Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2019 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Luciin srdcervúci príbeh zdieľali stovky Slovákov: Prečo sa môj chlapček narodil mŕtvy?!

Najkrajší deň sa zmenil na nočnú moru! Lucia s priateľom Michalom sa na prvé spoločné dieťatko nesmierne tešili. Bezproblémové tehotenstvo sa však skončilo desivým pôrodom v skalickej nemocnici.

Po niekoľkých hodinách ukrutných bolestí sa ich vysnívaný chlapček zadusil. Mladá žena je presvedčená, že keby lekári zasiahli včas, všetko mohlo dopadnúť inak. Luciin srdcervúci príbeh na sociálnych sieťach zdieľali stovky ľudí. Mladá mamička prežívala bezproblémové tehotenstvo a s priateľom Michalom sa na prvé spoločné bábätko veľmi tešili.

Otvoriť galériu

„Malinký bol zdravučký, cítila som pohyby, čakala som už len na deň D,“ opísala chvíle pred príchodom malého človiečika. Termín pôrodu bol 30. apríla, malý sa však vypýtal na svet o niečo skôr. „17. apríla o 1.30 hod. mi odtiekla plodová voda, o 2.00 sme už boli na príjme v skalickej nemocnici,“ spomína Lucia s bolesťou v srdci. V prvých hodinách po prijatí sa zdalo všetko v poriadku, jediný problém bol, že sa neotvárala a tak dostala tzv. vyvolávačku.

Tiekla zo mňa krv a hnedo-zelená voda

 

Popoludní prišli prvé kontrakcie. Drobček v jej brušku bol stále plný života, akurát sa mu veľmi nechcelo na svet. „Keď mi odtiekla zvyšná plodová voda, začala zo mňa tiecť ružová tekutina, potom už krv.“ Upozornila personál nemocnice, vtedy už kontrakcie silneli. „O 14. hod. som už plakala od bolesti a vypýtala si cisársky rez, ale ten mi neurobili. Po 15.30 hod. som išla na WC, to už zo mňa tieklo hnedé a zelené,“ opisuje Lucia najťažšie chvíle svojho života. Cisársky rez sa rozhodol lekár urobiť až po 16. hodine.

Otvoriť galériu

„Kým ma nachystali, bolo už neskoro. Malinký sa zadusil!“ ukončuje mladá žena svoj najsmutnejší príbeh. Jej priateľ a rodina si nedokážu vysvetliť, ako sa môže zadusiť úplne zdravé bábätko. Najhoršie však bolo správanie lekára, ktorý mal nešťastnú mamičku len odbiť so slovami: „To sa stáva, je to bežná vec!. Neprajem nikomu ten pocit, nechať si drobčeka doniesť bez života a že už ani nezaplačká. Odpočívaj v nebíčku, pusinka moja,“ uzatvára.

Skalická nemocnica reaguje

Pokúšali sme sa spojiť aj so samotným lekárom. Sestra nám cez telefón odkázala, že dnes neslúži a máme sa obrátiť na vedenie nemocnice. "Vedenie FNsP Skalica a.s. vyjadruje ľútosť nad úmrtím počas pôrodu a prejavuje úprimnú sústrasť rodičom aj príbuzným nad ich stratou. Zároveň prosíme o rozvahu a zastavenie nenávistných prejavov voči zdravotníckym pracovníkom." 

Luciina rodina je presvedčená, že lekári nemocnice urobili chybu a chce dať celú vec prešetriť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. 

Na zeleno skalená voda znamená zvýšenú pozornosť

Jozef Španka, pôrodník

Išlo zrejme o hroziacu asfyxiu plodu, čiže o udusenie dieťatka. Na zeleno skalená plodová voda pre pôrodníka znamená zvýšenú pozornosť. Signalizuje to znížený prívod kyslíka do obehu plodu, čo sa navonok prejaví zrýchlenou peristaltikou čriev plodu a to má za následok odchod črevného obsahu do plodovej vody. Tá má potom hnedasté, resp. zelené zafarbenie, ktoré môže mať až kašovitý charakter. Podstatný je CTG záznam plodu a dynamika otvárania pôrodných ciest. Ťažko sa však vyjadruje k tomu, či lekári pristúpili k cisárskemu rezu včas, alebo nie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, kuk, sla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum