Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.05.2019 08:00 | Tip od Vás | Slovensko

Detí v Lomničke pribúda, pomaly sa nezmestia do školy: Zúfalý stav potrebuje riešenie čo najskôr!

Demografický vývoj v obci Lomnička v okrese Stará Ľubovňa je veľmi priaznivý a detí tam každoročne pribúda. Problémy však má tamojšia základná škola (ZŠ), ktorá už v súčasnosti funguje na dve vyučovacie zmeny, pričom druhá je naplnená na 95 percent.

Riaditeľ ZŠ s materskou školou (MŠ) Miroslav Zelina skonštatoval, že od roku 2020 už zrejme nebudú môcť prijať do vzdelávacieho procesu všetky deti. „Momentálne máme dohromady 59 tried, z toho tri triedy sú v škôlke a celkový počet žiakov je takmer 800. Optimálne by bolo, keby sa nové zariadenia postavili priamo tu, v školskom areáli. Priestor vidíme na pozemku, ktorý patrí evanjelickej cirkvi a stojí na ňom schátraný kostol," ozrejmil Zelina.

Dodal, že kapacitu tried potrebujú nutne zvýšiť aspoň o osem tried, to však vyrieši situáciu len na veľmi krátky čas. Každoročne totiž nastúpi do prvého ročníka v Lomničke 30 až 40 žiakov. „Ak by sme chceli odstrániť dvojzmennú prevádzku, čo požaduje aj ministerstvo školstva, tak by sme do roku 2027 potrebovali dobudovať ďalších 40 tried," upozornil Zelina. Od roku 2020 chce štát zaviesť aj povinnú predškolskú dochádzku, a tu vzniká ďalší problém. Do škôlok bude potrebné umiestniť približne 100 detí, momentálne je však kapacita približne polovičná.

Otvoriť galériu

ZŠ s MŠ momentálne zamestnáva 111 ľudí, funguje tam 42 záujmových krúžkov, podľa riaditeľa je však vzdelávanie Rómov veľmi zložitý proces. Z 56 tried je 24 pre špeciálne vzdelávanie. „Myslím si, že veľký problém je najmä v rodičoch. Mám za tú krátku dobu, čo som tu, skúsenosť, že žiaci, aj keď chcú ísť po skončení základnej školy na strednú, rodičia ich nechcú pustiť ďalej, ako za hranice obce, prípadne do Podolínca. Myslím si, že je to škoda, lebo tu máme dosť šikovných žiakov a snažíme sa vytvárať im aj mimoškolskú činnosť. S čím však bojujeme, to je nedostatok priestorov," dodal Zelina.

 

Záujem o výstavbu nových priestorov pre školu a rozšírenie kapacity školskej jedálne potvrdila aj starostka Lomničky Mária Oračková. Momentálne rokuje s Evanjelickou cirkvou augsburského vyznania v Podolínci o odkúpení pozemku aj so spomínaným kostolom, ktorý bol vysvätený v roku 1785 a je už z neho viac-menej len ruina. „Ja si myslím, že je to dobrá iniciatíva, pretože kostol sa už zachrániť nedá. Takto by ten areál mohol slúžiť ďalej," uviedol predseda Komisie pre chátrajúce kostoly ECAV Roman Porubän s tým, že konečné rozhodnutie musí urobiť miestny cirkevný zbor v Podolínci. 

„Ak aj toto vyriešime, tak ďalší problém je, že musíme získať peniaze na výstavbu školy. Už sme sa uchádzali o zdroje vo viacerých výzvach, ale všade sme narazili na problém, že nemáme územný plán, a to je podmienka, bez toho sa ďalej nepohneme," skonštatovala Oračková. Minulý rok s tvorbou územného plánu začali, prednostka Obecného úradu v Lomničke Viera Kyslanová predpokladá, že schválený bude na budúci rok.

„Momentálne je v štádiu rozpracovania a jeho príprava potrvá ešte minimálne pol roka. Obec nikdy nemala územný plán a je s tým spojených viacero problémov. Keď to bude schválené, následne by sme sa chceli uchádzať napr. o zdroje na výstavbu nájomných bytov či na zvyšovanie kapacity školských zariadení a ďalšie projekty," uzavrela prednostka. 

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali