Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2019 02:00 | Správy | Zahraničné správy

Justícia vyšetruje podnikateľov blízkych exprezidentovi Buteflikovi: Zadržali aj najbohatšieho Alžírčana

Alžírska prokuratúra nariadila uvaliť predbežnú väzbu na najbohatšieho Alžírčana Isaada Rebraba.

Ten je generálnym riaditeľom konglomerátu Cevital zamestnávajúceho 18.000 ľudí a pôsobiaceho na troch kontinentoch v oblasti oceliarstva, potravinárstva, spracovateľského priemyslu a elektroniky. Ako v utorok informovala agentúra AFP, 74-ročného Rebraba zadržali v pondelok. Prokuratúra nariadila vziať do predbežnej väzby.

Podľa alžírskej agentúry APS je Rebrab podozrivý z predloženia zavádzajúcich priznaní o pohybe kapitálov zo zahraničia a z Alžírska, z fakturovania navýšenej ceny dovážaných zariadení a z dovozu použitých zariadení napriek tomu, že čerpal bankové, daňové a colné výhody" udelené úradmi na nákup nového strojového vybavenia. Rebrab je ďalším, pričom najprominentnejším, podnikateľom, voči ktorým alžírske justičné orgány zakročili po páde dlhoročného prezidenta Abdala Azíza Butefliku.

Časopis Forbes odhaduje hodnotu Rebrabovho majetku na 3,8 miliardy dolárov. Je tak najbohatším Alžírčanom a šiestym najbohatším Afričanom. Rebrabovo meno sa spomína aj v tzv. Panama Papers, čo je označenie pre únik 11,5 milióna tajných dokumentov z panamskej spoločnosti Mossack Fonseca, ktorá sa špecializovala na korporátnu klientelu. Z týchto dokumentov vyplýva, že tento alžírsky miliardár mal od začiatku 90. rokov offshorové bankové konto, čo v tom čase alžírske zákony zakazovali. Rebrab tieto zistenia odmieta.

 

Internetová stránka alžírskeho denníka Liberté, vlastneného spoločnosťou Cevital, o Rebrabovom vzatí do väzby neinformovala, ale jeho predvolanie pred vyšetrujúce orgány označila za "vopred pripravený scenár", ktorého cieľ je "nejednoznačný a nevysvetlený". Samotný Rebrab v pondelok vo svojom tvíte napísal, že na policajnú stanicu sa dostavil z vlastnej vôle, aby vyriešil prípad zariadenia zadržiavaného v prístave mesta Alžír od júna roku 2018.

Agentúra AFP pripomenula, že od Buteflikovho pádu - 2. apríla -, ktorý bol dôsledkom mohutnej vlny ľudového odporu proti jeho zámeru znovu kandidovať do úradu prezidenta - alžírske justičné orgány začali vyšetrovať už viacero podnikateľov napojených na klan bývalého prezidenta. Alžírske médiá uplynulú nedeľu informovali, že vyšetrovaných je asi 12 podnikateľov, pričom všetci majú väzby na ľudí v Buteflikovom okolí. V nedeľu boli zadržaní štyria bratia z vplyvnej rodiny Kouninefovcov, ktorá vlastní spoločnosť KouGC a je známa tesnými väzbami na Buteflikov klan, najmä na mladšieho brata exprezidenta.

Kouninefovci sú podozriví z "nedodržania zmluvných záväzkov pri realizácii verejných projektov, z obchodovania s vplyvom v snahe získať výhody a zo sprenevery. Začiatkom apríla bol na hraniciach s Tuniskom zadržaný a vzatý do väzby aj prezident zamestnávateľského zväzu Alí Haddad, ktorý je tiež blízky Buteflikovi. Alžírska štátna televízia v pondelok oznámila, že súčasný minister financií Muhammad Lukal a bývalý premiér Ahmad Ujahjá boli predvolaní sudcom na výsluch v súvislosti s údajným zneužitím verejných prostriedkov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu