netolerancie a pravicového extrémizmu v spoločnosti. "Naša spomienka v tento deň by mala patriť všetkým ľuďom, ktorí proti fašizmu bojovali. Nesmieme nikdy zabudnúť na hrôzy, ktoré sú s ním spojené, a ani dopustiť, aby opäť zapustil svoje korene v spoločnosti," povedal Gajdoš.

Na ústrednom vojenskom cintoríne vo Zvolene je pochovaných viac ako 17 600 príslušníkov sovietskej Červenej armády a viac ako 10 300 vojakov Kráľovskej rumunskej armády, ktorí v rokoch 1944 - 1945 zahynuli pri oslobodzovaní nášho územia. Cintoríny padlých sovietskych a rumunských vojakov sú národnými kultúrnymi pamiatkami SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?