Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2019 17:36 | Správy | Zahraničné správy

Pápež František v Bulharsku: Európu sužuje nízka pôrodnosť a emigrácia

Pápež František v nedeľu na úvod návštevy Bulharska vyzval európskych lídrov, aby sa zaoberali nerovným prerozdelením bohatstva a nízkou pôrodnosťou, ktorá podľa neho vytvorila medzi bohatšími a chudobnejšími štátmi Európy "železnú oponu" a má za následok i zvýšenú emigráciu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spomínaný termín si pápež požičal od Winstona Churchilla, ktorý sa po druhej svetovej vojne vyjadril, že Európu rozdeľuje "železná opona". Tridsať rokov po páde komunizmu podľa neho európsky kontinent rozdeľujú nové druhy nerovností.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

"Bulharsko, tak ako mnohé ďalšie európske krajiny, sa musí vyrovnať s tým, čo môžeme označiť len ako novú demografickú zimu, ktorá sa rozprestrela ako ľadová opona na veľkú časť Európy ako dôsledok úbytku dôvery v budúcnosť," povedal pápež vo svojom prejave v prezidentskom paláci v Sofii. Vyzval preto bulharských politikov, aby sa snažili vytvoriť podmienky, ktoré motivujú mladých ľudí, jednotlivcov i rodiny, zostať vo svojej vlasti, kde by mali možnosť viesť dôstojný život.

Pokles pôrodnosti spolu s intenzívnou emigráciou spôsobil podľa pápeža vyľudnenie a opustenie mnohých dedín a miest. Okrem toho sa Bulharsko musí vyrovnávať s fenoménom v podobe tých, "ktorí sa snažia vstúpiť na jeho územie, aby unikli vojnám a konfliktom alebo biede a pokúšajú sa za každú cenu dostať do bohatších oblastí Európy, aby tam našli nové príležitosti pre život alebo jednoducho bezpečný prístav".

 

Po príchode na letisko v Sofii najvyšší pontifex dostal od bulharského premiéra Bojka Borisova netradičný dar bulharský jogurt, píše agentúra DPA. Borisov povedal, že si spomína, ako sa pápež raz v minulosti zmienil, že prvý raz o Bulharsku počul ešte ako malý chlapec v Argentíne, keď mu stará mama dala práve jogurt z tejto krajiny.
Pápež dostal i bulharskú ružu "symbol úsilia bulharského ľudu o mier" a omofor, teda pruh látky väčšinou bielej farby s vyšívanými krížmi, ktorý je súčasťou liturgického odevu vysoko postavených pravoslávnych duchovných. Bulharský prezident Rumen Radev mu daroval kríž vyrobený z orechového dreva.

Hlava katolíckej cirkvi sa počas prvého dňa svojej cesty po Balkáne stretla s predstaviteľmi bulharskej pravoslávnej cirkvi. Jedným z cieľov turné je aj zlepšenie vzťahov so zástupcami pravoslávnej cirkvi, ktoré je súčasťou snahy Vatikánu o zjednotenie východných a západných vetiev kresťanstva. V utorok pápež odcestuje do Severného Macedónska.
František je v poradí druhým pápežom, ktorý navštívil Bulharsko od roku 2002, keď tam zavítal Ján Pavol II. Pre Severné Macedónsko je návšteva najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi vôbec prvou. Bulharsko, ktoré sa stalo členským štátom EÚ v roku 2007, je najchudobnejšou krajinou v EÚ. Od pádu komunizmu odtiaľ emigrovali do západnej Európy za lepšími pracovnými podmienkami a vyšším životným štandardom už viac než dva milióny Bulharov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.
Súdna rada sa vyjadrila o možnom návrate Harabina: Takto sa k tomu postavili členovia
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Aktualizované
Živelná pohroma na Slovensku sa rozširuje: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších okresoch
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Zranený Tomáš sa v nedeľu druhýkrát narodil
Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!