Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2019 11:54 | Správy | Peniaze

Vláda dá 30 miliónov z eurofondov na kotlíkovú dotáciu: Domácnosti si budú môcť vymeniť staré kotly

Na výmenu zastaraných kotlov za kotly na zemný plyn pôjde približne 30 miliónov eur.

Takzvanú kotlíkovú dotáciu pre domácnosti by mali vyhlásiť na jeseň. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia vlády. Tá schválila zmenu Operačného programu Kvalita životného prostredia (OP KŽP), zmeny navrhla Európska komisia a ministerstvo životného prostredia. Okrem toho presunom financií medzi jednotlivými prioritnými osami bude môcť ministerstvo financovať vo väčšom objeme odvádzanie a čistenie komunálnych odpadových vôd v chránených vodohospodárskych oblastiach a sanovať viac environmentálnych záťaží.

Ako priznáva envirorezort, v kvalite ovzdušia má Slovensko dlhodobo problém s prekračovaním limitných hodnôt pre prachové častice PM. V značnej miere sa na tom vo vykurovacom období podieľajú práve domácnosti vykurované kotlami na pevné palivo. Doteraz sa z operačného programu finančne podporovali výmeny kotlov vo verejných budovách a vďaka teraz schválenej zmene túto možnosť rozšírili aj na domácnosti. Tie si budú môcť za poskytnutú dotáciu kúpiť nové ekologické vykurovacie zariadenia na zemný plyn. Cieľom je znížiť limitné hodnoty pre prachové častice a zvýšiť kvalitu ovzdušia na Slovensku. Tzv. kotlíkovú dotáciu plánujú vyhlásiť na jeseň, pričom na tento účel by malo ísť zhruba 30 miliónov eur.

V rámci zmeny Operačného programu Kvalita životného prostredia sa presunú aj peniaze, ktoré ušetrili pri verejných obstarávaniach. Ide o 30,9 milióna. Tieto peniaze budú smerovať do posilnenia podpory dvoch oblastí. Prvou je odvádzanie a čistenie komunálnych odpadových vôd, ako aj monitorovanie vôd v chránených vodohospodárskych oblastiach s významnými zdrojmi podzemných vôd. Peniaze využijú na budovanie kanalizácií a čistiarní odpadových vôd v obciach na Žitnom ostrove, čím sa podľa ministerstva zabezpečí účinnejšia ochrana najväčšej zásobárne pitnej vody. Druhou oblasťou je navýšenie prostriedkov, ktoré slúžia na sanáciu environmentálnych záťaží. Keďže odstraňovanie environmentálnych záťaží je finančne náročné, navýšenie prostriedkov zefektívni celý proces, tvrdí ministerstvo.

 

„Zmeny v operačnom programe pomôžu Slovensku zlepšiť kvalitu ovzdušia, posilniť ochranu vôd, zefektívniť sanáciu environmentálnych záťaží a tým aj plniť záväzky a právne predpisy Európskej únie. Obzvlášť ma teší, že budeme môcť finančne podporiť výmenu starých kotlov v domácnostiach za nové ekologické,“ uviedol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Návrh zmeny Operačného programu Kvalita životného prostredia už schválili členovia monitorovacieho výboru. Po dnešnom schválení vládou musí návrh zmeny operačného programu schváliť ešte Európska komisia. Má na to tri mesiace od oficiálneho predloženia návrhu. Ministerstvo ho predložilo v predstihu, ešte 28. februára 2019.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť