Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2019 22:14 | Správy | Zahraničné správy

Tusk navrhuje ročný odklad brexitu, Londýn by však musel splniť hneď niekoľko podmienok

Predseda Európskej rady Donald Tusk v utorok opätovne navrhol, aby Európska únia umožnila Veľkej Británii až ročný odklad brexitu. Ako povedal v predvečer európskeho summitu, na ktorom majú lídri EÚ rozhodnúť o odložení brexitu, podľa neho by mohlo ísť o odklad na dobu neurčitú, najdlhšie však na jeden rok.

Tusk takúto možnosť navrhoval už predtým, britská premiérka Theresa Mayová sa však rozhodla požiadať úniu o odklad iba do 30. júna, keďže sa stále nevzdáva nádeje, že jej krajina úniu čím skôr opustí, a to aj napriek vôli väčšiny jej obyvateľov.

"Myslím, že by sme mali rokovať aj o alternatíve, ktorou je dlhší odklad. Jednou z možností by bolo flexibilné predĺženie, ktoré by trvalo len toľko, koľko bude potrebné, a zároveň nie dlhšie ako jeden rok," povedal v utorok Tusk. To by však podľa neho muselo byť podmienené splnením určitých podmienok zo strany Londýna, a jednou z nich by bolo aj to, že dohoda o brexite, ktorú Mayovej vláda vyjednala s európskymi predstaviteľmi, sa už nebude opätovne otvárať a meniť. Práve o jej opätovné prerokovanie sa Mayová v posledných mesiacoch urputne snažila, európski predstavitelia to však odmietali.

Po tom, čo dohodu medzi EÚ a Londýnom o brexite dvakrát za sebou odmietli britskí poslanci, rozhodla EÚ o preložení brexitu do 12. apríla alebo 22. mája. Britskí poslanci následne dohodu o brexite odmietli aj tretíkrát, čím krajina stratila podľa rozhodnutia EÚ nárok na odklad brexitu do 22. mája. Aktuálnym termínom je teda 12. apríl, na štvrtkovom summite EÚ sa však bude rokovať o predĺžení tejto lehoty.

 

Mayovú kritizujú na domácej pôde na jednej strane stúpenci "tvrdého brexitu", ktorí presadzujú, aby Londýn vystúpil z EÚ bez akejkoľvek dohody, ale tiež stúpenci zotrvania krajiny v únii, podľa ktorých by sa mal brexit úplne zrušiť. Zrušenie brexitu však Mayová vôbec nepripúšťa a tento scenár používa len ako odstrašujúci príklad, keď chce prinútiť poslancov hlasovať za jej dohodu. Premiérka striktne odmieta aj opätovné referendum o brexite, pričom argumentuje, že nie je možné pýtať sa občanov ešte raz na to isté, na čo už raz odpovedali. Už niekoľko mesiacov je pritom verejná mienka v krajine jednoznačne naklonená zotrvaniu v únii, čo potvrdzujú prieskumy všetkých renomovaných agentúr.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!