Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Kauza Inda Nishita: Prípadom sa začne zaoberať odvolací Krajský súd

Kauzou Inda Nishita T., ktorého v polovici októbra minulého roku Okresný súd (OS) Bratislava I oslobodil spod obžaloby Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave, sa začne zaoberať odvolací Krajský súd (KS)v Bratislave.

"Okresný súd Bratislava I predložil predmetnú trestnú vec odvolaciemu KS v Bratislave dňa 24. apríla. Príslušný senát odvolacieho súdu sa v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch bude podrobne oboznamovať s rozhodnutím prvostupňového súdu a s rozsiahlym spisovým materiálom," uviedol v piatok na otázku TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Pôvodne bol Nishit T. obžalovaný z vraždy a ublíženia na zdraví. Incident slovenského občana, pôvodom z Indie, s dvoma mužmi sa odohral pred viac ako rokom a pol v centre Bratislavy.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

"Rozhodovanie súdu nebolo ľahké a jednoduché. V skutkových otázkach, kde existujú pochybnosti, musí ich súd vyhodnotiť v prospech obžalovaného. Je potrebné zdôrazniť, že predseda senátu nikdy nemôže prihliadať na informácie, ktoré zaznejú v médiách. Názory aj verejnosti sa nemôžu premietnuť do rozhodovania súdu. V danej trestnej veci bolo vykonané rozsiahle dokazovanie," povedal predseda trojčlenného senátu OS Bratislava I v zdôvodnení rozsudku minulý rok v októbri. Poukázal pritom na nahrávky z kamerového systému z Veľvyslanectva SRN. Súd dospel k záveru, že skutok napĺňa atribúty nutnej obrany v zmysle Trestného zákona.

Ak mal Nishit T. pri sebe nože, nemôže mu to podľa súdu priťažovať. "Skutočnosť, že obžalovaný ich použil na svoju obranu, svedčia viaceré dôkazy a najmä kamerový záznam," uviedol vtedy predseda senátu OS Bratislava I. Osoba brániaca sa nemusí zvoliť najmiernejší spôsob obrany, dodal okrem iného sudca. "Boli to poškodení, ktorí vyprovokovali konflikt a značne agresívne napádali obžalovaného," doplnil. Obžalovaný sa podľa predsedu senátu mohol obávať nielen o svoje zdravie, ale aj o svoj život.

 

Dozorujúci prokurátor Michal Šúrek vtedy podal dovolanie. Prokurátor si stojí za pôvodnou obžalobou a nemienil ju prekvalifikovať. Pozostalí, teda poškodení, podali odvolanie vo veci odškodného. Sudca zároveň vydal po vynesení rozsudku príkaz na okamžité prepustenie Nishita T. z väzby, voči ktorému nebol prípustný opravný prostriedok.

Potýčka pre taxík sa odohrala počas noci na jeseň 2017 v centre Bratislavy, v blízkosti Veľvyslanectva SRN. Slovák, pôvodom z Indie, použil nôž voči 37-ročnému Bratislavčanovi Branislavovi B., ktorý následkom rezného poranenia podľahol. Ďalšiemu poškodenému vtedy spôsobil rezné poranenia. Incidentu predchádzal verbálny konflikt, o čom svedčia aj kamerové záznamy. V minulosti mal byť Ind údajne verbálne napádaný pre svoj pôvod. Útoky však na polícii nikdy neohlásil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu