Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2019 20:06 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Krajší deň si ani nemohol priať: Donald Trump slávi veľké víťazstvo

Právnický tím prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa vo štvrtok vyhlásil, že závery vyšetrovania údajných zásahov Ruska do amerických prezidentských volieb z roku 2016 sú preňho "totálnym víťazstvom".

Právnici, ktorých vyhlásenie priniesla tlačová agentúra AP, sa tak vyjadrili po tom, ako americké ministerstvo spravodlivosti zverejnilo záverečnú správu z tohto vyšetrovania v zredigovanej podobe. Správa osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera podľa nich "nie je nič viac, než pokus o preformulovanie starých obvinení".

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Samotný Trump po zverejnení správy povedal, že má "dobrý deň", a dodal, že tomu, čo musel prekonať, by už nemal byť znovu vystavený žiadny prezident. "Bolo povedané: žiadne spolčenie, žiadne marenie. A mimochodom, nikdy ani žiadne nebolo a nikdy nebude," vyjadril sa na nesúvisiacom podujatí v Bielom dome.

Prezident zároveň zopakoval svoju výzvu na preskúmanie okolností spustenia Muellerovho vyšetrovania: "Takáto kačica by sa už nemala nikdy prihodiť žiadnemu inému prezidentovi."

 

Správa sa zameriava na otázku zasahovania Ruska do amerických volieb, ale aj na to, či v tom bola Trumpova kampaň nápomocná a či sa Trump následne snažil mariť vyšetrovanie. Mueller síce nezistil žiadne zločinecké spolčenie medzi Trumpovou kampaňou a ruskou vládou s cieľom zasahovať do amerických volieb, neočistil však Trumpa, pokiaľ ide o možné marenie vyšetrovania, konštatovala AP.

Muellerov tím bol nespokojný s písomnými odpoveďami Trumpa a zvažoval jeho predvolanie na vypočutie, nakoniec ale od tohto kroku upustil vzhľadom na pravdepodobnosť zdĺhavého právneho sporu a dostatok informácií z iných zdrojov. Pokiaľ ide o podozrenie z marenia spravodlivosti, Muellerova správa odhaľuje, ako sa Trump opakovane pokúšal získať kontrolu nad vyšetrovaním. Spomína sa v nej odvolanie riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho, pokyny podriadeným, aby zaistili stiahnutie Muellera z vyšetrovania, a snahy nabádať svedkov k nespolupráci.

Prezidentovi právnici tvrdili, že spomínané konanie nevystupuje z rámca jeho ústavných právomocí, zatiaľ čo Muellerov tím považoval za potrebné preskúmať, či nenapĺňa podstatu trestných činov. Mueller dospel k záveru, že Trumpove snahy o ovplyvňovanie vyšetrovania "boli zväčša neúspešné", ale iba preto, že ľudia okolo neho "odmietali plniť príkazy a pristúpiť na jeho požiadavky". Nebolo však možné jednoznačne preukázať, že sa Trump dopustil trestného činu marenia spravodlivosti.

Ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov zverejnilo vo štvrtok zredigovanú verziu záverečnej správy z Muellerovho vyšetrovania v rozsahu 448 strán. Závery osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, bývalého riaditeľa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), odovzdalo justičným výborom oboch komôr Kongresu a sprístupnilo verejnosti na svojej internetovej stránke.

Trumpova vláda pristúpila k zverejneniu tejto dlho očakávanej správy, hoci nie v úplnej podobe, po tom, ako ju Mueller v marci doručil ministrovi spravodlivosti Williamovi Barrovi. Ten následne zhrnul najdôležitejšie závery v liste adresovanom Kongresu i verejnosti. Predstavitelia opozičnej Demokratickej strany však vtedy požadovali bezodkladné zverejnenie Muellerovej správy v plnom rozsahu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo