Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2019 13:03 | Správy | Politika

Škôlka má byť povinná pre všetky päťročné deti, navrhuje koalícia

Materská škola má byť povinná pre všetky päťročné deti. Navrhujú to poslanci vládnej koalície Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd).

Na najbližšiu schôdzu parlamentu, ktorá sa začne 9. mája, predkladajú novelu školského zákona. „Touto právnou úpravou sa povinná školská dochádzka predlžuje zo súčasných desať rokov na jedenásť rokov. Povinná školská dochádzka v materskej škole bude trvať jeden školský rok," píšu predkladatelia. Účinnosť návrhu novely zákona navrhujú na 1. septembra 2020.

V Národnom programe rozvoja výchovy a vzdelávania sa odporúča zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania v materských školách od roku 2020. „Opatrenie sa tak plní v súlade s národným programom. Týmto opatrením budeme ešte v predstihu plnenia. Keďže sa predkladá v podobe poslaneckého návrhu, predlžuje sa legisvakačná lehota, ktorá umožní Združeniu miest a obcí Slovenska zabezpečiť potrebné priestorové kapacity pre zriaďovateľov materských škôl," uviedol odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva s tým, že zavedením povinného predprimárneho vzdelávania očakávajú zlepšenie výsledkov v národných testovaniach. „Analýzy pri testovaniach dokazujú, že žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia dosahujú dlhodobo podpriemerné výsledky. Okrem toho povinné predprimárne vzdelávanie prinesie lepšie výsledky našich žiakov aj v medzinárodných testovaniach PISA a PIACC," dodalo ministerstvo.

Združenie miest a obcí Slovenska podľa výkonného podpredsedu Jozefa Turčányho dlhodobo upozorňuje na mnohé riziká zavedenia povinnosti prijať päťročné deti do materskej školy. „Okrem potreby budovania nových kapacít, prijímania nových učiteľov a asistentov, a s tým spojených finančných nárokov na zabezpečenie tejto povinnosti, neexistuje reálna možnosť právne túto povinnosť vymôcť pokutovaním rodičov. Týmto opatrením spojeným so znižovaním počtov detí v triedach, sa zároveň zmenšuje šanca pre rodičov mladších detí umiestniť svoje ratolesti v predškolskom zariadení," uviedol Turčány pre agentúru SITA s tým, že rezort školstva o návrhu so ZMOS-om doteraz nerokoval. „Sme prekvapení, že bez diskusie so zriaďovateľmi sa k tomuto kroku podujali poslanci, ktorí predkladajú návrh s obsahom, ktorý nemôže získať podporu miest a obcí preto, lebo je v mnohom rozporný, bez analýz a dopadov," dodal Turčány.

 

Ministerstvo školstva očakáva, že v škôlkach pribudne osemtisíc až desaťtisíc nových miest. „Finančné prostriedky na zabezpečenie povinného predprimárneho vzdelávania bude ako obvykle znášať štátny rozpočet a zriaďovatelia materských škôl," uviedol rezort školstva.

Návrh poslancov koalície na povinnú predškolskú dochádzku nie je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) pripravený do praxe a obchádza štandardné postupy. „Zásadné zákony takéhoto charakteru štandardne prináša ministerstvo. Vtedy prebieha medzirezortné pripomienkové konanie a k návrhu sa môžu vyjadriť všetci dotknutí – škôlky, zriaďovatelia, mestá či obce. Keďže zákon prinášajú koaliční poslanci, tento proces obchádzajú a všetci, ktorých sa to týka, nemajú možnosť sa vyjadriť,“ povedal poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre školstvo Branislav Gröhling. Agentúru SITA o jeho stanovisku informoval hovorca SaS Róbert Buček.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii