Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.04.2019 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Toto všetko môžete od lekára žiadať: 8 základných práv pacienta

Práva pacientov chráni ústava, zákony, ale aj Charta základných práv. Napriek tomu mnohí nevedia, na čo majú nárok a čoho sa môžu od lekárov a zdravotníckych zariadení dožadovať.

Na nedostatočnú informovanosť upozorňuje aj organizácia zastupujúca práva chorých. Kde sa možno sťažovať, keď s niečím nie ste spokojní?

Ľudia majú často pocit, že im nebola poskytnutá zdravotná starostlivosť tak, ako mala. A neraz je to aj pravda. Mnohokrát sa nevedia domôcť pravdy, pretože si ich inštitúcie medzi sebou bezvýsledne posúvajú. „Každý mesiac sa na nás s prosbou o pomoc obráti okolo 40 ľudí. Pomáhame im hľadať riešenia v jednoduchších, ale aj zložitejších situáciách, keď došlo napríklad k zanedbaniu zdravotnej starostlivosti, alebo sa k nej nedostali vôbec,“ povedala Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov.

1. Dostať informácie

Pacient má právo na prístup k všetkým druhom informácií. Lekár má otvorene povedať o chorobe, možnostiach liečby, prípadných rizikách, ale aj najnovších metódach a postupoch.

2. Náhradu škody

Každý má právo na dostatočnú náhradu škody v primerane krátkej dobe vždy, keď utrpí telesnú, morálnu či psychickú ujmu spôsobenú ošetrovaním alebo liečbou.

 

3. Platené voľno v práci

Zamestnanec má nárok čerpať ročne najviac 7 pracovných dní na návštevu lekára. Firma mu je povinná preplatiť mu to. Ďalších 7 dní ročne môže do zdravotníckeho zariadenia sprevádzať rodinného príslušníka. O návšteve lekára musí priniesť potvrdenie.

4. Zmeniť poisťovňu

„Zmenu zdravotnej poisťovne je možné urobiť raz ročne. Napríklad, ak chce poistenec tento rok zmeniť poisťovňu, stačí, ak si do 30. septembra 2019 podá prihlášku na zmenu do zdravotnej poisťovne, ktorú si vyberie,“ vysvetlil hovorca poisťovne Union Matej Neumann.

5. Výber lekára

Každý si môže vybrať všeobecného lekára alebo špecialistu. Lekára si môžete vybrať aj v iných lokalitách ako v tých, pod ktoré patríte na základe bydliska.

6. Preventívku

Každý jednotlivec má právo na poskytovanie primeraných služieb na prevenciu choroby. Na prehliadku u všeobecného lekára máte nárok raz za 2 roky, u stomatológa raz ročne. Nárok je aj na ďalšie vyšetrenia.

7. Nahliadnuť do dokumentácie

Zdravotnú dokumentáciu máte u všeobecného lekára. Osoba alebo jej zákonný zástupca, alebo osoba splnomocnená na základe písomného plnomocenstva má právo na poskytovanie údajov, alebo môže nahliadať do zdravotnej dokumentácie. Lekár by vám ju nemal vydať celú, to platí aj pri zmene doktora.

8. Odmietnuť liečbu

Podľa Márie Lévyovej, prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov, má pacient právo odmietnuť liečbu. „Ďalší postup lekára pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti uvedenému pacientovi s cieľom uzdravenia alebo zlepšenia jeho zdravotného stavu závisí od možností alternatív liečby konkrétnej choroby a aktuálneho zdravotného stavu,“ vysvetlila.

Kde sa môžete sťažovať

Zuzana Eliášová, hovorkyňa Min. zdravotníctva SR

- Ak sa občan domnieva, že mu nebola poskytnutá zdravotná starostlivosť správne, alebo sa domnieva, že iné rozhodnutie ošetrujúceho zdravotníckeho pracovníka v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti je nesprávne, má právo požiadať poskytovateľa zdravotnej starostlivosti o nápravu. Ak poskytovateľ zdravotnej starostlivosti podnetu nevyhovie, alebo neinformuje o spôsobe vybavenia, je možné požiadať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou o vykonanie dohľadu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Ivan Šuplata

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo