Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2019 11:50 | Správy | Domáce správy

Kto je vlastne Milan Rastislav Štefánik? Aj najväčší Slovák mal svoje tajomstvá

Vedec, letec a nevídaný národovec! To všetko a ešte omnoho viac bol Milan Rastislav Štefánik († 38), na ktorého sú Slováci aj necelých 100 rokov po jeho smrti mimoriadne hrdí.

Dôkazom toho je aj jednoznačný výsledok ankety Najväčší Slovák vRTVS, kde získal Štefánik o viac než 30 000 hlasov viac ako druhý v poradí - tvorca spisovnej slovenčiny Ľudovít Štúr. Kto bol vlastne Štefánik a prečo si ho Slováci vybrali za svoj idol? Anketa, ktorá na Slovensku rozdúchala množstvo vášní, sa skončila po štyroch mesiacoch. Celkovo do nej prišlo vyše 108 000 hlasov, ktoré rozhodli, že Najväčším Slovákom je Štefánik.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Podľa generálneho riaditeľa verejnoprávnej inštitúcie Jaroslava Rezníka relácia napriek kritike ukázala, že slovenské dejiny utváralo množstvo osobností. „Aj osobnosti z prvej desiatky boli a sú rozmanité a rôznorodé, zložité a protirečivé. Jedno im však uprieť nemožno: schopnosť ísť húževnato za svojím cieľom, schopnosť prekonávať prekážky, stáť si za svojím presvedčením i vo chvíľach najťažších a, samozrejme, schopnosť inšpirovať a presadzovať svoje vízie,“ skonštatoval Rezník.

Jednoznačný víťaz

 

Sám Štefánik bol horúcim favoritom na výhru už od začiatku. Jednoznačne viedol aj medzi školákmi, ktorých RTVS v rámci relácie oslovila na jednotlivých školách po Slovensku. Štefánik bol zároveň favoritom stávkových kancelárií. Potvrdilo sa tak, že známy letec dodnes fascinuje nielen historikov, ale aj bežných ľudí. Aj keď bol Štefánik, rodák z Košarísk, vo svojej ére celebritou, zo začiatku to nemal vôbec ľahké a všetko si musel tvrdo odmakať.

Narodil sa do skromných pomerov, mal ešte ďalších 11 súrodencov, dospelosti sa však dožili iba ôsmi z nich. Jeho život sa od roľníckych detí takmer ničím nelíšil, no vďaka otcovi, evanjelickému farárovi Pavlovi, ktorý mal bohatú knižnicu, bol odmalička obklopený množstvom kníh. Jeho sčítanosť sa prejavovala aj v škole, kde nad spolužiakmi vynikal.

Keďže chcel v čase stúpajúcej maďarizácie pokračovať v štúdiu aj na strednej škole, musel sa naučiť po maďarsky. Po strednej odišiel Milan Rastislav do Prahy a vstúpil do vlasteneckého spolku Detvan, získal štipendium, stal sa stúpencom profesora Tomáša Garriguea Masaryka a neskôr prestúpil na štúdium astronómie.

Štefánik po štúdiách, od roku 1904, pôsobil najmä vo Francúzsku, jeho parížsky dvojizbák vyzeral ako múzeum kuriozít. Vystavoval si tam všetky predmety, ktoré pozbieral pri cestovaní. Police vypĺňali knihy najmä v taliančine a francúzštine. Zrejme aj jazyková vybavenosť mu pomáhala vo sfére diplomacie, kde dosiahol svoje najväčšie úspechy. „Bol obratným diplomatom, ktorý vedel pre česko-slovenskú vec získať najvýznamnejšie osobnosti politického života, predovšetkým vo Francúzsku a Taliansku,“ hodnotí vo svojej knihe Milan Rastislav Štefánik historik Dušan Kováč.

Dňa 4. mája 1919 nastúpil na letisku Campoformido pri Udine do lietadla typu Caproni 450. Cieľom jeho cesty bolo vajnorské letisko. Lietadlo však nepristálo, pretože keď sa už blížilo k miestu pristátia, náhle sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Štefánik a všetci členovia posádky boli na mieste mŕtvi. Väčšina historikov sa zhoduje, že Štefánik počas pristávania sám obsluhoval lietadlo a odpadol. Stávalo sa mu to často.

Tajomstvá staronového idolu

Evanjelik Štefánik

Štefánikov rodný dom, ktorý kedysi slúžil ako evanjelická fara, je dnes múzeom. Na vysokoškolské štúdiá odišiel do Prahy. Práve pobyt v meste na Vltave určil jeho ďalšie smerovanie a miesto viery sa u neho dostala do popredia veda. Ku koncu života bol podľa niektorých historikov agnostik.

Vášnivý zberateľ

Štefánik žil v Paríži vo veľkom dvojizbovom byte pripomínajúcom nevšedné múzeum kuriozít. Z cesty po Latinskej Amerike priniesol zbierku preparovaných kolibríkov, z Japonska kimoná a z Austrálie bumerang. Mal tiež bohatú zbierku kníh, zväčša o astronómii.

Podlomené zdravie

O Štefánikovi sa len málo vie, že mal krehké zdravie. Svoje súženia si zapisoval do denníka. Často ho trápili bolesti žalúdka, ľadvín aj pečene. Pre silné kŕče zle spával a často sa v noci prebúdzal. Držal prísnu mliečnu diétu a na všetkých návštevách a recepciách jedol málo a opatrne.

Veľké dlžoby

Po Štefánikovi zostalo mnoho dlhov. Vznikli v dôsledku jeho expedícií do ďalekých krajín a pre drahé astronomické prístroje, ktoré si so sebou bral. Po jeho smrti sa veritelia obrátili na jeho blízkych, ktorí podlžnosti vyplatili, ale boli nútení rozpredať rodinný majetok.

Lámač sŕdc

Nebol žiadny sukničkár, ale džentlmen. Voči ženám bol veľmi zdvorilý. Oficiálne mal 6 frajeriek. Nie však všetky súčasne, ale postupne, a vždy tmavovlásky. S jeho láskou - talianskou markízou Giulianou Benzoni - bol aj zasnúbený, sobáš však prekazila jeho tragická smrť v máji 1919.

 

Škandály okolo súťaže

Upútavka s Tisom

Telerozhlas novú šou odpromoval upútavkou s prezidentom vojnového Slovenského štátu Jozefom Tisom, ktorý poslal na smrť tisíce Židov. Krátke video sa okamžite po uvedení stalo terčom kritiky. Propagačný šot aj samotného Tisa RTVS napokon z televíznej ankety stiahla.

Zločinec Jánošík

RTVS narýchlo menila štatút súťaže, aby do nej nemohol byť nominovaný vojnový zločinec ani vrah. Tieto pravidlá sa dotkli aj ľudového hrdinu Juraja Jánošíka, ktorého súd v roku 1713 odsúdil ako spolupáchateľa za vraždu farára. Producent ho však zo šou odmietol vyškrtnúť.

Nezvládnutý systém

Do prvej desiatky sa dostali aj kontroverznejšie postavy ako komunistický politik Gustáv Husák. Podľa odborníkov sa mali autori viac zamerať na historicky významných ľudí a odborná komisia mala spraviť predvýber osobností.

Obhajoba Husáka

Exprezident ČSSR Gustáv Husák († 78) sa dostal do desiatky najhorúcejších kandidátov o titul Najväčší Slovák. Zosnulého normalizátora obhajoval súčasný komunista Jozef Hrdlička, šéf mimoparlamentnej Komunistickej strany Slovenska.

Gombitová sama odstúpila

Speváčka Marika Gombitová prekvapivo požiadala o vyradenie z ankety. Svoje miesto sa rozhodla prenechať osobnosti, ktorá je menej známa, avšak pre Slovensko z historického hľadiska viac výnimočná. Umelkyňu v desiatke nahradil vojak Jozef Gabčík.

 

Výsledky divaáckeho hlasovania

1. Milan Rastislav Štefánik - 48 968 hlasov

2. Ľudovít Štúr - 18 596 hlasov

3. Anton Srholec - 10 935 hlasov

4. Andrej Hlinka - 6 996 hlasov

Otvoriť galériu
4. Andrej Hlinka.
Zdroj: Tivi.sk, kon
5. Cyril a Metod - 4 888 hlasov

6. Alexander Dubček - 4 575 hlasov

7. Gustáv Husák - 4 236 hlasov

8. Jozef Gabčík - 4 083 hlasov

9. Peter Sagan - 3 876 hlasov

Otvoriť galériu
9. Peter Sagan.
Zdroj: anc

10. Juraj Jánošík - 1 076 hlasov

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať