Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2019 22:18 | Správy | Zahraničné správy

Odmietajú podriadení plniť Trumpove príkazy? Americký prezident odpovedal jedinou vetou

Americký prezident Donald Trump v pondelok poprel, že by jeho podriadení odmietali počúvať jeho príkazy. Reagoval tak na otázky, ktoré sa týkali pasáže zo správy osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera zverejnenej vo štvrtok.

V nej stojí, že snahy prezidenta ovplyvniť Muellerovo vyšetrovanie boli väčšinou neúspešné, avšak len vďaka neochote jeho spolupracovníkov plniť jeho sporné nariadenia. "Nikto neodmieta poslúchnuť moje príkazy," reagoval Trump na otázky novinárov počas tradičného veľkonočného gúľania vajec v Bielom dome.

Viac ako 400-stranová Muellerova správa naznačuje, že práve neochota podriadených poslúchnuť jeho kontroverzné príkazy pomohla ochrániť prezidenta pred porušením zákona. Ako príklad správa uvádza správanie poradcu Dona McGahna, ktorého Trump poveril, aby osobitného vyšetrovateľa Muellera zbavil funkcie. McGahn príkaz odmietol splniť, lebo sa obával ďalšieho "masakru sobotňajšej noci", ako sa v amerických dejinách označujú udalosti okolo odvolania zvláštneho vyšetrovateľa aféry Watergate v čase úradovania prezidenta Richarda Nixona.

Mueller vo svojej správe po takmer dvojročnom vyšetrovaní uviedol, že nenašiel dôkaz, že by Trumpova kampaň koordinovala pred voľbami v roku 2016 svoj postup s Rusmi. Správa však uvádza, že sa podarilo "identifikovať početné spojenie medzi jednotlivcami s väzbami na ruskú vládu a jednotlivcov spojených s Trumpovou kampaňou, dôkazy nie sú ale dostatočné pre obvinenie z trestného činu". V záveroch správy sa uvádza, že nie je možné jasne povedať, že sa prezident Trump dopustil bránenia priechodu spravodlivosti. "A preto táto správa síce nespeje k záveru, že prezident spáchal trestný čin, ale ani ho neospravedlňuje," píše sa v texte.

 

Na otázku, či má obavy, že by na neho mohla byť podaná ústavná žaloba, takzvaný impeachment, v pondelok Trump povedal, že "ani trochu". Že by mal byť proces impeachmentu zahájený, je presvedčená napríklad jedna z popredných demokratických uchádzačiek o nomináciu do nadchádzajúceho prezidentského súboja, senátorka Elizabeth Warrenová. Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová ale v pondelok uviedla, že názory členov Demokratickej strany na to, ako po zverejnení Muellerovej správy postupovať, sa rôznia. Sám Trump na twitteri vyjadril pochybnosti, že by ho mohli demokrati pomocou impeachmentu zosadiť.

"Hľa, nevykonal som žiadne zločiny (žiadna tajná dohoda, žiadne bránenie priechodu spravodlivosti), tak ma nemôžete pohnať pred súd. Boli to demokrati, ktorí spáchali zločiny, nie váš republikánsky prezident!" napísal Trump. "Situácia sa v hone na čarodejnice obracia," dodal. Vyšetrovanie ruských zásahov do prezidentských volieb v roku 2016 Trump označil za hon na čarodejnice opakovane.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!