Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2019 05:50 | Správy | Domáce správy

Škandál v Najväčšom Slovákovi: Husáka nechcel nikto obhajovať, RTVS pristúpila ku kontroverznému kroku

Zosnulého normalizátora obhajoval súčasný komunista. Exprezident ČSSR Gustáv Husák († 78) sa dostal do desiatky najhorúcejších kandidátov o titul Najväčší Slovák na RTVS.

Do živej diskusie v hlavnom vysielacom čase bol na Husákovu obhajobu prizvaný Jozef Hrdlička (41), šéf mimoparlamentnej Komunistickej strany Slovenska (KSS). Rozhodnutie vedenia verejnoprávnej televízie vyvolalo medzi divákmi veľkú diskusiu a vyvoláva otázku:

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Hrdlička sa netají názorom, že za Husáka prežilo Slovensko rozvoj vo viacerých oblastiach a tak sa ujal obhajovať ho aj v televíznej ankete. Práve Hrdlička je predstaviteľ strany, ktorá sa hlási k tomu, aby realizovala spoločenský systém, ktorý môže byť alternatívou kapitalizmu.

Komunistický režim má pritom na svedomí viacero obetí a pravidelne sa organizujú spomienky na týchto ľudí aj utrpenie politických väzňov. Ústav pamäti národa v správe k 70. výročiu komunistického prevratu opisuje, že po februári 1948 v dôsledku nastolenia režimu

Otvoriť galériu

 

Nový Čas zisťoval, prečo RTVS pristúpila ku kontroverznému kroku a do živého vysielania zavolala exposlanca parlamentu, v súčasnosti predsedu slovenských komunistov Jozefa Hrdličku. „Veľmi sme stáli o to, aby sa obhajcom stal pán Colotka, žiaľ, zo zdravotných dôvodov to nebolo možné. Napokon voľba padla na pokračovateľa ideológie komunizmu na Slovensku, ktorý bol zároveň ochotný obhajovať negatívne vnímanú osobnosť „normalizátora“ (česko)slovenskej spoločnosti,“ odpovedala Silvia Turnerová z PR oddelenia RTVS.

Peter Colotka († 94), najdlhšie pôsobiaci slovenský premiér, zanietený komunista a Husákov spojenec však uplynulú sobotu zomrel a producent programu Peter Núñez prezradil, že Hrdlička nebol ani druhou, ani treťou voľbou.

Otvoriť galériu

„Keď pán Colotka odmietol zo zdravotných dôvodov, nevedeli sme, aké vážne to je, mysleli sme si, že sa mu polepší. Pôvodne sa to malo vysielať v marci, ale kvôli tomu sme to presunuli. Pán Hrdlička nebol druhá možnosť. Oslovili sme postupne viacerých, tí odmietli,“ uviedol Núñez s tým, že reakcie verejnosti sa obávali už odkedy sa Husák dostal do top desiatky.

„Voľba pána Hrdličku nebola volaním po kontroverzii, bolo veľmi ťažké zohnať Husákovho obhajcu a kontroverzie sme sa práveže báli, nie s ňou kalkulovali.“ Nehrozí propaganda v živom vysielaní RTVS? „Pevne verím, že to ustráži moderátor, a že pán Hrdlička má zdravý rozum a nezneužije svoj priestor,“ ubezpečuje Núñez.

 

Kto je Gustáv Husák († 78)

V pamätiach zostal najmä ako generálny tajomník Komunistickej strany Československa (KSČ) a prezident ČSSR. Počas SNP sa aktívne zapojil do bojov, politickému životu sa venoval aj po druhej svetovej vojne. V roku 1951 bol zatknutý a o tri roky neskôr odsúdený v procese s tzv. buržoáznymi nacionalistami. V roku 1960 bol po rozsiahlej amnestii prepustený a rehabilitovaný.

Postupne sa vracal aj do politického života, až sa stal generálnym tajomníkom KSČ a neskôr posledným komunistickým prezidentom Slovenska. Verejnosť naňho nespomína v dobrom, po roku 1968 sa stal ústrednou postavou normalizácie, počas ktorej totalitný režim prenasledoval ľudí pre ich odlišný politický názor. Práve tento režim má podľa historikov na svedomí aj množstvo obetí na životoch.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?