Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2019 06:00 | Správy | Zahraničné správy

Na Srí Lanke, ktorá sa spamätáva z útokov, boli aj slovenskí prominenti: Polícia vedela o hrozbe vopred!

Raj na zemi sa premenil behom pár minút na peklo! Srí Lankou otriaslo na Veľkonočnú nedeľu osem výbuchov, ktoré majú na svedomí miestni islamisti.

Ich terčom boli kresťania v kostoloch a západní turisti v luxusných hoteloch v hlavnom meste a jeho okolí.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Turistami vyhľadávanou Srí Lankou otriasla séria teroristických útokov na kresťanov a turistov. Tragédii, pri ktorej zomrelo takmer 300 ľudí, sa pritom dalo zabrániť. Srílanská polícia totiž mala informácie o atentátoch už od 4. apríla. Podľa hovorcu vlády napriek tomu neboli odvrátené, pretože informácie sa nedostali k premiérovi.

Národná bezpečnosť a rozviedky totiž spadajú na Srí Lanke pod prezidenta. ,,Premiér nebol o týchto zisteniach informovaný. Toto je jediná krajina, kde premiér zvolá bezpečnostnú radu, ale tá sa nezíde. Napriek odhaleniam a hrozbe sme tieto útoky nedokázali odvrátiť," priznal hovorca.

 

Útoky sa odohrali cez Veľkú noc, čo je pre kresťanov najväčší sviatok. Islamisti najprv zaútočili v nedeľu medzi pol deviatou a pol desiatou ráno na tri kostoly a tri najobľúbenejšie 5-hviezdičkové hotely v hlavnom meste Kolombo. Vybrali si čas, keď hostia buď raňajkovali, alebo sa veriaci zúčastnili vo veľkom počte na omšiach. Vo všetkých prípadoch odpálili nálože samovražední atentátnici.

Otvoriť galériu

Okolo jedenástej hodiny došlo k ďalšiemu výbuchu v hoteli v hlavnom meste Kolombo, pri ktorom zomreli najmenej dvaja ľudia, a krátko nato aj k ôsmej explózii, ktorá sa odohrala na sídlisku v Kolombe. Očitý svedok jednej z explózií v hoteli povedal, že atentátnik stál v rade na veľkonočné raňajky. V ruke držal tanier a vyzeral ako bežný hosť. Zrazu odpálil bombu, ktorú mal na chrbte, zabil niekoľko desiatok ľudí a vyvolal neskutočný chaos.

Na Srí Lanke boli v čase krvavých útokov aj viacerí Slováci. Podľa ministerstva zahraničných vecí by však mali byť v poriadku. Romana Vyskupičová žije 100 kilometrov od hlavného mesta v letovisku Hikkaduwa a z udalostí je otrasená. ,,Ráno som bola v meste a všade bolo veľké ticho, čo je nezvyk. Ako keby bol sviatok. Pre všetkých je veľký šok, čo sa stalo. Odkedy sa skončila vojna, tak tu nič takéto nebolo," opísala pani Romana situáciu z pondelka.

Podľa jej slov však vláda zareagovala na atentáty veľmi promptne. ,,Vláda urobila ihneď opatrenia. Po šiestej hodine sa nesmelo vychádzať von a zablokovali sociálne siete. Je to veľmi rozumné riešenie, pretože aspoň sa nešíri panika. Ľudia veria, že sa to už nikdy nebude opakovať,“ dodáva pani Romana.

Otvoriť galériu

Východniar Roman Haluška (30) žije na Srí Lanke spoločne s domorodou manželkou Chirani (23). Starajú sa o turistov v oblasti Mirissa Beach. Čo mu napadlo ako prvé, keď sa dozvedel o útokoch? ,,Že sa krajina vrátila v čase... Ľudia sa živia turizmom a to, čo sa včera stalo, ich posunie naspäť v čase,“ hovorí pán Roman, ktorý je z ohavného činu v šoku.

Vo svojom hoteli žiadne špeciálne opatrenia nechystá. ,,Máme úplne zatvorené brány. Vieme, kto má prísť a odísť, takže len v tejto súvislosti sa brány otvoria. Žiadne väčšie opatrenia zatiaľ nie je potrebné realizovať,“ dodáva.

 

Otvoriť galériu

Počas teroristického útoku sa na Srí Lanke nachádzal aj známy moderátor Sajfa (39) s tehotnou manželkou Veronikou (30). Fanúšikovia ich okamžite zasypali správami, či sú v poriadku. „Sme na juhu Srí Lanky asi tri hodiny od Kolomba. Sme v poriadku. Ďakujeme,“ napísal na facebooku Sajfa.

 

Otvoriť galériu
Anders Holch Povlsen
Zdroj: reuters

Dánsky miliardár Anders Holch Povlsen (46), ktorý vlastní internetový obchod ASOS a je najväčším majiteľom pôdy v Škótsku, bol počas bombových útokov na Srí Lanke. S manželkou a so štyrmi deťmi si užíval dovolenku. Počas sekundy sa však jeho život obrátil naruby. Pri útokoch mu zomreli tri deti.

 

Otvoriť galériu

Nešťastie zasiahlo aj Brita, ktorý sa vybral na Srí Lanku s manželkou a dvoma deťmi. Počas výbuchu sa nachádzali v jedálni, kde raňajkovali. Ben prežil, no nikoho z rodiny po výbuchu nevidel a je teda viac-menej isté, že zahynuli.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Nový Čas, len

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je neprejazdná!
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde
Okatá Linduška sa napriek neľahkej diagnóze teší zo života.
Foto
Linduška z Hlohovca trpí zriedkavým ochorením: Problémy s liekom! V ťažkej situácii pomáhajú dobrí ľudia
Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Východoslovenské mesto ostalo bez vody! Dokedy problém potrvá, podarí sa ho odstrániť?
V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?