Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2019 19:23 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Emotívny pohreb zavraždenej novinárky († 29): Blízky priateľ odhalil smútiacim jej najväčšie tajomstvo

Britskí, írski a severoírski politickí lídri sa pridali k stovkám smútiacich, ktorí sa v stredu zišli v Belfaste na pohrebe zavraždenej severoírskej novinárky Lyry McKeeovej.

Medzi zhromaždenými bola britská premiérka Theresa Mayová, šéf britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn či írsky premiér Leo Varadkar.

Novinárku si na stredajšom pohrebe v jej rodnom Belfaste pripomínali ako "talentovanú a nebojácnu mladú ženu", ktorá búrala bariéry, informuje agentúra Reuters. Viacerí z príbuzných a priateľov McKeeovej prišli na pohreb v oblečení z Marvelových komixov, či kníh a filmov o Harrym Potterovi, aby si tak uctili novinárkinu záľubu v týchto fantazijných svetoch.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

"Smrť Lyry zjednotila ľudí z rôznych prostredí," uviedol katolícky kňaz Martin Magill, ktorý slúžil pohrebnú omšu. Tých, ktorí stoja za jej vraždou, zároveň vyzval na to, aby sa zriekli násilia. "Žiadam vás, aby ste počúvali väčšinu ľudí na našom milovanom írskom ostrove, ktorí vás vyzývajú, aby ste prestali," povedal ďalej v homílii. Smrť novinárky tiež označil za zlomový bod, ktorá musí Severnému Írsku priniesť zmenu, približuje agentúra AP. Za kázeň si v belfastskej Katedrále Svätej Anny vyslúžil spontánny potlesk.

Novinárkin blízky priateľ Stephen Lusty smútiacim odhalil, že novinárka sa plánovala v máji zasnúbiť so svojou partnerkou Sarou Canningovou.

Otvoriť galériu

McKeeová († 29) zomrela na následky zranení hlavy, ktoré utrpela minulý štvrtok večer pri streľbe v severoírskom meste Londonderry. Neznámy strelec tam okolo 23.00 h miestneho času vypálil niekoľko rán smerom na policajtov a pri nich stojacu McKeeovú. Postrelenú novinárku okamžite previezli do nemocnice, kde však utŕženým zraneniam podľahla.

 

K zodpovednosti za jej vraždu sa v pondelok večer prostredníctvom listu zaslaného severoírskym médiám prihlásila militantná skupina s názvom Nová IRA, ktorá uviedla, že jeden z jej príslušníkov strieľal na policajtov. Za zabitie McKeeovej sa Nová IRA zároveň ospravedlnila jej rodine a blízkym. Polícia v súvislosti s vraždou zadržala dvoch tínedžerov a 57-ročnú ženu. Všetkých však neskôr prepustila bez vznesenia obvinení.

K vražde novinárky došlo po januárovom výbuchu nálože v Londonderry, z ktorého polícia viní taktiež organizáciu Nová IRA. Oba incidenty podľa Reuters podnietili obavy, že dvojročné politické vákuum v Severnom Írsku ako aj napätie spôsobené rozhodnutím Británie odísť z EÚ využijú malé marginalizované militantné skupiny.

McKeeová je za ostatných takmer 20 rokov prvou novinárkou, ktorá v Británii prišla o život počas výkonu svojej práce, približuje AP. Jej vražda otriasla Severným Írskom, ktorému pripomenula desaťročia násilných bojov.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu