Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2019 00:05 | Tip od Vás | Kuriozity
Video

Miloslav prešiel pešo z Mexika do Kanady: Ako prvý Slovák zdolal legendárnu Pacifickú hrebeňovku

Splnený sen! Miloslav Daníšek (43) z Višňového pri Žiline má to šťastie, že sa mu podarilo v živote splniť si, o čom vždy sníval – spoznať Ameriku. Rozhodol sa, že pešo prejde z Mexika do Kanady cez celé západné pobrežie, aby videl tie najkrajšie prírodné scenérie a spoznal pravú tvár kontinentu.

Trasa, ktorá je medzi turistami známa ako Pacifická hrebeňovka, sa dá prejsť iba pešo alebo na koni. Sľubuje však tie najkrajšie zážitky, aké môže Amerika ponúknuť - nedotknutú prírodu, výčiny prírodných živlov a divú zver, ako sú medvede či pumy.

Obchodník zo strojárskej oblasti a otec dvoch detí sa tak stal vôbec prvým Slovákom, ktorému sa podarilo prejsť Pacifickú hrebeňovku. Tu sú jeho zážitky.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Ameriku túžil Miloslav Daníšek spoznať už od detstva. Nelákala ho však nablýskaná tvár Nového sveta, veľkomestá a turistické atrakcie, ale divoká príroda a skutočný život obyčajných Američanov.

Podpora rodiny

 

„Pacifická hrebeňovka je pravdepodobne najkrajší trip, aký môžete v Amerike zažiť. Musíte ho však absolvovať pešo alebo na koni. Som šťastný, že sa mi to podarilo a ďakujem svojej rodine, že mi dovolila si tento životný sen splniť,“ hovorí Milo. Doma sa pol roka každý deň tešili na ockove fotky a hlas cez telefón dcéry Klárka (10) a Alžbetka (13) a podporu mu počas cesty na diaľku robila aj manželka Andrea (41), ktorá pôvodne mala ísť s ním, kvôli deťom sa však napokon rozhodli inak.

Otvoriť galériu

Pacific Crest Trail alebo Pacifická hrebeňovka je diaľková turistická trasa, ktorá vedie naprieč celými Spojenými štátmi pozdĺž západného pobrežia od Mexika až do Kanady. Celkové prevýšenie hrebeňovky je neuveriteľných 150 kilometrov! Trasa sa začína horúcou kalifornskou polopúšťou, pokračuje okrajom legendárnej Mohavskej púšte, najvyšším pohorím USA - monumentálnou Sierrou Nevadou, vulkanickým Oregonom a končí sa majestátnym hornatým Washingtonom.

Príroda

„Američania milujú svoju prírodu a veľmi si ju chránia. Zabudnite na motorky, bicykle alebo zvuk motorovej píly. A nielen to, oni sú k turistom, ktorí hrebeňovku prechádzajú, veľmi pozorní. Nechávajú napr. pri obchodoch a miestach pri trase v noci predlžovačky, aby ste si mohli nabiť mobily,

Otvoriť galériu

Ľudia, ktorí sa špeciálne venujú pomoci turistom, sa označujú ako Anjeli trasy. Boli sme ich prístupom veľmi prekvapení,“ opisuje Milo. Prekvapením preňho bolo aj to, že Američania sa o prírodu i turistov na západnom pobreží starajú často úplne zadarmo, na báze dobrovoľníctva.

Náročnú a vyše 4 000 km dlhú trasu už len kvôli bezpečnosti neabsolvoval sám, parťáka Pavla Sabelu z českého Frýdka-Místka si našiel na inzerát. Príprava nezabudnuteľného tripu trvala Milovi dva roky, svojmu snu musel obetovať aj prácu v malej firme, ktorú s manželkou vlastnia.

Otvoriť galériu

A striehlo na náročnej ceste aj nejaké nebezpečenstvo? „Báli sme sa hlavne medveďov čiernych, ale aj štrkáčov... Raz nás v noci uprostred lesa navštívil rozzúrený býk, asi sme boli v jeho rajóne. To sme sa fakt báli o život. Fučal a reval nám pri stanoch asi päť minút. My sme nereagovali, keďže sme sa od strachu nemohli ani pohnúť. Potom, našťastie, odišiel...,“ hovorí a dodáva: „V Sierre bolo nepríjemné, keď napadol čerstvý sneh a my sme zrazu okolo seba videli medvedie stopy a stopy od púm. Vtedy sme si naplno uvedomili, koľko je okolo nás šeliem. Tak sme si cestou pískali a viac kričali...“

Milova cesta

  • Rozpočet: 3 000 €
  • Začiatok cesty: 21. 4. 2017, mexická hranica, mesto Campo
  • Koniec cesty: 12. 10. 2017, Kanada
  • Počet kilometrov: 4 286
  • Počet dní na ceste: 174
  • Počet krokov: 5 000 000
  • Počet zodraných topánok: 4 páry
  • Hmotnosť batohu na chrbte: 15 kg
  • Počet národných parkov: 7
  • Počet jazier, ktoré videl: asi 1 000
  • Počet horských priesmykov a sediel: 60
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!