Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.04.2019 05:00 | Správy | Domáce správy

Apríl ukazuje svoje bláznivé tváre: Vystrieda sa slnko, dážď aj sneh, aké bude počasie na Veľkú noc?

Slnko, dážď aj sneh! Takúto paletu možností nám počasie ponúkne v nasledujúcich dňoch. Hoci teploty pôjdu od začiatku budúceho týždňa hore, výhľad na veľkonočné sviatky bude typicky aprílový.

Teplomer by síce mohol ukazovať až do 20 stupňov Celzia, Veľkonočný pondelok však bude zrejme upršaný. Dobrou správou pre priaznivcov lyžovania je, že aj počas sviatkov si budú môcť vychutnať zimnú atmosféru. Naopak, hlavu v smútku majú záhradkári. Apríl je opäť bláznivý a dokazuje, že pani príroda je schopná ukázať nám v tomto období všetky svoje podoby. Kým pred pár dňami sme mali teploty nad 20 stupňov Celzia, v týchto dňoch sa ochladilo až o 10 stupňov.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Okrem teplotných zmien nás potrápi aj vietor. „Na piatok je vydaná výstraha, veterné počasie bude aj v sobotu a nedeľu,“ vysvetlila meteorologička Nikoleta Hrušková. Počasie sa od začiatku budúceho týždňa začne meniť a ortuť teplomera pôjde nahor. „Od utorka už bude lepšie počasie, v stredu očakávame až 18 stupňov Celzia a v tomto duchu by sa to malo niesť aj ďašie dva dni,“ prezradila Hrušková. Veľký piatok a následne aj sobota prinesú viac-menej slnečné počasie. Podľa portálu imeteo sa však Veľkonočná nedeľa a pondelok budú niesť v znamení dažďa.

Pozor na prízemné mrazy

 

Krajšie počasie so sebou prinesie aj prízemné mrazy, ktoré hrozia najmä v utorok a stredu. „Tvoria sa pri jasnom a málo veternom počasí,“ objasnila meteorologička. Práve mrazy robia vrásky na čele najmä záhradkárom. Niektoré stromy sú práve v rozkvete, iné už odkvitli. „Najohrozenejšie sú marhule, broskyne, slivky, najmenšie riziko je pre jablone a hrušky,“ prezradil prezident Ovocinárskej únie Marián Varga.Na pozore sa musia mať aj tí, ktorí zasadili zemiaky. „Najlepšie by bolo niečím ich prikryť, aby nezmrzli,“ odporúča Varga. Kým záhradkárov takéto počasie príliš neteší, priaznivci zimných radovánok sa budú môcť vyblázniť na zjazdovkách v našich veľhorách aj počas Veľkej noci.

Mráz môže poškodiť úrodu

Marián Varga, prezident Ovocinárskej únie

Otvoriť galériu
Prízemné mrazy môžu uškodiť najmä marhuliam, broskyniam, slivkám a čerešniam. Jablone a hrušky bez problémov zvládnu aj teploty do -2 stupňov Celzia. Odporúčam robiť ochranu, napríklad udržiavať menší ohník okolo stromov, najlepšie v nejakom sude, alebo stromy zarosovať. Čo sa týka zemiakov, radím prikryť ich niečím, aby nezmrzli, problém je, ak je niečo v kvete. Kto už nevydržal a vysadil muškáty, mal by si ich dať na noc dovnútra alebo ich prikryť.

Aký vplyv majú teploty na ľudský organizmus?

Etela Janeková, internistka

Zmeny atmosférického tlaku, ochladenie, búrky či horúčavy spôsobujú zúženie a roztiahnutie ciev. To vplýva na tlak krvi a následne vzniká bolesť hlavy. Pri daždivom a zamračenom počasí klesá hladina vitamínu D, ktorý výrazne vplýva na našu dobrú náladu a spôsobuje únavu. Pri chronických reumatických ochoreniach sa zvyšuje bolestivosť kĺbov, problémy majú aj kardiaci. Odporúčam v tomto období nepreťažovať organizmus, otužovať a dopĺňať vitamíny a minerály.

Otvoriť galériu

Lyžovačka aj počas Veľkej noci

Napriek tomu, že Veľká noc pripadá tento rok až na druhú polovicu apríla, priaznivci lyžovania si prídu na svoje. V lyžiarskych strediskách Jasná, Štrbské Pleso bude v prevádzke väčšina lyžiarskych vlekov a lanoviek. V Tatranskej Lomnici bude fungovať lyžiarsky svah v Lomnickom sedle a zo Skalnatého plesa na stanicu Štart.

„Na Štrbskom Plese síce už túto sobotu pochovávame Lyžu Soliskovú a budú tu tradičné jarné preteky Krčmár, skap a prehliadka historického lyžovania, ale lyžovačka na našich svahoch bude pokračovať až do Veľkej noci,“ prezradil Milan Štefánik z Chaty pod Soliskom. Vo Veľkonočný pondelok budú mať chlapi uľahčenú prácu a svoje žienky môžu okúpať namiesto vo vode rovno v snehu a jemne vyšibať lyžiarskymi palicami.

Zatiaľ sa v našich strediskách lyžuje viac ako stodvadsať dní. „Lyžovačku na Štrbskom Plese garantujeme do Veľkej noci. Ak nám počasie dopraje, tak v Lomnickom sedle až do mája,“  uviedol Lukáš Brodňaský, manažér strediska.

PIATOK (12.04)- zamračné, dážď, 8 - 14 °C
SOBOTA (13.04)-zamračené, dážď, 4 - 15 °C
NEDEĽA (14.04)- zamračené, dážď, 11 - 16 °C
PONDELOK (15.04)-polojasno oblačno, 10 - 15 °C
UTOROK (16.04)- polojasno, 9 - 15 °C

STREDA (17.04)- polojasno, 12 - 18 °C
ŠTVRTOK (18.04)- polojasno, 12 - 18 °C
PIATOK (19.04)- polojasno, 12 - 18 °C
SOBOTA (20.04)- jasno, 20 °C
NEDEĽA (21.04)- zamračené, 18 °C
PONDELOK (22.04)- zamračené, 18 °C

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, iglu, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien