Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.04.2019 00:00 | Správy | Európa

ZVOĽTE SI SVOJU BUDÚCNOSŤ: Krátky film EP, ktorý má motivovať Európanov k účasti v eurovoľbách

Do európskych volieb - 25. mája, už ostáva iba mesiac. Európsky parlament preto uvádza film „Vyberte si svoju budúcnosť“, ktorý má povzbudiť ľudí, aby išli hlasovať.

Cieľom filmu, je inšpirovať Európanov, aby sa zúčastnili nadchádzajúcich európskych volieb a premýšľali aj o budúcnosti ďalších generácií, ktoré budú výsledkami volieb ovplyvnené. Uznávaný režisér tohto filmu Fréderic Planchon dokumentuje intenzívne, krásne a krehké momenty - príchodu detí na svet.

Filmom diváka sprevádza hlas mladého dievčaťa, ktoré apeluje na zodpovednosť voličov. „Každý z nás tu môže zanechať stopu, no spolu môžeme dokázať omnoho viac. Vyberte si Európu, v ktorej budem vyrastať“.  Film bol natáčaný v štyroch krajinách Únie - v Grécku, Dánsku, Českej republike a Maďarsku. Ukazuje príbehy 15 tehotných žien a ich rodín. Zábery príchodu detí na svet sú reálnymi príbehmi, nejde o scény nahraté hercami. 

Európske voľby, ktoré sa budú konať vo všetkých krajinách EÚ od 23. do 26. mája (na Slovensku 25. mája)  určia budúcu podobu a smerovanie Európskej únie.

Eurobarometer

Téma súdržnosti je v súlade s výsledkami prieskumu, ktorý v apríli inicioval Parlament.  80 % ľudí súhlasí s tým, že to, čo spája Európanov, je dôležitejšie ako to, čo ich rozdeľuje. Prebiehajúce rokovania o Brexite poukázali na neistotu súvisiacu s vystúpením z EÚ. Na otázku, aké pocity sa u respondentov objavujú, keď uvažujú nad EÚ, väčšina Európanov cíti nádej alebo dôveru (celkom 55 %), zatiaľ čo neistota v súvislosti s budúcnosťou Európy vyvoláva pocit pochybnosti u jednej tretiny opýtaných európskych občanov.

Diskusia o Brexite tiež ukázala, ako sa počas dlhoročnej spolupráce prehĺbil vzťah medzi krajinami EÚ a poukázala aj na mnohé výhody, ktoré vyplývajú z členstva v tomto spoločenstve. Tieto výhody si niekedy uvedomíme  len vtedy, keď sa stretneme s možnosťou ich straty. Z najnovších údajov Eurobarometra vyplýva, že viac ako dve tretiny (68 %) Európanov veria, že EÚ priniesla ich krajine výhody, na Slovensku je to až 78% opýtaných  a 51% si myslí, že členstvo v EÚ je dobrá vec (61% v EÚ).

Ak by sa konalo zajtra referendum o členstve Slovenska v EÚ, 69% Slovákov (68% Európanov) by hlasovalo za zotrvanie v Únii, čo je  nárast o 10 percentuálnych bodov oproti minulému prieskumu.

Vplyv tretích krajín zároveň dokazuje, že krajiny EÚ musia viac držať spolu, aby zachovali svoj vplyv a váhu. Z Eurobarometra vyplýva, že Európania sa najviac zaujímajú o stav hospodárstva, vyhliadky v oblasti zamestnanosti, migráciu, zmenu klímy a boj proti terorizmu, ktoré poukazujú na potrebu väčšej súdržnosti, spolupráce a spoločnej aktivity.

Slovákov v eurokampani najviac zaujímajú témy: ochrana spotrebiteľov a bezpečnosť potravín (48%), hospodárstvo a rast (47%), migrácia (47%), boj proti nezamestnanosti mladých ľudí (46%) a najväčší skok- o 11%- zaznamenala téma boja proti zmene klímy a ochrana životného prostredia (36%).

Budúca podoba Európy je teraz v rukách tých, ktorí pôjdu voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu 23. - 26. mája. Hoci prieskum Eurobarometra ukázal, že na konci februára bola už viac ako jedna tretina občanov EÚ (35 %) presvedčená, že voliť pôjdu, ďalšia tretina (32 %) ešte presvedčená nie je. Hoci majú mladí Európania nad 18 rokov najpozitívnejší postoj voči EÚ (74 %), iba 21 % z nich je rozhodnutých zúčastniť sa hlasovania, zatiaľ čo 34 % sa ešte nerozhodlo.

Slovákov viac zaujímajú eurovoľby

Na Slovensku Eurobarometer zaznamenal nárast záujmu o voľby do EP. Počet ľudí, ktorí sú presvedčení, že voliť pôjdu (10 na stupnici 1-10) dosiahol 20% (+ 6 percentuálnych bodov). Nižší záujem o eurovoľby ako na Slovensku je v Českej republike, Chorvátsku, Rakúsku a Portugalsku. Celkovo počet ľudí, ktorí sa veľmi pravdepodobne/pravdepodobne zúčastnia volieb dosiahol na Slovensku 39% (+ 10 percentuálnych bodov) a 53% v EÚ.

Najväčší záujem na Slovensku vykazujú voliči v kategórii 25-39 rokov a 55+ a VŠ vzdelaní ľudia. Volieb sa pravdepodobne plánuje zúčastniť 30% mladých (v kategórii 15-24 rokov), v EÚ je to 38% v tejto vekovej kategórii.

Medzi motivačné faktory slovenských voličov  patrí fakt, že voľby sú „občianska povinnosť“ (34%), že hlasovaním v eurovoľbách môžu veci zmeniť (24%), alebo sa cítia sa byť Európanmi (21%) a podporiť EÚ ( 19%). Medzi dôvody, pre ktoré by ľudia nehlasovali patrí: presvedčenie, že môj hlas nič nezmení (32%), nedôvera voči politickému systému (29%), domnienka, že EP sa nedostatočne zaoberá problémami ľudí (27%), pocit nedostatočnej informovanosti (17%).

Až 40% Slovákov zachytilo v poslednom čase odkazy v médiách, ktoré vyzývajú k účasti na eurovoľbách. Európsky priemer je pritom len 27%.

Viac o filme sa dočítate tu.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
(ilustračné foto)
Ukrajine sa podarila veľká vec! Hlásia úspech: Rusi budú zúriť
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku