Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2019 19:23 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Emotívny pohreb zavraždenej novinárky († 29): Blízky priateľ odhalil smútiacim jej najväčšie tajomstvo

Britskí, írski a severoírski politickí lídri sa pridali k stovkám smútiacich, ktorí sa v stredu zišli v Belfaste na pohrebe zavraždenej severoírskej novinárky Lyry McKeeovej.

Medzi zhromaždenými bola britská premiérka Theresa Mayová, šéf britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn či írsky premiér Leo Varadkar.

Novinárku si na stredajšom pohrebe v jej rodnom Belfaste pripomínali ako "talentovanú a nebojácnu mladú ženu", ktorá búrala bariéry, informuje agentúra Reuters. Viacerí z príbuzných a priateľov McKeeovej prišli na pohreb v oblečení z Marvelových komixov, či kníh a filmov o Harrym Potterovi, aby si tak uctili novinárkinu záľubu v týchto fantazijných svetoch.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

"Smrť Lyry zjednotila ľudí z rôznych prostredí," uviedol katolícky kňaz Martin Magill, ktorý slúžil pohrebnú omšu. Tých, ktorí stoja za jej vraždou, zároveň vyzval na to, aby sa zriekli násilia. "Žiadam vás, aby ste počúvali väčšinu ľudí na našom milovanom írskom ostrove, ktorí vás vyzývajú, aby ste prestali," povedal ďalej v homílii. Smrť novinárky tiež označil za zlomový bod, ktorá musí Severnému Írsku priniesť zmenu, približuje agentúra AP. Za kázeň si v belfastskej Katedrále Svätej Anny vyslúžil spontánny potlesk.

Novinárkin blízky priateľ Stephen Lusty smútiacim odhalil, že novinárka sa plánovala v máji zasnúbiť so svojou partnerkou Sarou Canningovou.

Otvoriť galériu

McKeeová († 29) zomrela na následky zranení hlavy, ktoré utrpela minulý štvrtok večer pri streľbe v severoírskom meste Londonderry. Neznámy strelec tam okolo 23.00 h miestneho času vypálil niekoľko rán smerom na policajtov a pri nich stojacu McKeeovú. Postrelenú novinárku okamžite previezli do nemocnice, kde však utŕženým zraneniam podľahla.

 

K zodpovednosti za jej vraždu sa v pondelok večer prostredníctvom listu zaslaného severoírskym médiám prihlásila militantná skupina s názvom Nová IRA, ktorá uviedla, že jeden z jej príslušníkov strieľal na policajtov. Za zabitie McKeeovej sa Nová IRA zároveň ospravedlnila jej rodine a blízkym. Polícia v súvislosti s vraždou zadržala dvoch tínedžerov a 57-ročnú ženu. Všetkých však neskôr prepustila bez vznesenia obvinení.

K vražde novinárky došlo po januárovom výbuchu nálože v Londonderry, z ktorého polícia viní taktiež organizáciu Nová IRA. Oba incidenty podľa Reuters podnietili obavy, že dvojročné politické vákuum v Severnom Írsku ako aj napätie spôsobené rozhodnutím Británie odísť z EÚ využijú malé marginalizované militantné skupiny.

McKeeová je za ostatných takmer 20 rokov prvou novinárkou, ktorá v Británii prišla o život počas výkonu svojej práce, približuje AP. Jej vražda otriasla Severným Írskom, ktorému pripomenula desaťročia násilných bojov.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť