Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2019 09:22 | Správy | Domáce správy

PET fľaše majú byť vratné: Akú výšku zálohy navrhuje ministerstvo životného prostredia?

Ministerstvo životného prostredia navrhlo zálohy za plastové fľaše a plechovky.

Minimálne sumy špecifikuje vyhláška ministerstva, ktorú predložili do medzirezortného pripomienkového konania. Záloha za jednorazovú plastovú fľašu s objemom 0,1 litra až tri litre by mala byť 12 centov. Záloha za plechovku s rovnakým objemom by mala byť 10 centov. Ministerstvo životného prostredia navrhuje, aby vyhláška nadobudla účinnosť od 1. januára 2020. Zálohovaný obal na nápoje by sa mal označiť nezameniteľným identifikátorom – čiarovým kódom, textom aj grafikou. Podľa vyhlášky by na obale malo byť čitateľne napísané „zálohovaný jednorazový obal“.

O zálohách na plastové fľaše a plechovky sa hovorí už dlhšie. Tento zámer ministerstvo predstavilo vlani na jeseň. Vychádzalo pritom z analýzy Inštitútu environmentálnej politiky, ktorá sa venovala zálohovaniu v iných krajinách aj odhadom nákladov. Vstupné náklady, napríklad na nákup automatov, odhadli na 80 miliónov eur, prevádzkové náklady vyčíslili na päť miliónov eur ročne. Na Slovensku sú výrobcovia zodpovední za zber, likvidáciu či recykláciu odpadov z obalov, ktoré uvedú na trh. Táto filozofia sa v prípade zálohovania PET fliaš nezmení, čiže zálohovanie by mali zaplatiť výrobcovia, ktorí sa však už teraz sťažujú, že platia príliš veľa.

Na slovenský trh sa dostane ročne až 1,1 miliardy plastových fliaš, recykláciou sa ich vyzbiera približne 60 percent. Po zavedení zálohovania by sa malo vyzbierať viac ako 90 percent PET fliaš. Systém zálohovania PET fliaš funguje v desiatich krajinách Európy – na Islande, vo Fínsku, Švédsku, Nórsku, Dánsku, Nemecku, Litve, Estónsku, Chorvátsku a Srbsku.

 

Odporcovia zálohovania, väčšinou výrobcovia, hovoria, že zálohovanie PET fliaš môže viesť k ohrozeniu plnenia cieľov stanovených pre iné druhy plastov. Zálohový systém podľa nich vytvorí na spotrebiteľov nové nároky na dodatočné triedenie. Budú musieť samostatne triediť PET fľaše, čo následne povedie k demotivácii a poklesu triedenia plastov ako celku.

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek podporuje aj slovenská verejnosť. Podľa prieskumu, ktorý zverejnili vo februári, je viac ako 86 percent Slovákov za zálohovanie, proti bolo 10 percent. Až 96 percentám pritom neprekáža, že pri kúpe nápoja zaplatia zálohu, ktorá sa im vráti pri odovzdaní fľaše či plechovky. Prieskum robila agentúra AKO v januári tohto roka na vzorke 1 030 respondentov. Vyše tri štvrtiny opýtaných vyhlásilo, že zálohovanie neovplyvní ich zvyky pri triedení ostatného plastového odpadu a plasty budú triediť ako doteraz. Takmer 80 percent opýtaných by bolo ochotných platiť viac za výrobky vyrobené z recyklovaného plastu, 15 percent odpovedalo, že nie. Prieskum si objednala Slovenská agentúra životného prostredia, ktorá patrí pod envirorezort.

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by sa malo stať na Slovensku realitou od 1. januára 2022. Zákon by mal síce vstúpiť do platnosti od roku 2020, no výrobcom a distribútorom nápojov dal envirorezort dva roky na technické zabezpečenie a zavedenie celého zálohovacieho systému.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia